Sommar, semester och ... penningstress?

Henna Mikkonen.

Sommaren är här och många väntar redan på sin semester. För någon betyder det att man latar sig på bryggan, för en annan aktiva resor, och för en tredje något helt annat. Det är dock önskvärt att man skulle kunna koppla av under semestern och låta stressen lätta.

Tyvärr överskuggas många människors avslappnade sommarsemester av ekonomiska bekymmer. Enligt en nyligen genomförd enkätundersökning av det ekonomiska välbefinnandet som genomförts av Nooa Sparbank orsakar ekonomi och arbete mest stress för människorna. Dessa går före hälsa eller familj, vänskap och parrelationer. Dessutom finns det många "extra" utgifter i samband med sommaren, till exempel semesterresor, fester mm., som kan öka stressen och tankarna på att pengarna ska räcka till särskilt på sommaren.

Antalet personer som oroar sig för sin ekonomi har ökat

65 procent av finländarna i arbetsför ålder oroar sig för sin ekonomi. Antalet personer som oroar sig har ökat med sex procentenheter sedan två år tillbaka. För två år sedan fanns det naturligtvis också en hel del ekonomiska bekymmer när coronan fortfarande rasade, men den nuvarande pris- och räntehöjningen märks starkt i finländarnas plånböcker.

Samma historia upprepas när respondenterna fick frågan om hur de upplevde sin egen ekonomiska situation. Det är färre som är nöjda med sin egen ekonomi än tidigare och istället har antalet som känner rädsla eller besvikelse ökat.

Att väcka intresse är det första steget mot att minska den ekonomiska stressen

Det finns också positiva faktorer i enkätresultaten. En är att respondenternas intresse för den egna ekonomin har ökat. Det kan hända att många tänker mer på sin ekonomi för att de är tvungna att göra det, men det är fortfarande en bra sak.

Vägen till minskad penningstress börjar med att man blir medveten om sin ekonomiska situation. Detta låter som en självklarhet, men förvånansvärt många människor är inte riktigt bekanta med siffrorna i sin egen ekonomi, utan låter allt gå på "autopilot". Pengar kommer in och många använder också alla sina pengar, utan att någonsin stanna upp och reflektera över om deras egen konsumtion är förnuftig och om det finns några pengar kvar att spara. I värsta fall lappas den egna ekonomin med dyra snabblån, utan att man tänker på hur man ska kunna betala skulderna senare.

Om du är orolig för din ekonomi är det dags att se över din ekonomiska situation. Det kräver att man kartlägger både inkomster och utgifter, budgeterar, ser över sin egen skuldsituation, bedömer effekterna av en eventuell räntehöjning och kartlägger välståndet. Bra tips för att komma igång finns till exempel här*.

Om du har gått igenom din situation för till exempel ett år sedan lönar det sig att nu göra en uppdatering. Priserna på många grundläggande behov i livet har stigit snabbt, vilket har lett till att många väl upprättade budgetar den senaste tiden hamnat i obalans. Dessutom kan räntekostnaderna för gäldenärer ha ökat betydligt.

Att hantera de egna ekonomisiffrorna kanske inte låter som den mest glamorösa uppgiften när alternativet är att planera sommaraktiviteter. Men det lönar sig att göra det så att man inte står inför ännu värre penningstress när höstregnen kommer. När du är medveten om dina egna ekonomisiffror är det också lättare att planera sommaraktiviteterna på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Med önskan om en avslappnande och stressfri sommar för alla!

*https://www.saastopankki.fi/sv-se/nuorten-raha-asiat/saastaminen-ja-budjetointi

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Taloustaitos blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu