Skydda din aktieportfölj från dig själv – sju tips för framgångsrikt placerande

Säästöpankin brändikuva.

När det gäller placerande är du din egen värsta fiende. Det är kanske ingenting som du vill erkänna. Du köper i eufori och säljer i panik. Du fattar placeringsbeslut utifrån tips. Du är rädd att missa nästa stora grej. Goda kortsiktiga vinster gör dig till en guru enligt dig själv, förluster är andras fel.

Sanningen låter inget vidare. Eller hur? Ingen fara, du är inte ensam. Även proffsen gör det här, men för de flesta av dem verkar det helt omöjligt att erkänna det😉.

Ingen är perfekt. Ibland faller jag också själv i dessa fällor. Jag försöker ändå målmedvetet kämpa emot dem.

Jag har upplevt att följande sju tips, som kan låta enkla, har varit till nytta. De kan också hjälpa dig att hålla dig på rätt spår, så att din aktieportfölj kan frodas. De har många gånger hjälpt mig att hålla huvudet kallt och räddat mig från många misstag.

1. Välj ett tillvägagångssätt som passar dig

Välj ett tillvägagångssätt som passar din personlighet och som du kan tillämpa utan att hela tiden behöva bekymra dig över innehållet i din portfölj.

Det hjälper dig också att hålla fast vid ditt placerande under svåra omständigheter. Oroa dig inte fast du inte genast vet vilket tillvägagångssätt som är rätt för dig. Testa och lär dig vad som passar just dig bäst. Kom ändå ihåg att bara öva med insatser som inte stjälper din ekonomi.

Kopiera framgångsrika placerares metoder, men kom ihåg att alltid tillämpa dem på ditt eget tillvägagångssätt. När du blir mer erfaren utvecklas också ditt tillvägagångssätt.

2. Håll koll på vad du äger och varför

Investera aldrig utan att göra bakgrundarbetet först.

Ta reda på vad företaget gör. Vilka är de centrala drivkrafterna och osäkerhetsfaktorerna i affärsverksamheten? Vad tycker andra om företaget och varför? Hurdana förväntningar ser man i priset?

Bilda en egen tes om varför bolaget skulle vara ett bra investeringsobjekt och vilket mervärde det ger i din portfölj. Tänk igenom vad som behöver hända för att tesen ska förverkligas, vilken avkastning det kan ge och hur sannolikt det är att det händer. Vad skulle kunna få dig att avstå från placeringen?

3. För en placeringsdagbok

För en placeringsdagbok, där du dokumenterar alla dina beslut och motiveringar.

Att dokumentera låter tråkigt och jobbigt, men har verkligen betydelse. Det utvecklar dig som placerare bland annat genom att åskådliggöra vad du saknar kunskap om. Det hjälper dig också att i efterhand bättre analysera vad som gick rätt och fel, vilket utvecklar dig väldigt mycket som placerare. Om du inte tror mig, så testa och bli förvånad.

4. Sprid dina placeringar

En trädgårdsmästare kan inte kontrollera vädret, men han kan skapa en trädgård som blommar i så många olika förhållanden som möjligt. Vi bör försöka få, alltså skapa, en portfölj där kassaflödena på lång sikt inte är beroende av samma variabler. Det här gör portföljen hållbar på lång sikt, för det är svårt att förutse framtiden.

5. Undvik onödiga risker

Förstå de risker som du tar och säkerställ att du kan bära dem.

Gruvbolaget Rio Tintos verkställande direktör Jakob Stausholm har sammanfattat det här på ett bra sätt: ”Vi tar risker i den operativa verksamhet där potentialen för att skapa värde är bäst. För att kunna göra det utan att äventyra bolagets framtid måste vi upprätthålla en bra balansräkning. Om man samtidigt tar risker i den operativa verksamheten och i balansräkningen slutar det oftast med tårar”.

Undvik att använda hävstångseffekter och annat motsvarande. Enligt guruerna på placerarforum är de en snabb väg till rikedom. I verkligheten blir det dock mer sannolikt så att du blir fattig snabbare än väntat.

Skala dina enskilda placeringar till en sådan storlek att din portfölj som helhet klarar eventuella förluster. Förbered dig mentalt på att en enskild placerings värde kan halveras på kort tid. Om detta orsakar en stor förlust i din portfölj som helhet ökar sannolikheten för att du gör ett ödesdigert misstag.

6. Njut av livet, strunta i att följa kurssvängningarna

Alla digitala apparater har gjort det enkelt att följa kurserna och göra affärer. Placerandet känns som ett spel, där gröna och röda siffror blinkar hektiskt och du hela tiden måste agera. Du gör dig själv en stor tjänst om du slutar följa dem hela tiden.

Ju mindre du följer kursutvecklingen, desto mindre märker du av svängningarna och desto mer sannolikt är det att du håller fast vid dina placeringar och kan njuta av ränta på ränta-effekten på längre sikt.

Man kan gärna granska de bolag man köpt med tanke på affärsverksamheten en gång om året, och bedöma hur de har utvecklats i förhållande till den ursprungliga tesen. Det här är också ett bra tillfälle att uppdatera din syn och göra ändringar om det behövs.

7. Ta det lugnt

När paniken slår till, gå igenom de ovanstående punkterna. Förlita dig på din placeringsdagbok. Påminn dig själv om varför du äger de placeringar som du äger. Låt inte kortvarig eufori/panik återspeglas alltför långt in i framtiden. Fundera på om något väsentligt egentligen har förändrats. Ta en promenad och sov på saken innan du gör några förändringar.

Till slut: ta till dig detta talesätt från motorsporten: ”To finish first, you first have to finish.”

 

Johan Hamström är ekonomie magister och aktieportföljförvaltare hos Sparbanken Kapitalförvaltning. Hamström utsågs till bästa finländare i serien Bästa portföljförvaltare av Europaaktier i Citywire Nordic Awards 2019. Hamström skriver ner mångsidiga tankar om placering, ekonomiförvaltning och skapande av förmögenhet.

Artikeln publicerades tidigare i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu