Människosinnets inverkan på bostadsmarknaden

Henna Mikkonen.

Bostadshandeln i Finland har under den senaste tiden stagnerat betydligt. Under januari–maj såldes nästan 40 % färre bostäder än för ett år sedan. Även bostadspriserna har sjunkit en tid.

Det finns flera orsaker till stiltjen på bostadsmarknaden. Framför allt talar man om stigande räntor och andra kostnader. Räntehöjningen har varit exceptionellt snabb och många med bostadsskuld har märkt att de månatliga utgifterna för lån har ökat avsevärt. Samtidigt har andra kostnader också stigit snabbt, så det är inte konstigt att människor har blivit försiktiga.

Inte enbart eurobeloppen utan även psykologin inverkar

Man kanske inte genast tänker på det, men en orsak är människans psykologiska tendenser. Beteendeekonomin har länge vetat att människor har olika psykologiska tendenser som kan leda till ett irrationellt eller ogynnsamt beteende.

Det finns ett enormt antal sådana tendenser, som ofta även kallas för kognitiva illusioner. En av dem är den så kallade förankringstendensen. Det betyder att en person "förankrar" sina egna tankar till en viss referenspunkt. På bostadsmarknaden är denna referenspunkt ofta det pris till vilket bostaden köptes. Eller också kan det vara det pris man vet att grannen fick för en motsvarande bostad.

På bostadsmarknaden kan förankringstendensen vara ännu starkare än till exempel på aktiemarknaden. Alla aktier i ett bolag är likadana, men på bostadsmarknaden är varje bostad mer eller mindre unik, vilket gör det svårt att fastställa det ”rätta” priset. En bostad är vanligtvis också en människas största tillgångspost (och största skuldpost), vilket ger upphov till många känslor.

Det är känslomässigt svårt att sälja med förlust

Eftersom bostadspriserna har sjunkit på sistone leder förankringstendensen för närvarande till att man inte vill sälja sin bostad till ett lägre pris, även om det finns ett stort behov av att byta bostad. Beteendeekonomin känner också till fenomenet att människor upplever att en förlust känns ungefär dubbelt så tråkig jämfört med vad en vinst av samma storlek känns bra (prospektteorin). Det är alltså känslomässigt svårt att sälja med förlust. Dessa tendenser i människosinnet har bidragit till att dämpa handeln och förlängt försäljningstiderna på bostadsmarknaden.

Vad spelar det här för roll?

Det mänskliga sinnet fungerar såsom det fungerar, och det är svårt att ändra sina egna tankar. Men redan kunskapen om olika psykologiska tendenser kan hjälpa dig att fatta smartare beslut.

Om du tänker sälja din bostad och du mår dåligt av att sälja den till ett lägre pris, är det bra att stanna upp och tänka på saken som en helhet. Eftersom priserna på bostäderna har sjunkit på bred front, har också priset på en ny bostad som köps sannolikt sjunkit. I synnerhet om du byter till en större bostad, kan det mycket väl totalt sett leda till en ”vinst”.

Om du har behov av att byta bostad, kan det göra livet besvärligt att stanna kvar i det gamla hemmet. Den gamla bostaden är kanske är liten eller för stor eller på fel ort på grund av ett nytt arbete. Att bo i ”fel hem” är inte heller kostnadsfritt och alla kostnader är inte mätbara i pengar (till exempel irritation på grund av att hemmet är trångt).

Det är också bra för bostadsköpare att vara medvetna om att bostadssäljare kan lida av förankringstendensen. Nu, mer än någonsin, lönar det sig att pruta!

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu