Sparbanksgruppens Hållbarhetsrapport 2023 har publicerats

År 2023 tog vi stora utvecklingssteg i vårt ansvarsarbete och ansvarsfullhet blev ett av våra strategiska nyckelprojekt. Läs mer om Sparbanksgruppens riktlinjer för ansvar i Hållbarhetsrapporten 2023.

Sparbankens varumärke bild.

Ansvarsfullheten blev ett av våra strategiska spetsprojekt

År 2023 tog vi stora utvecklingssteg i vårt ansvarsarbete och ansvarsfullhet blev ett av våra strategiska nyckelprojekt. I nyckelprojektet för ansvarsfullhet 2023 var våra viktigaste insatsområden att sprida och förankra ansvar som en del av gemensamt tänkande och all verksamhet, utveckla ansvarsfulla produkter, tjänster och verksamhetsmodeller samt förbereda oss för att uppfylla kraven i ansvarsförordningen.

Ansvar för kundens ekonomiskt välbefinnande

Ansvarsfullhet är kärnan i vår värdegrund baserad på sparbanksprincipen och en del av vår mer än 200-åriga historia och strategi. Vårt existensberättigande är att vara en ansvarsfull föregångare för finländarnas ekonomiska välstånd och välfärd samt möjliggöra ett bättre liv för våra kunder med hjälp av vår expertis.

År 2023 var en tid för aktiv utveckling i fråga om vår ansvarsfullhet:

  • Enligt ASML:s kundindex var vi i finländarnas ögon Finlands mest ansvarsfulla bank, och enligt totaljämförelsen var vi landets tredje mest ansvarsfulla företag år 2023.
  • Vi ställde exempelvis upp nya ESG-kriterier för lån och understödde företag i deras ansvarsmål och den gröna omställningen. Vi lanserade ett energilån för att uppmuntra hushållen att förbättra sin energieffektivitet och sin användning av förnybar energi. Vi uppdaterade också ESG-kriterierna för ansvarsfulla placeringar för att motsvara vårt nya verktyg för portföljförvaltning.
  • De lokala Sparbankerna och Sparbanksstiftelserna delade ut donationer och stipendier på totalt mer än två miljoner euro, och i dessa betonades särskilt stöd för barns och ungas välbefinnande.
  • Dessutom uppnådde våra första pilotgruppers verksamhetsställen WWF Green Office-miljöcertifieringar på åtta av våra verksamhetsställen. 

”Vårt mål är att tillgodose våra intressentgruppers förväntningar, fortsätta utveckla dialogen med intressentgrupperna samt integrera ansvarsfullheten i all vår verksamhet”, säger Sparbanksgruppens ansvarschef Virve Valonen.

Läs mer om vår Hållbarhetsrapport:

Hållbarhetsrapport 2023 på finska (pdf)

Hållbarhetsrapport 2023 på engelska (pdf)

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu