Att inte grubbla över räntenivåer är en av grundpelarna för välbefinnande

Säästöpankin brändikuva.

Det har skrivits mycket om räntor den här våren. Dagens mest lästa rubriker har ofta varit: ”Euriborräntorna kommer att sjunka under sommaren” eller ”Centralbanken skjuter upp räntesänkningen”. Många håller ett vakande öga på ränteprognoserna. Naturligtvis är räntorna viktiga för ekonomin – räntorna är ju priset på pengar – det vill säga det pris till vilket långivaren går med på att låna ut pengarna till den person som behöver dem. Räntenivån är av stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen, eftersom en sjunkande eller låg räntenivå sannolikt kommer att stimulera eller öka investeringsviljan. En högre räntenivå bromsar i sin tur upp den accelererande ekonomin när inflationen stiger och ekonomin överhettas. Men har en vanlig Svensson någon större nytta av att dagligen följa upp räntenivån?

Man bör tänka på räntorna när man i hushållet fattar stora beslut: köpa en bostad eller göra ett annat stort inköp för vilket det krävs ett lån.  Då är det dags att fundera på hur stor kredit det med tanke på den egna ekonomiska situation är förnuftigt att ansöka om, och hur man skulle klara av den med olika räntenivåer. Ett annat sanningens ögonblick när det gäller räntor är när man gör en insättning, när till exempel den ränta som betalas på en tidsbunden insättning anger avkastningen på din placering. Ändå är det viktigare att tänka på den egna ekonomin som helhet än att tänka på räntorna. Det viktigaste är att tänka på med ett hurudant lån man kan leva ett behagligt liv och sova lugnt på natten, även om räntan stiger från den nuvarande? Och hur mycket av besparingarna har placerats i insättningar med låg risk och hur mycket i mer lönsamma, långsiktiga placeringsobjekt? Hur kan man dra nytta av fenomenet ränta på ränta på lång sikt?

I dessa frågor är den viktigaste uppgiften för en bankexpert att fungera som ekonomisk tolk och personlig tränare. Lyssna på kundens önskemål och mål avseende den egna ekonomin, berätta fakta, utmana och uppmuntra. Kunden måste alltid kunna lita till 100 procent på den egna bankens verksamhet. Förtroendekapitalet är bankens viktigaste kapital, och man bör värna om förtroende i båda riktningarna: banken kan lita på det kunden berättar, och kunden kan lita på säkra transaktioner och på att banken ger kunden råd i hans/hennes bästa intresse. Förtroende är också viktigt för ekonomin i stort: när vi litar på framtiden vågar vi investera. Och när man vågar investera skapar man tillväxt.

Under de senaste åren har vi hunnit vänja oss vid exceptionellt låga räntor. Det är förståeligt att när räntorna och samtidigt alla andra dagliga kostnader har stigit på grund av inflationen är många oroliga för sin ekonomiska situation. Stresskurvan bör dock inte stiga högt ens vid nuvarande räntenivå, när ekonomin står på en stabil grund och lånet är dimensionerat för att passa den egna betalningsförmågan. Nuvarande räntor på cirka 4 procent är normala i en sund ekonomi.

Så vad händer om räntorna går upp eller ner under tiden för ett bostadslån på 20 år? Det finns oerhört viktiga saker i människans liv: familj, närstående, hälsa och välbefinnande i stor skala. Att granska räntedecimaler är inte en av dessa. Naturligtvis menar jag inte att man skulle kunna lämna den egna ekonomin på sparlåga eller att man inte behöver vara beredd på risker, utan snarare att helheten är avgörande. Eftersom en hälsosam kost inte faller på att man någon gång unnar sig något gott är det viktigaste i ekonomin också att anpassa storleken på lånet enligt den egna betalningsförmågan, förbereda sig för risker och automatisera sparandet på lång sikt. Räntemarginalens decimaler eller den naturliga räntefluktuationen i ekonomin har minimal betydelse för helheten. Men om stressen gällande räntor eller ekonomiska frågor lyfter huvudet eller den egna ekonomin blir ansträngd, ska du inte bli ensam. Vi på banken finns där för också dessa situationer och stödjer våra kunders ekonomiska välfärd på ett helhetsinriktat sätt.

 
Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu