Aktieplacerarnas optimism är alltid lika överraskande

Bland yrkesplacerarna råder en allmän uppfattning om att ränteplacerarna är pessimistiska olyckskorpar som ser risker överallt. Aktieportföljförvaltare ses däremot som optimister, som bara ser möjligheter i stället för hot. Enligt min erfarenhet ligger det nog ett litet av frö av sanning i detta. I kapitalförvaltningshus pratar ränte- och aktieportföljförvaltarna lyckligtvis hela tiden med varandra, och förhoppningsvis uppstår på så sätt en balanserad syn på marknaden.

Sparbankens varumärke bild.

Optimism, eller snarare överoptimism, ses också hos icke-professionella aktieplacerare. Ett exempel på detta är när man frågar om icke-professionella placerares avkastningsförväntningar. Detta har bland annat det franska kapitalförvaltningsbolaget Natixis gjort i åratal och det har varit intressant att under årens lopp följa resultaten av enkäten. I år genomfördes enkäten i 20 olika länder och den besvarades av fler än 8 550 personer. Finland var inte bland de undersökta länderna.

Orealistiskt höga avkastningsförväntningar

Placerarnas optimism överraskar år efter år. I den föregående enkäten, som genomfördes år 2021, förväntade sig icke-professionella placerare en real årlig avkastning på 14,5 % från marknaden på lång sikt. Med real avkastning avses avkastning som överstiger inflationen.

Kursnedgången under år 2022 gällandes både aktier och räntor är förmodligen orsaken till den långsiktiga avkastningsförväntningen på investeringsmarknaden har sjunkit till 12,8 % i enkäten som blev gjort år 2023. Men ändå. 12,8 % är en oerhört hög siffra och ungefär dubbelt så stor som aktiemarknadens reala avkastning på lång sikt har varit.

Optimism är visserligen en bra sak som livsattityd, men på placeringsmarknaden kan det leda till besvikelse och till att man inte uppnår de egna ekonomiska målen om de ställs upp enligt överoptimistiska förväntningar. Det finns också en risk att en placerare som är besviken över ”för” låg avkastning till slut söker ännu mer riskabel avkastning och till exempel glömmer att sprida sina placeringar.

  • Lärdom: det är en bra idé att basera dina avkastningsförväntningar på realism så att du inte blir besviken.

Människans minne är selektivt och självmedkännande

I Natixis undersökning ställdes också frågan om vilken avkastning placerarnas egna portföljer hade gett år 2022. Detta var ju alltså ett år då både aktier och ränteplaceringar förlorade mycket i värde, på många marknader var de tvåsiffrigt negativa.

Trots detta sa respondenterna att deras egna placeringar i genomsnitt gav cirka 2 % plus. I inget av de 20 undersökta länderna var placerarnas avkastning negativ enligt deras egen uppskattning. Antingen har 8 550 mycket framgångsrika placerare slumpmässigt kommit med i undersökningen, eller så är människors minne selektivt ... själv tippar jag på det senare.

  • Lärdom: Tråkiga portföljrapporter som skickas av banker och kapitalförvaltningshus bör läsas för att få en verklighetsuppfattning om de egna placeringarna. Och när du grön av avund läser andra placerares framgångssagor på de sociala medierna bör du komma ihåg att de kan vara förvrängda genom en ljuv förljugenhet vid självutvärderingen.

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

 

Säästöpankin brändikuvaHenna Mikkonen
Chefsekonom
040 564 7918
henna.mikkonen@saastopankki.fi

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu