Osäkerhet är investerarens vän
Osäkerhet orsakar marknadsturbulens, vilket känns obehagligt i den nuvarande situationen, när det finns stor oro för framtiden. Den instinktiva reaktionen är att fly och söka skydd. Att agera i rädsla är dock kontraproduktivt på lång sikt, även om det kan verka som det rätta beslutet i ögonblicket. Johan Hamströms blogginlägg diskuterar investerarens möjligheter och smärtpunkter i osäkra tider.
Vår världsbild formas av den miljö vi har växt upp i. Vårt samhälle har byggts på stabilitet, förutsägbarhet och demokrati under de senaste tre decennierna. Dessa idéer återspeglar emellertid världshistorien och har snarare varit ett undantag än en regel. Många av våra åtgärder grundar sig dock på att den rådande stabiliteten fortsätter. Detta har nyligen visat sig vara problematiskt, vilket framgår av den låga försörjningstryggheten, störningar i försörjningskedjan och tvivelaktiga ömsesidiga beroenden.
Den senaste tidens oro sprider osäkerhet och oro inför framtiden. Missnöjet ökar, vilket kan leda till betydande sociala förändringar. Det finns dock ingen anledning att sjunka ner i alltför mycket dysterhet, och fortsättningen av de senaste årens utvecklingskurs bör inte förutsägas med en linjal. Ekonomin är ett komplext system vars utveckling är omöjlig att förutse på grund av alltför många variabler.
Förändringar blåser i affärsvärlden
Som investerare är det dock viktigt att observera hur de företag vi har investerat i reagerar på den ökade osäkerheten. Och ännu viktigare är hur vi själva agerar mitt i ett ökat svaj.
Diskussioner med företag har visat ett ökat behov av flexibilitet och stöttålighet. Företag, som vill lyckas, måste ha förmåga att reagera och anpassa sig snabbt till oväntade förändringar i sin verksamhetsmiljö. Detta innebär, förutom investeringar i digitalisering, automatisering och försörjningstrygghet, förändringar i organisationsstrukturerna. Agility uppnås genom att flytta beslutsfattandet så nära kunderna som möjligt; där det finns den bästa förståelsen och känslan för den rådande miljön.
Det är glädjande att se hur många av våra portföljbolag som skapat flexibilitet, motståndskraft och försökt anpassa sig till hur man agerar i ständig förändring. Jag tror att de kommer att bli mer konkurrenskraftiga i framtiden. I det avseendet är jag övertygad om framtidens möjligheter.
Men om portföljens svaj gör dig nervös
En tydlig investeringsplan och en brett diversifierad portfölj är vanligtvis en bra utgångspunkt. Olika tillgångar ger olika inkomstflöden som inte är beroende av samma trender. Men det räcker inte med det. För att lyckas öka välståndet, får vi inte ge upp när det verkar svårt eller skrämmande. Alla reagerar olika på osäkerhet och alla har olika sätt att hantera det. Följande saker har hjälpt mig:
Förstå var du har investerat och fokusera på det väsentliga
Förstå var du har investerat och vad som är de viktigaste faktorerna som påverkar värdet av din investering. Beskriv vilken typ av förväntningar som redan har bakats in i priserna. Detta hjälper dig att fatta förnuftiga beslut.
Som aktieinvesterare anser jag att företag skapar värde genom att öka kassaflödet per aktie. Så jag behöver ha en uppfattning om några kassaflödesdrivande faktorer som är centrala för företaget. Mitt i nyhetsbruset måste man sedan försöka sålla igenom de relevanta frågorna, till exempel om detta kommer att påverka företagets kassaflödesutveckling på längre sikt, och vilken typ av förväntningar som redan återspeglas i priset?
Styr dina känslor på en nedgående marknad
Emotionell kontroll är det viktigaste i investerandet, men det är också det svåraste. Personlig erfarenhet och praktik stärker den, men få kan för alltid undkomma den rädsla som orsakas av konjunkturnedgång.
Det finns flera sätt att kontrollera sina känslor på en nedgående marknad. Personligen har jag funnit följande saker användbara.
- Miljön bör göras så lugn som möjligt och stimulanser som leder till extra agitation bör fixas.
- Sakta ner. Jag erkänner för mig själv att jag är rädd, och jag försöker analysera varför. Erkännande av fakta gör dina tankar tydligare.
- Öka den fysiska aktiviteten: det minskar stressen och gör tankarna ljusare.
- Granska motiveringen för varje investering. Bedöm om den rådande osäkerheten har en betydande inverkan på dessa viktiga drivkrafter på längre sikt.
Kom ihåg, att en investeringsportfölj bara är en del av ett personligt hushåll
Man bör också komma ihåg att vår investeringsportfölj bara är en del av vår personliga ekonomi. På längre sikt är det mer förnuftigt att inte manipulera portföljen, och hellre söka kortsiktig ekonomisk trygghet genom att förändra andra områden, såsom konsumtionsvanor. Osäkerhet är investerarens vän, även om det aldrig känns så. Det skapar möjligheter. Konkurrensen om goda investeringar minskar och framtida förväntningar på avkastning ökar. Detta bör vi försöka utnyttja så effektivt som möjligt.
Till sist
Även om mörka moln har samlats på himlen, finns det ingen anledning att fatta beslut i rädsla. När rubrikerna är svarta, är problem och oro över priserna välkända och motkrafterna mobiliseras. Detta är ögonblicket då det är möjligt att säkra goda framtida vinster.
Relaterade läsrekommendationer:
Doom: The Politics of Catastrophe. Niall Ferguson.
Stabilizing An Unstable Economy. Hyman Minsky.
Complexity Economics. Brian Arthur.
The Signal and the Noise. Nate Silver.
The Power of Habit. Charles Duhigg.
Johan Hamström
Johan Hamström arbetar som portföljförvaltare på Sparbanken och ansvarar för Sparbankens Europa, Amerika och Fastighetsaktie Europa -fonder. Åsikterna i denna artikel är författarens egna, och motsvarar inte nödvändigtvis placeringssynen inom Sp-Fondbolag som förvaltar Sparbanken-fonderna. Innehållet i artikeln ska inte uppfattas som investeringsrekommendationer eller investeringsråd. Ingenting av det som framförs i denna text ska betraktas som ett bindande erbjudande om köp eller försäljning av placeringsfondandelar eller andra värdepapper eller som en uppmaning att vidta någon annan åtgärd i fråga om placering. Varje placerare fattar sina placeringsbeslut självständigt och på eget ansvar.
- Skriven
- Typ
- Nyhet
- Utgivare