Sparbanksgruppen utredde: Ansvar är nu lika viktigt för placerare som avkastning

Det svåra valet mellan en ansvarsfull och en lönsam investering har lösts. Människor vill inte välja mellan ansvar och vinst, istället är båda kriterierna lika viktiga. Detta framgår av Sparbanksgruppens ansvarsundersökning för sina intressentgrupper. Utöver ansvarsfull placering var andra viktiga teman bland annat kundens dataskydd och hållbar finansiering.

Investeringens ansvar är nu lika viktigt för placerare som dess avkastning. Detta framgår av en undersökning som utredde Sparbanksgruppens intressenters inställning till ansvar. Ansvar är av intresse för intressenterna; jämfört med förra året ökade antalet respondenter mer än tiofaldigt och var nu imponerande 4 807 personer.

”Det har skett en attitydförändring i Finland. En klar majoritet (över 3 000 respondenter) anser att investeringens avkastning och ansvar är lika viktiga. Detta visar att ansvar ses som förnuftig affär i alla avseenden”, säger Virve Valonen, hållbarhetschef på Sparbanksgruppen.

När köpkraften och penningvärdet försvagas, ökar intresset för att lindra den egna ekonomiska stressen och därmed intresset för att placera. Det upplevs att det inte längre finns någon konflikt mellan ansvar och avkastning, utan människor vill att bankerna ska bjuda dem på produkter som är både ansvarsfulla och lönsamma. ”Genom ansvarsfulla investeringar kan människor vara med och bygga en mer hållbar framtid. Människor är särskilt intresserade av ansvarsfulla investeringsprodukter, produkter som stöder klimatmål och till exempel låneprodukter relaterade till att förbättra energieffektiviteten”, säger Valonen.

Sparbanksgruppen har redan utnyttjat resultaten från intressenternas hållbarhetsundersökning i sin produktutveckling. ”Vi har lanserat ett förmånligt energilån för att uppmuntra hushållen att förbättra energieffektiviteten i sina hem eller stugor, eller att byta till förnybar energi. Energilånet stödjer den gröna övergången och implementeringen av vår hållbarhetsstrategi”, sammanfattar Valonen.

Utöver energilånet har Sparbanksgruppen också identifierat andra utvecklingsmål och förväntningar på ansvar som en del av intressentundersökningen. Dessa beskrivs närmare i ansvarsrapporten.

Kundens dataskydd och datasäkerhet är det viktigaste ansvarstemat

Enligt undersökningen är Sparbanksgruppens intressenter särskilt intresserade av kundens dataskydd och datasäkerhet samt fysiska säkerhet (2,82/3,00). Att förstå kundens behov samt kundlojalitet och kundnöjdhet upplevdes också som mycket viktiga teman. ”I takt med att världen digitaliseras ökar vikten av datasäkerhet hela tiden. Samtidigt har människor blivit alltmer medvetna om dataintrång i olika branscher. Bankerna behandlar mycket konfidentiella personuppgifter, så att skydda uppgifterna är särskilt viktigt och en viktig del av ansvarsfull bankverksamhet”, säger Valonen.

Datasäkerhet framträdde också som det mest relevanta ansvarstemat för Sparbanksgruppens företagskunder (2,78/3 ,00). Dessutom var riskbedömning och riskhantering (2,59/3,00) och förebyggande av penningtvätt och korruption (2,57/3,00) viktiga för företagen.

Människor vill att bankerna ska bjuda på lösningar för hållbar finansiering

Finansiering kan ha en betydande inverkan på hur företag investerar – eller inte investerar – i hållbar affärsverksamhet och utveckling av hållbara produkter. Därför är det nu av särskilt intresse (2,52/3,00). ”Hållbar finansiering intresserar människor eftersom finansiering är en betydande möjlighet att påverka. Å andra sidan vill finansieringsobjekten själva också utveckla sitt eget ansvar för att klara sig i den gröna övergången och vara konkurrenskraftiga”, tillägger Valonen.

EU:s reglering av hållbar finansiering syftar till exempel till att styra finansieringen mot miljömässigt hållbar verksamhet. EU-kommissionen har lanserat det ambitiösa klimatpaketet Fit for 55. ”EU:s mål är att minska koldioxidutsläppen med 55 procent fram till år 2030, och detta kommer naturligtvis också att påverka företagen, industrin och finansieringen”, säger Valonen.

Ansvarsfullhet innebär gärningar: Sparbanksgruppens åtgärder påverkar hela Finland

Utöver det förmånliga energilånet som lanserades i våras innefattar Sparbanksgruppens senaste hållbarhetsåtgärder bland annat den årliga kampanjen Goda gärningar. Sparbanksgruppen delade ut en rekordsumma på 1,5 miljoner euro till olika objekt runtom i Finland. ”Vi vill stärka det lokala välbefinnandet, och förra årets Goda gärningar-kampanj främjade bland annat barns och ungas välbefinnande och psykiska hälsa i olika delar av Finland”, säger Valonen.

Ansvar är en konkurrensfaktor som påverkar anseendet och en framgångsrik affärsverksamhet. I bankernas årliga hållbarhetsindex EPSI Rating kom Sparbanken på tredje plats. Det görs ansvarsåtgärder också i kapitalförvaltningen. ”Vi höjde våra 12 fonder till den så kallade ”ljusgröna” ansvarsnivån. Nu är mer än 90 % av de fonder vi förvaltar ljusgröna, säger Valonen. Sparbanksgruppen strävar också efter att inom ramen för sitt ansvarsarbete fortsätta sin årliga ansvarsundersökning och ha en aktiv dialog med sina intressenter. Du kan läsa mer om Sparbanksgruppens hållbarhetsåtgärder och hållbarhetsmål i ansvarsrapporten.

*”Ljusgröna” produkter (artikel 8 i informationsförordningen) främjar antingen miljörelaterade eller sociala egenskaper eller en kombination av dessa.

Sparbanksgruppens årliga ansvarsundersökning för intressenter genomfördes under februari–mars 2023. Undersökningen kartlägger Sparbanksgruppens intressenters förväntningar på ansvar, samt relevansen av de utvalda ansvarstemana och verksamhetens påverkan. Totalt svarade 4 807 personer.

Mer information:

Virve Valonen, ansvarschef, Sparbanksgruppen
Virve.valonen@saastopankki.fi

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu