Dyra saker beställdes i Minnas namn: ”Det mest skrämmande var tanken på kreditstörningar”

Minnas plånbok hamnade på avvägar. Utöver att hon måste spärra och förnya sina kort ställde händelsen till bekymmer under lång tid. Vad ska man göra om betalkorten eller identitetsbevisen försvinner? Vi tog reda på det.

Sparbankens varumärke bild.

Känner du igen dig? Du blir alldeles kallsvettig, känner på fickan, rotar i väskan, men plånboken är borta. Du lugnas något av tanken på att du kanske ännu kan hitta den någon annanstans, men samtidigt funderar du redan på vart du borde ringa om den verkligen är försvunnen. Hur mycket pengar hade du där? Kan någon använda dina kort?

Minna råkade ut för att hennes plånbok försvann, och det ställde till bekymmer även efter att korten hade spärrats.

Det var fint väder, så jag åt lunch utomhus på en parkbänk. När jag gick glömde jag antagligen kvar plånboken på bänken, berättar Minna.  

Hon kan inte komma på något annat tillfälle när plånboken skulle ha kunnat bli stulen. Hon tänkte ändå att hon kanske skulle hitta plånboken. Därför ringde hon inte till banken för att spärra sina kort samma dag. Nästa dag tvingades hon dock inse att plånboken var borta, så hon bestämde sig för att spärra korten och göra en polisanmälan.

Det försvunna kortet var stulet 

När Minna spärrade sina kort visade det sig att plånboken faktiskt blivit stulen, och att inköp redan gjorts med korten. 

Det gällde mest kontaktlösa betalningar för några tior. Alltså inget katastrofalt, men senast då insåg jag att plånboken var stulen och inte bara borttappad, berättar Minna. 

När Minna polisanmälde händelsen fick hon lista allt som fanns i plånboken. Därefter trodde hon att allt var under kontroll.

Bara att beställa nya kort. Lyckligtvis hade jag för vana att ha lite kontanter hemma, för det tog ett par veckor innan de nya korten kom. Utan den gamla goda spargrisen skulle jag ha fått problem! 

Dyra saker köptes i Minnas namn i elektronikaffärer 

Trots att Minna hade anmält sina kort och identitetsbevis som stulna fick tjuven glädje av dem i flera månader.

Inköp hade gjorts med mitt identitetsbevis i flera elektronikaffärer. Personen hade alltså gjort en inköpsförbindelse och på så sätt fått varorna med sig genast. Fakturorna skickades sedan till mig per post. Det här upprepades flera gånger, och jag fick reda ut allting. Att ringa till affären räckte inte, utan de ville naturligtvis se bevis på brottsanmälan, och ibland räckte inte ens det. Trots detta följdes fakturorna ofta av påminnelser och till slut varningar om anteckningar i kreditregistret – inköpen gällde allt från telefoner via pizzabeställningar till bärbara datorer, så det handlade inte om några små summor, berättar hon. 

Problemen tog slut när en polis tog sig an ärendet. Minna skickade fakturorna till polisen, som kontaktade affärerna. En misstänkt har gripits, men i skrivande stund har ärendet ännu inte avgjorts slutgiltigt.

Det kom som en överraskning att man i elektronikaffärerna inte närmare kollar upp vem som verkligen köper varor, och hur lätt det är att köpa saker i någon annans namn, säger Minna. 

– Mitt viktigaste råd till personer som hamnat i samma situation är kanske att spara alla fakturor och be polisen om något intyg eller förfarande med vilket man snabbt kan sätta stopp för indrivningarna och tilläggsfakturorna. En ständig ström av fakturor är väldigt stressande i synnerhet om man inte vet hur stora beloppen kommer att vara och var fakturorna kommer att komma ifrån.

Gör så här om ditt betalkort försvinner: 

  1. Agera genast. Ansvaret ligger hos dig ända tills du har anmält kortet som stulet och spärrat det. 
  2. Ring genast bankernas spärrtjänst (öppen dygnet runt) på 020 333, från utlandet +358 20 333. När du ringer behöver du inte komma ihåg kortets nummer, det räcker med att du uppger din personbeteckning.
  3. Kontrollera kontotransaktionerna. Om kortet har hunnit missbrukas innan det spärrats ska du kontakta kortutfärdaren och reklamera de transaktioner du inte känner igen.

Gör så här om ditt identitetsbevis försvinner: 

  1. Om ditt körkort eller pass försvinner ska du genast anmäla saken till polisen så att eventuellt missbruk kan förhindras. Du kan göra en elektronisk anmälan här. Lämna in en elektronisk brottsanmälan eller besök polisstationen personligen.
  2. Beskriv detaljerat hur det gick till när ditt pass eller körkort försvann. Om du befinner dig utomlands kan du göra anmälan till en finländsk beskickning. När anmälan är gjord kan du på normalt sätt ansöka om ett nytt pass eller körkort.
  3. Polisen registrerar en anmälning om det borttappade eller stulna körkortet eller passet i datasystemet för polisärenden och det efterlyses både i Finland och utomlands. 

Har du frågor om kort eller bankärenden? Här hittar du svar på vanliga frågor om kort. Du kan också lämna en kontaktbegäran till oss. 

 

Intressant just nu