Asumisen energiatehokkuus puhuttaa, olisiko korjausrakentamisen aika?

Asumisen energiatehokkuus puhuttaa edelleen, vaikka ensi talven sähkön hinnat ovat ennustettu maltillisemmiksi kuin viime talvena. Asuntokauppa on ollut jo pitkään pysähdyksissä, ja kiireellisiä tukitoimia odotellaan. Asumiseen liittyviä tarpeita ei voi siirtää loputtomiin, joten olisiko nyt oiva aika korjausrakentamiselle? Ammattitaitoisia tekijöitä on markkinoilla saatavilla, ja nykyinen korkotaso on lähempänä normaalia, kuin vuosia jatkunut nollakorkojen aika.

Fantti nojatuolissa.

Kotitalouksien tarve ostaa tai vaihtaa kotia ei ole kadonnut mihinkään. Ratkaisuja on jouduttu siirtämään asuntomarkkinoiden epävarmuustekijöiden, korkotason, kuluttajien luottamuksen ja epävarmojen työllisyysnäkymien takia. Turussa järjestettävillä asuntonäytöillä käy enenevissä määrin asunnoista kiinnostuneita ihmisiä, mutta asunnonvaihtoon johtavia päätöksiä lykätään. Usealla asunnonostoa miettivällä on myynnin ehtona oman kodin myynti.

Lähes jokaisessa asuntonäytössä nousee esille energiatehokkuus. Sähkölämmitteiset omakotitalotkin tekevät kauppansa, vaikkakin suosituimmat lämmitysvaihtoehdot ovat ilmavesilämpöpumppu ja maalämpö.

”Toisaalta, onko energiamuodolla väliä?”, kysyy Sp-Koti Turun yrittäjä Mikko Mannila. ”Energiamuotoa tärkeämpää ollee kulutus. Kuinka paljon kilowatteja vuodessa kulutetaan? Mistä kulutus aiheutuu? Liittyykö kulutukseen elintavat ja valinnat? Olisiko aurinkoenergia paras ratkaisu, viehän se maalämpökin sähköä? Todella moni asia vie sähköä ja esim. sähkölämmitteistä taloa pidetään mahdollisesti huonona vaihtoehtona, kun taas sähköautoilua ei. Harva pohtii alkulämmön lähdettä, kun kuluttajan pohdittavaksi jää niin paljon erilaisia ratkaisuja”, miettii Mannila.

Mieti millaisen asunnon oikeasti tarvitset

Tällä hetkellä onkin hyvä aika pysähtyä miettimään, millaisen asunnon tai talon kodinetsijä tarvitsee. Millainen asumismuoto on realistinen? Mitä asukas pystyy itse tekemään, millaisiin toimiin tarvitaan ammattilaista? Olisiko järkevämpää pitääkin nykyinen koti ja tehdä siihen remontti? Kun puhutaan korjausrakentamisesta se ei aina tarkoita asuntokauppaa. Omasta nykyisestä kodista voikin saada ihan asuttavan unelman remontoimalla sen nykyhetkeen sopivaksi ja mahdollisesti vaihtamalla lämmityksen energiatehokkaampaan ratkaisuun. Vielä vuosi sitten korjausrakentamisen esteenä saattoi olla ammattilaisten huono saatavuus remonttia toteuttamaan, mutta tällä hetkellä rakennusalalla ammattitaitoisia tekijöitä on helpommin saatavilla.

Korjausrakentaminen linkittyy asuntokauppaan siinä vaiheessa, kun välittäjä saa kohteen myytäväksi.

”On paljon mukavampi myydä sellaisia kohteita, joista löytyy nykytekniikkaa ja kodista on pidetty huolta”, toteaa Mannila. ”Toki muunlaisiakin kohteita myydään, mutta joskus korjausremontin hahmottaminen ostotilanteessa on vaikeaa. Todetaan, että kohde olisi kiva, jos tunkkaisen värinen seinä olisi vaikka valkoinen, eikä välttämättä huomata, että korjausrakentamisella seinä saadaan maalattua valkoiseksi hyvinkin edullisesti,” jatkaa Mannila.

Pankit eivät innostu purkukuntoisista kohteista.

”Ostettavan kohteen ei aina tarvitse olla juuri sitä mitä ostaja etsii, mutta taloudellisten realiteettien mitoitus isoissa projekteissa on oltava selvillä”, sanoo Someron Säästöpankin liiketoimintajohtaja Teemu Alanko. ”Suhtaudumme korjausrakentamiseen positiivisesti. Käymme yhdessä asiakkaan kanssa kustannusarvion läpi, keskustelemme mahdollisen lisälainan tarpeellisuudesta ja ennakoimme mahdolliset yllätykset. Kannustamme rahoituksen hakijoita aina myös säästäväisyyteen. Tämänhetkinen maailmantilanne on jälleen omiaan muistuttamaan säästäväisyyden tärkeydestä. Ne, joilla on puskuria, pystyvät toimimaan vaikeissakin tilanteissa”, jatkaa Alanko.

Säästöpankin energialaina auttaa kotitalouksia energiatehokkaampiin ratkaisuihin siirtymisessä. Energiaremontti maksaa itsensä takaisin esimerkiksi kiinteistön arvon nousuna. Energiaremontti on myös vastuullisuutta.

Ensiasuntoa hankkivan kannattaa nyt toimia

Jos ensiasunnon hankinta on ollut suunnitelmissa jo pidempään, nyt olisi hyvä aika toimia, vaikka mahdollinen asunto ei ostettaessa olisikaan aivan sitä mitä on haettu. Hallitus on esittänyt, että varainsiirtoverovapaus ensiasunnon ostajilta poistuu 1.1.2024, joten ensiasuntoa hankkivilla on mahdollisuus säästää loppuvuoden aikana. Someron Säästöpankista ensiasuntolainan voi lisäksi saada toimitusmaksutta vuoden 2023 loppuun asti.

”Ostavien asiakkaiden on todettu haluavan tehdä asuntokaupat edelleen pankissa, ei niinkään digitaalisissa kanavissa. Myös välittäjän näkökulmasta on mukavampi, kun voi auttaa ihmisiä kasvokkain, eikä jokainen näpyttele yksin digikanavia tahoillaan”, kertoo Mikko Mannila. ”Someron Säästöpankki antaa asiakkaan päättää palvelukanavan, eikä pakota ketään digikanavaan”, toteaa Teemu Alanko.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan Turun alueen asuntomarkkinatilanteesta lisää:

Teemu Alanko - Someron Säästöpankki.Teemu Alanko
Liiketoimintajohtaja, Someron Säästöpankki
040 543 9412, teemu.alanko@saastopankki.fi

 

 

Mikko Mannila
Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä, LKV
Sp-Koti Turku
050 355 1557, mikko.mannila@spkoti.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
Sp-Koti

Ajankohtaista