Mitkä ovat taloudelliset arvosi ja elätkö oikeasti niiden mukaisesti?
Arvojen selkiyttämisen lähtökohtana on tiedostaa elämässä tärkeimmät asiat itselleen, sekä pohtia onko tärkeitä asioita tarpeeksi. Arvoja pohtiessa mieleen tulee helposti itsestään selvyydet, kuten perhe, koti, työ, terveys, harrastus ja vapaa-aika. Rohkaisen menemään pintaa syvemmälle, tunteisiin ja kokemuksiin pohjautuviin arvoihin. Esimerkiksi vapaus, rauha, tasapainon tunne, turvallisuuden tunne, uuden oppiminen, tutustua uusiin paikkoihin, oikeudenmukaisuus, rakkaus ym.
Omassa arvomaailmassa ei ole oikeita tai vääriä arvoja, vaan ovat tosiaankin ne ”juuri sinulle” tärkeät asiat.
Raha tukee tai tuhoaa arvomaailmaa
Oma talous voi vaikuttaa merkittävästi arvoihimme. Jokapäiväisessä arjessamme pyöritämme omaa talouttamme, perheen taloutta, yrityksemme taloutta tai työnantajan taloutta. Kun omat raha asiat ja kuluttaminen on hallinnassa, se luo monesti tasapainon, vapauden, rauhan ja turvallisuuden tunteita. Kartoita omassa elämässäni säännöllisesti: ”Käytänkö nyt rahani niihin asioihin mitkä ovat minulle aidosti tärkeitä, mihin kohteisiin tahdon rahani sijoittaa?”
Ei ainoastaan mihin kulutat, vaan myös miten kulutat
Omaa talouttaan voi monesti tehostaa ja haastaa. Tämän pystyy tekemään esimerkiksi omien menojen seurannan avulla. Tarkoitus ei ole, että elämästä pitää karsia kaikki hyvä ja hauska pois, vaan siitä, että kohdistetaan rahan käyttö arvojemme mukaisiin kohteisiin. Oman talouden rakentaminen sekä vahvistaminen voi myös tapahtua enemmänkin projektiluontoisesti. Esimerkiksi kerätään rahat matkaa varten ennen lähtöä, kun matka tehty niin muut säästöt ovat ennallaan ja tasapainon sekä hallinnan tunne säilyy.
Miten päästä alkuun:
- Pohdi ja kirjaa ylös mitä haluat elämässäsi enemmän ja mitä vähemmän.
- Kirjaa ylös mitä pitäisi tehdä, jotta saat enemmän haluamiasi asioita.
- Päätä mikä on ensimmäinen askel.
Henkilökohtaisessa talouden valmennuksessa rakennetaan yhdessä arvojesi mukainen talous, joka toimii tukena sinun taloudellisissa tavoitteissasi.
Kirjoittaja on Tanja Wickström, Talouden hyvinvointivalmentaja Nooa Säästöpankissa.
- Julkaistu