HR-tyypin vinkit – miten tehdään hyvä työhakemus?
Viime kesänä Nooa Säästöpankissa työskenteli huikea kesätyötiimi, joka oli apunamme talouden valmentamisen palveluiden tarjoamisessa kesäloma-aikana. Kesätiimin rekrytoinnissa yllätyimme positiivisesti saadessamme yli 700 hakemusta, joista iso osa oli erittäin potentiaalisia.
Miten tällaisesta hakemusjoukosta HR-tyyppien on mahdollista valita esimiesten kanssa juuri ne tiimiin sopivimmat kahdeksan henkilöä? Miten itse työtä hakiessa hakemusmassasta voi erottautua edukseen? Miten rekrytointiprosessin aikana kannattaa olla aktiivinen suhteessa mahdolliseen tulevaan työnantajaansa? Kesätyönhaun ollessa kuumimmillaan nämä aiheet ovat jälleen kiinnostavia – isosta hakijajoukosta erottautuminen kun voi tuntua haastavalta.
Rekrytointitilanne on meille kunnia-asia
Nooa Säästöpankin loistava asiakaskokemus perustuu osaavaan ja hyvinvoivaan henkilöstöömme. Meille rekrytointi ja uuden työntekijän valinta on aina erittäin tärkeä tilaisuus, kunnia-asia. Emme hutiloi näissä asioissa, vaan harkitsemme huolellisesti ja pyrimme tapaamaan meille sopivimmat kandidaatit useampaan otteeseen. Rekrytointipäätöksemme perustuvat aina huolella tehtyyn analyysiin tiimin tarpeesta ja tehtäväprofiilista, jonka laadimme avoimelle toimelle.
Tarjolla kehityspolku finanssialalle
Tänä keväänä rekrytoimme noin kymmentä henkilöä uuteen ketterästi toimivaan asiakaspalvelutiimiimme, joka tarjoaa talouden valmennusta ja asiakaspalvelua mm. verkon ja puhelimen välityksellä Helsingin ytimessä energisessä työympäristössämme Aleksanterinkadulla.
Tarjoamme finanssialasta kiinnostuneille mahdollisuuden oppia ja kehittyä talouden valmentajaksi esimerkiksi opiskeluiden ohessa ja kesätöiden ajan. Toki ketterässä tiimissämme voi työskennellä myös silloin, jos osa-aikatyö muutoin sopii omaan elämäntilanteeseen. Haemme henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan meihin pidemmäksi aikaa ja jäämään meille myös kokoaikaiseen työsuhteeseen, kun aika on kypsä. Tärkeintä on into asiakastyöhön sekä halu oppia ja kehittyä osana Nooa Säästöpankin jengiä.
Mikä neuvoksi, kun työpaikkailmoitus täyttää kaikki toiveet?
Olen itse työurani aikana toiminut rekrytointikonsulttina ja ollut mukana tiiviisti yritysten sisäisissä rekrytoinneissa. Olen pikaisen laskutoimituksen mukaan lukenut liki 10 000 CV:tä ja työhakemusta sekä haastatellut satoja ja satoja henkilöitä. Olen ollut mukana siinä peittelemättömässä riemun hetkessä, kun henkilö saa toivomansa työpaikan. Samoin olen ollut lukemattomat kerrat käsittelemässä sitä pettymystä, kun toivottu työmahdollisuus ei toteudukaan, vaan unelmien työhön on tällä kertaa valittu toinen henkilö.
Tärkeimmät vinkkini työnhakuun kokemukseeni perustuen ovat tiivistettynä tässä:
- Ole oma itsesi. Anna persoonasi näkyä niin työhakemuksessa kuin haastatteluissa. Käytä aikaa hakemuksen ja CV:n tekemiseen ja luetuta ne aina jollakin toisella, joka voi kommentoida ja tarjota jonkin uuden kulman, jolla voit vielä hakemustasi täydentää tai stilisoida.
- Mieti etukäteen vahvuutesi. Pohdi vahvuuksiasi juuri kyseiseen tehtävään ja mieti, miten ne parhaiten kiteytät tässä työnhaussa. Älä liioittele, mutta älä ole turhan nöyräkään. Tee vaikka ”mind map” –kuva ennen työnhakua, johon piirrät itsellesi auki kaikki kokemuksesi ja osaamisesi tärkeimmät peruspilarit, tämä voi helpottaa asian jäsentelyä työnhaussa. Vaikka sinulla ei vielä olisi kokemusta vastaavasta työstä, voit kertoa, mistä aiemmasta osaamisesta ja kokemuksesta olisi tässä tehtävässä hyötyä.
- Käytä aikaa myös kieliasun ja rakenteen tarkasteluun. Säästät rekrytoijan aikaa, kun käytät selkeää asettelua etenkin CV:ssä (hyviä työkaluja tähän on mm. netistä löytyvä Canva-sovellus) ja ilmaiset itsesi tiiviisti ja selkeästi. Kikkailuun ei CV:n koristelun kanssa tarvitse lähteä.
- Muokkaa hakemustasi. Tarkista aina, että hakemuksesi perustuu työpaikkailmoitukseen. Jos jaat saman hakemuksen ja CV:n kaikkiin kymmeneen työpaikkahakuusi, se kyllä näkyy. Kun näet vaivaa ja kohdennat hakemuksesi ja CV:si juuri tiettyyn työhön ja yritykseen, kertoo se vahvasta motivaatiostasi ja olet taas askeleen lähempänä haastattelua.
- Ole avoin ja rehellinen. Ilmaise näkemyksesi rohkeasti sekä hakemuksessa että henkilökohtaisissa tapaamisissa. Se, että kerrot avoimesti ajatuksesi, varmistaa, että tulet valituksi oikeaan tehtävään. On myös rekrytoijasta kiinnostavaa, kun henkilö pystyy kertomaan myös mahdollisista kehityskohteistaan ja mietteistään tulevaa työtä kohtaan. Älä jätä asioita rekrytoijan pähkäiltäväksi – kerro esimerkiksi ovatko aiemmat työsi olleet määräaikaisia, kesätöitä vai vakituisia.
- Soita vain aiheesta. Soita työnantajalle hakemuksessa mainittuina soittoaikoina, jos sinulla on aidosti jotain kysyttävää työstä tai yrityksestä. Valmistaudu puheluun hyvin, tämä on tärkeä hetki varmistaa avoimet asiat työtehtävästä ja auttaa sinua myös kirjoittamaan ässän työhakemuksen ja CV:n. Jos ainoa asiasi on, että kerrot hakeneesi avoinna olevaa työtä, silloin ei kannata soittaa. Näemme kyllä rekrytointijärjestelmästä hakemuksesi saapuneen.
- Anna motivaatiosi näkyä. Rekrytoijan näkökulmasta vielä yksikään kandidaatti ei ole tähän mennessä ollut liian innokas käsillä olevasta työtehtävästä. Motivaatio ja innostus yritystä ja työtehtävää kohtaan ovat asioita, jotka aina vaikuttavat suuresti haastattelussa syntyvään vaikutelmaan.
Paljon tsemppiä, jos työnhaku on sinulle ajankohtainen asia – toivon, että löydät sinulle sopivimman tehtävän! Nooa Säästöpankin avoimet tehtävät löydät täältä - laita sivu seurantaan, sillä päivitämme sitä säännöllisin väliajoin!
- Julkaistu