Säästäminen ja budjetointi
Onko säästöpossu tai tili taas tyhjä? Miten oppia säästämään? Miten budjetti tehdään? Nuori, täältä löydät apua ja vinkkejä säästämiseen!
Miksi säästäminen kannattaa?
Tiesitkö, että säästäminen voi tehdä onnelliseksi? Säästämisbarometrin mukaan säästäminen ja rahankäytön suunnittelu lisää onnellisuutta. Kuluttaminen ja uusien tavaroiden ostelu tuottaa kivan tunteen hetkeksi, mutta säästäminen lisää onnellisuuden tunnetta pitkällä tähtäimellä. Säästäminen luo turvaa ja mahdollisuuksia, ja siksi säästäminen kannattaa aloittaa jo nuorena. Syitä säästämiseen on monia – voit säästää vaikkapa uutta puhelinta, lomamatkaa tai omaa asuntoa varten. Myös säästäminen tulevaisuutta varten on järkevää, sillä näin varaudut myös elämän yllättäviin menoihin.
Näin aloitat säästämisen
Tärkeintä säästämisessä on aloittaminen – säästämisen voi aloittaa pienilläkin summilla! Tavoitteiden asettaminen motivoi säästämään. Pohdi, mitä varten haluat säästää rahaa ja tee suunnitelma. Olennaista säästämisessä on, että sinä päätät itse, miten, miksi ja kuinka paljon tahdot säästää. Mikäli haluat apua raha-asioihin ja säästämiseen, apunasi ovat pankkineuvojamme.
Säästöpankin asiakkaana voit jutella vaikkapa säästämisestä rennosti kotona verkkotapaamisessa tai voit varata ajan pankkiin. Oman talouden tuokiossa käymme yhdessä läpi taloudellisen tilanteesi ja autamme sinua tavoitteessasi. Muista, ettei tyhmiä kysymyksiä ole olemassa! Voit myös käydä tutustumassa eri säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihin.
Ensimmäinen askel säästämisen aloittamisessa on selvittää omat tulot ja menot. Listaa ylös, kuinka paljon saat ja kulutat rahaa kuukaudessa. Säästäminen ja budjetointi kulkevat käsi kädessä - budjetin tekeminen auttaa hahmottamaan rahankäyttöäsi ja näin opit myös karsimaan turhia kuluja. Kun säästämisestä tekee kuukausittaisen rutiinin, rahaa kertyy säästöön melkein huomaamattasi.
Budjetointi on oman talouden hallinnan A ja O
Tuntuuko siltä, että rahat häviävät tililtä yhtä nopeasti, kun ne ilmestyvät sinne? Oletko koskaan laskenut, kuinka paljon rahaa menee pieniin ostoksiin? Jos kuulostaa tutulta, kannattaa aloittaa tulojen ja menojen aktiivinen seuraaminen, eli budjetointi. Laadi siis budjetti ja lähde seuramaan menojasi, ja miten pysyt budjetissa.
Näin teet budjetin:
1. Aloita laskemalla kuukausittaiset tulot. Muista ottaa huomioon pelkkä nettotulo eli summa, joka jää käteen pakollisten verojen ja vakuutusmaksujen jälkeen.
2. Laske kaikki pakolliset tai toistuvat menot kuukauden aikana. Näitä ovat sellaiset, joihin ei juurikaan pysty vaikuttamaan, koska olet sitoutunut maksamaan niitä. tällaiset ovat esimerkiksi vuokra, puhelinlasku ja vakuutukset.
3. Laske säästäminen mukaan osaksi pakollisia menojasi. Jos säästät kuukausittain esimerkiksi rahastoihin tai asp-tilille, laske ne mukaan budjettiin.
4. Laske muut kuukausittaiset kulut. Näitä ovat esimerkiksi ruokaostokset, ravintolakäynnit, tapahtumat ja matkustelu, vaatteiden ostaminen ja muu shoppailu.
5. Käytä apunasi budjettilaskuria ja kirjaa ylös kaikki tulot ja menot, jolloin taloudellinen tilanne konkretisoituu helpommin. Laskurin avulla voit helposti laatia tavoitebudjetin ja pääset seuraamaan sen toteutumista.
6. Nyt olet tehnyt itsellesi budjetin! Miltä tilanne näyttää? Olisiko mahdollista säästää vielä jostakin hiukan enemmän? Jos budjettisi menee miinuksen puolelle, on aika miettiä omaa kulutusta ja karsia ylimääräisiä menoja.
Ovatko rahat taas loppu? Lue ainakin nämä säästövinkit!
Aloita säästäminen jo tänään. Vaikeinta säästämisessä on sen aloittaminen.
Laita pieni osa tuloistasi säästöön joka kuukausi. Hyvä muistisääntö on laittaa tuloista säästöön noin 10-20 prosenttia. Mikäli sinulla ei ole säännöllisiä tuloja, esimerkiksi kesätyörahoista kannattaa laittaa osa säästöön.
Karsi turhat menot. Mieti, mitkä kulut ovat tarpeellisia ja mistä voisit puolestaan karsia. Pienistä ostoksista kertyy kuukausitasolla jo suuri summa.
Vältä heräteostoksia. Usein ostoksia tulee tehtyä hetken mielijohteesta, etenkin verkossa. Mieti kaksi kertaa, ennen kuin ostat!
Säästä osa lahjarahoista. Oli kyseessä sitten valmistujaiset tai synttärit, laita pieni summa säästöön saamistasi lahjasummista.
Aloita sijoittaminen. Rahastosäästäminen on helppo tapa säästää kuukausittain ja kerryttää varallisuutta. Sijoittamisen voi aloittaa pienelläkin summalla!
Ole kärsivällinen. Säästäminen voi välillä tuntua tylsältä ja hitaalta, kun säästöön voi laittaa vain pieniä summia. Pitkällä tähtäimellä varallisuus kuitenkin kertyy ja sinulla on varaa sijoittaa omaan tulevaisuuteesi. Mitä aiemmin aloitat, sitä kauemmin korkoa korolle ehtii tehdä työtä puolestasi ja kasvattaa säästöjäsi.
Millaisia eri tapoja on säästää?
Yksi yleisimmistä säästämisen tavoista on siirtää rahaa säästötilille. Säästötili sopii lyhytaikaiseen säästämiseen, kun haluat siirtää rahaa pois käyttötililtäsi. Tilille on kätevää säästää esimerkiksi yllättäviä menoja varten.
Sijoittaminen on säästämisen muoto, jota ei kannata turhaan pelätä. Kuukausittaista rahastosäästämistä voi tehdä pienelläkin summalla – jo esimerkiksi 50 eurolla kuukaudessa voit aloittaa sijoittamisen. Tärkeintä on, että aloitat, sillä summalle alkaa heti kertyä korkoa korolle. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoituksellesi kertyvät tuotot kerryttävät lisää tuottoja alkuperäisen rahasumman ohella. Mitä pidempään siis säästät, sitä pidempään säästöjä ehtii karttumaan.
Asuntosäästäminen kannattaa aloittaa jo nuorena – se on helppo tapa säästää itselleen ja tulevaisuuteen. ASP-tili on kätevä tapa, jos harkitset ensiasunnon ostoa. ASP-tilille voit tallettaa rahaa säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain.