Varainhoidon markkinakatsaus toukokuu 2024
Millainen tilanne markkinoilla on ollut toukokuussa 2024? Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitajat analysoivat katsauksessa sijoitusmarkkinoita sekä talouden tilannetta.
Millainen tilanne markkinoilla on ollut toukokuussa 2024? Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitajat analysoivat katsauksessa sijoitusmarkkinoita sekä talouden tilannetta.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päivitti huhtikuussa maailmantalouden kasvuennusteensa. Heidän arvionsa mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,2 %, eli samaa tahtia kuin viime vuonna. Ennustetta nostettiin hieman edelliskerrasta. Tämä tarkoittaisi hieman pitkän aikavälin keskitasoa matalampaa kasvua.
Alueelliset erot talouskehityksessä ovat jälleen kerran merkittäviä. USA:ssa talouskasvu on jatkunut vahvana nopeasta korkojen noususta huolimatta. Kuluvana vuonna talouskasvun odotetaan hieman hidastuvan, mutta pysyvän silti reilussa kahdessa prosentissa. USA:n osalta voisi todeta, että taloustilanteen ”taso on korkea, mutta suunta alaspäin”.
Euroopassa tilanne on päinvastoin; ”taso on matala, mutta suunta ylöspäin”. Euroalueen talouskasvuennusteita on hieman nostettu viime aikoina, mutta silti odotuksissa on alle 1 %:n kasvua. Huhtikuun lopulla julkaistiin euroalueen ensimmäisen vuosineljänneksen BKT:n kasvuluvut, joiden mukaan talous kasvoi odotuksia enemmän: 0,3 % edellisneljänneksestä. Euroalue on siis päässyt eroon taantumasta.
Vahvan talouskehityksen myötä myös inflaatio USA:ssa on jäänyt keskuspankin toiveita korkeammalle tasolle. Tämä on lisännyt huolia siitä, että keskuspankki ei ehkä pystykään laskemaan korkojaan aiempien odotusten mukaisesti. Kun vuoden alussa USA:ssa odotettiin nähtävän jopa 6 koronlaskua, on nyt odotuksissa niitä vain yksi.
Euroalueella inflaatio on sen sijaan jatkanut laskuaan ja odotuksissa on, että ensimmäinen koronlasku nähdään kesäkuussa. Tämä tekisi hyvää koko euroalueelle, mutta erityisesti Suomen korkoherkälle taloudelle.
Päivitimme ennusteemme Suomen taloudesta huhtikuun alussa. Tuoreen ennusteemme mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 %, kunnes ensi vuonna päästään taas kasvuun kunnolla kiinni. Vaikka ennusteemme mukaan talous supistuu kokonaisuutena tänä vuonna, pitää se kuitenkin sisällään odotuksen siitä, että loppuvuonna talouskasvu Suomessa virkoaa hiljalleen. Tämä piristyminen perustuu odotukseen korkojen laskusta ja jo nähdystä globaalin teollisen suhdanteen piristymisestä.
Ennusteemme tehtiin ennen hallituksen kehysriihen päätöksiä. Kehysriihessä päätettiin noin 3 miljardin euron sopeutustoimista, jotka toteutetaan sekä menoleikkauksin että veronkorotuksin. Näiden toimien odotetaan heikentävän talouskasvua joitain prosentin kymmenyksiä lähivuosina.
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti
Osakemarkkinoilla on ollut positiivinen vire viime marraskuusta lähtien. Markkina pysyi pitkään vahvana toimintaympäristön odotettua positiivisemman kehityksen johdosta. Lisäksi teknologiayhtiöt kehittyivät erittäin suotuisasti. Osakemarkkinoiden positiivinen vire otti pientä rekyyliä huhtikuun alkupuolella, kun teknologiayhtiöiden huimasti kehittyneet kurssit ottivat pientä takapakkia, mikä sitten tarttui koko markkinaan. Maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI Maailma indeksi laski huhtikuussa paikallisissa valuutoissa -3,2 %. Keskeisistä markkinoista huhtikuussa parhaiten kehittyi kehittyvät markkinat +1,4 %:n positiivisella tuotolla. Euroopassa kurssit laskivat -0,7 %. Työmarkkinalakoista ja yhtiökohtaisista haasteista huolimatta kurssi nousivat +1,9 % kotimaassa.
Tuloskausi on jo pitkällä. Yhdysvalloissa positiivisia tulosyllätyksiä on ollut 79 %, mikä on hyvin linjassa historian ja normaalin tuloskauden kanssa. EPS-kasvu on ollut 5,3 % (yoy). EPS-kasvun markkinaodotus ennen tuloskauden alkua oli Q1:lle +2,5 %. Vuoden 2024 päivitetty tuloskasvuennuste on +9,1 %, Liikevaihdon kasvu on ollut 4,2 % (yoy). Odotus ennen tuloskauden alkua oli Q1:lle +3,5 %. Koko vuoden liikevaihdon kasvuodotus on +4,7 %.
Markkinatunnelmaindikaattorit ovat korkealla. Tuloskauden lähestyessä loppuaan, huomio siirtyy seuraavaksi talousdatan ja yritysten tuloskehityksen tarkasteluun. Odotukset keskuspankkikorkojen laskusta ovat siirtyneet hivenen aika-akselilla eteenpäin, mikä saattaa painaa sijoitussentimenttiä. Korkealla tasolla oleva sentimentti on uhka lyhyen aikavälin osakekehityksen osalta. Markkina on altis pienelle korjausliikkeelle.
Jatkamme allokaatiossa maltillisessa osakeylipainossa. Suosimme seuraavia markkina-alueita:
Suomi: Hinnoittelu on houkutteleva ja markkinatunnelma erittäin heikko. Toimintaympäristön elpyminen suosii suhdanneherkkiä markkinoita kuten Suomea.
Kehittyvät Markkinat: Hinnoittelu on edelleen houkutteleva, ja markkinatunnelma on kääntymässä positiivisempaan suuntaan. Korkojen laskeva kehitys piristää talouskasvua.
Pohjois-Amerikka: Talouskehitys jatkuu alueella vakaana tukien mm. pienempien yhtiöiden kehitystä. Kasvuyhtiöiden hinnoittelu on haastava ja näiden osalta riski pettymyksille on koholla.
Olli Tuuri
osakesalkunhoitaja
Korkomarkkinat laskivat kautta linjan, kun pitkien korkojen nousu jatkui. Nousu oli pitkälti lähtöisin Yhdysvalloista ja sen vahvasta talouskehityksestä ja odotuksia korkeammasta inflaatiosta. Odotukset EKP:n koronlaskujen määrästä on elänyt voimakkaasti kuluvan vuoden aikana ja kirjoitushetkellä hinnoittelun näyttää alle 3 koronlaskua vuoden loppuun mennessä, mikä näyttää melko vaatimattomalta. Odotusten hiipumisen taustalla on siis pitkälti Yhdysvaltojen kehitys eikä Euroalueen näkymät ole juurikaan kirkastuneet. Rahapolitiikan nykyinen kireä viritys painaa valuuttaunionia yhä enemmän, kun reaalikorot nousevat inflaation laskiessa. Rahapolitiikan kevenemisestä huolimatta ei pitkissä koroissa välttämättä ole paljoa laskuvaraa, koska lyhyet korot johon rahapolitiikka eniten vaikuttaa, ovat jo pitkään olleet selvästi pitkiä korkoja korkeammalla.
Sekä Investmen Grade- että High Yield -yrityslainat laskivat huhtikuussa. IG:n riskipreemiot laskivat yhä, mutta pitkien korkojen nousu painoi niiden tuoton miinukselle. HY:ssa riskipreemiot ovat kääntyneet nousuun, mikä on terve korjausliike omaisuusluokalle.
Mikko Rautiainen
korkosalkunhoitaja
Kehittyvillä markkinoilla viitataan yleisesti maihin, joiden talouksien ja osakemarkkinoiden kehityspotentiaali on huomattava. Yhteisestä nimittäjästä huolimatta kyseessä on laaja joukko hyvin erinäköisiä ja eri kehitysvaiheessa olevia maita kuten esimerkiksi Kiina, Intia, Indonesia, Korea, Brasilia, Meksiko ja Puola.
Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana kehittyvät taloudet ovat kasvaneet länsimaita keskimääräistä nopeammin johtuen suotuisasta demografiasta sekä ripeästi nousseesta tuottavuudesta. Talouskehitys on kiihdyttänyt kaupungistumista ja keskiluokkaistumista, mikä osaltaan on lisännyt kuluttajatuotteiden ja palvelujen kuten autojen, kodinkoneiden ja päivittäistavaroiden kysyntää.
Uskomme, että nämä rakenteelliset trendit tulevat jatkumaan, mikä heijastuu ajan myötä paikallisten osakemarkkinoiden positiivisena kehityksenä. Matka ei välttämättä tule olemaan suoraviivainen, ulkoiset ja sisäiset olosuhteet liikkuvat sykleissä, aiheuttaen kasvupyrähdyksiä ja romahduksia.
Kehittyville markkinoille sijoittamisessa on selkeästi länsimarkkinoita korkeammat riskit. Taloudet ovat nuoria, mikä voi näkyä talouskasvun sekä osake- ja valuuttakurssien voimakkaana heiluntana. Vakautta luovat instituutio ovat vähemmän kehittyneitä. Politiikalla ja poliitikoilla on isompi merkitys.
Vastuullisuuteen liittyvät näkökulmat eivät myöskään välttämättä vastaa niitä odotuksia, mihin on Pohjoismaissa totuttu, johtuen näiden maiden erilaisesta kehitysvaiheesta.
Sijoitamme ensisijaisesti alueille, missä olosuhteet pidemmän aikavälin suotuisalle kehitykselle ovat otolliset ja osakemarkkinoiden hinnoittelu on houkutteleva.
Hahmotamme trendejä ja käännekohtia tarkastelemalla yksinkertaisia, ”kovia (esim. talousdata) sekä pehmeitä (esim. politiikka) indikaattoreita”. Pitkälle tulevaisuuteen ennustaminen onnistuu harvoin, mutta positiivisen trendin päällä surfaaminen niin kauan kuin se kantaa on järkevää. Isot linjat hahmottuva yleensä paremmin, mitä vähemmän kiinnittää huomiota taustameluun.
Keskeisiä tunnusmerkkejä otollisille olosuhteille ovat mm. uudistusmyönteiset vallanpitäjät, kasvava työikäinen väestö, investoinnit infrastruktuuriin ja tehtaisiin, kasvava ulkomaankauppa sekä konservatiivinen julkisen sekä yksityisen sektorin taloudenhallinta.
Otollisten olosuhteiden ohella aiomme myös hyödyntää opportunistisesti markkinoiden meille tarjoamia lyhyen aikavälin mahdollisuuksia, esim. erinäisiä sijoittajien pelkotiloista aiheutuvia ylilyöntejä.
Osakepoiminnan ulkoistamme paikalliseen markkinaan erikoistuneille salkunhoitajille. Valintaprosessia korostuu; paikallistuntemus, sijoitusstrategian uskottavuus sekä näytöt menestyksekkäästä salkunhoidosta.
”Olen oppinut, että suuret mahdollisuudet ovat paikoissa, jotka ovat jääneet huomioimatta, mihin muut eivät katso” – Sir John Tempelton
”Ole pelokas, kun muut ovat ahneita. Ole ahne, kun muut ovat pelokkaita.” – Warren Buffet
Johan Hamström
Salkunhoitaja
Korkosalkunhoitaja Mark Mattila, korkosalkunhoitaja Mikko Rautiainen, korkosalkunhoitaja Evgeny Artemenkov, osakesalkunhoitaja Anders Pelli, Säästöpankkiryhmän vastuullisuusjohtaja Virve Valonen, Säästöpankkien Varainhoidon johtaja Petteri Vaarnanen, salkunhoitaja Lassi Kallio, osakesalkunhoitaja Olli Tuuri, osakesalkunhoitaja Johan Hamström.