Huhtikuu 2024
Varainhoidon markkinakatsaus
Millainen tilanne markkinoilla on ollut huhtikuussa 2024? Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitajat analysoivat katsauksessa sijoitusmarkkinoita sekä talouden tilannetta.
Millainen tilanne markkinoilla on ollut huhtikuussa 2024? Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitajat analysoivat katsauksessa sijoitusmarkkinoita sekä talouden tilannetta.
Maailman taloustilanne on tällä hetkellä alavireinen, mutta ei mitenkään erityisen huono. Kokonaisuutena maailmantalouden kasvun odotetaan tänä vuonna hieman hidastuvan viime vuodesta ja jäävän alle pitkän ajan keskiarvon.
Maaliskuun aikana saatiin orastavia merkkejä siitä, että teollisuuden tilanne olisi globaalisti hieman piristymässä. Elpymisen merkit ovat voimakkaampia kehittyvissä maissa, mutta myös länsimaissa näyttää siltä, että teollisuustuotannon pohjat on nähty. Jopa pitkään kärsineessä Saksassa elinkeinoelämän luottamus on ollut nousussa.
Odotukset korkojen laskusta niin Euroopassa kuin USA:ssakin ovat vahvoja. Etenkin Euroopasta tuoreimmat inflaatiolukemat puhuvat sen puolesta, että koronlaskut voidaan aloittaa lähikuukausien aikana. USA:ssa talouden kuva on keskuspankin silmin ristiriitaisempi. Talouskehitys on siellä jatkunut vahvana ja inflaatiokin polkenut viime kuukaudet paikoillaan reilussa kolmessa prosentissa. Mielenkiintoista onkin nähdä, kumpi keskuspankki aloittaa koronlaskut ensin. Talousdatan puolesta sen pitäisi olla EKP, mutta historiassa Fed on yleensä viitoittanut tietä, ja EKP on seuraillut sen liikkeitä.
Jos globaalisti suhdannetilanne osoittaa jo orastavia elpymisen merkkejä, ovat nämä merkit harvassa Suomessa. Kuluttajien luottamus on yhä matalalla ja yritysten luottamus otti maaliskuussa jälleen pientä takapakkia. Alkuvuoden lakot heikentävät talouskehitystä entisestään.
Kokonaisuutena odotamme Suomen talouden supistuvan 0,5 % kuluvana vuonna. Alkuvuosi on vaikein, mutta loppuvuotta kohden tilanne helpottaa. Suomen kannalta korkojen lasku ja globaalin teollisen suhdanteen pieni piristyminen ovat erittäin tervetulleita tapahtumia.
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti
Osakemarkkinoiden positiivinen vire jatkui maaliskuussa. Maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI Maailma indeksi nousi +3,4 % mitattuna paikallisissa valuutoissa. Vuoden alusta nousua on kertynyt +9,5%. Keskeisistä markkinoista maaliskuussa parhaiten kehittyi Eurooppa ja heikoiten lakoista ja yhtiökohtaisista haasteista kärsivä Suomi.
Suhdanneherkkien toimialojen kehityksessä varovaisen positiivisia merkkejä. Tuloskasvu painaneet varastosopeutukset pitkälti taputeltu. Kasvuennusteet ovat pitkälti muuttumattomat kuukauden aikana.
Toimintaympäristö on kokonaisuudessaan ollut vakaa, joten alkavan ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskauden osalta ei odoteta yllätyksiä.
Markkinatunnelmaindikaattorit ovat selkeästi koholla. Tämä on keskeisin riski osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin kehityksen osalta.
Jatketaan maltillisessa osakeylipainossa. Suosimme seuraavia markkina-alueita:
Suomi: Hinnoittelu on houkutteleva ja markkinatunnelma heikko. Toimintaympäristön elpyminen suosii Suomen kaltaisia suhdanneherkkiä markkinoita.
Kehittyvät Markkinat: Hinnoittelu on houkutteleva ja markkinatunnelma kääntymässä positiivisempaan suuntaan. Korkojen laskusykli on alkanut mikä piristää talouskasvua.
Pohjois-Amerikka: Odotamme talouskehityksen jatkuvan vakaana tukien mm. pienempien yhtiöiden kehitystä. Kasvuyhtiöiden hinnoittelu on haastava ja näiden osalta riski pettymyksille on kasvanut.
Johan Hamström
osakesalkunhoitaja
Korkomarkkinat tuottivat maaliskuussa hyvin, kun pitkät korot laskivat ja Investment Grade -yrityslainojen riskipreemiot laskivat. Euroalueen inflaatio jatkoi laskua maaliskuussa ja viimeisin julkaisu oli markkinoiden odotuksia alempi. Inflaatiokuva oikeuttaisi EKP:n koronlaskun jo huhtikuussa, mutta kesäkuu näyttää todennäköisemmältä. Euribor -korot laskivat hieman maaliskuussa ja myös Saksan 2 vuoden korko päätyi runsaan kuun sisäisen heilunnan jälkeen laskuun. Pitkissä koroissa suunta on alaspäin ja ainoa riski sille lienee Yhdysvaltojen vahva talous ja Fedin mahdollinen viivyttely rahapolitiikan suunnan muutoksessa.
Alhaisen riskin yrityslainojen riskipreemiot jatkoivat laskussa maaliskuussa tasolle 112 ja hinnoittelu on kireähköä. Kysyntätilanne näyttää kuitenkin hyvältä ja emissiomarkkina toimii hyvin. Kysyntä/tarjonta kuva on hyvässä tasapainossa ja yritykset ovat hyvässä kunnossa, velkaantuneisuus kurissa. Korkean riskin yrityslainoissa tunnelmaa painoi kolmen ison yrityksen (Intrum, Altice France, Ardagh Packaging) uutiset siitä, että ovat palkanneet neuvonantajia pääomarakenteiden tarkasteluun. Uutisten jälkeen kyseisten yritysten lainojen hinnat tulivat voimakkaasti alas jälkimarkkinoilla.
Mark Mattila
korkosalkunhoitaja
Kehittyvillä markkinoilla viitataan yleisesti maihin, joiden talouksien ja osakemarkkinoiden kehityspotentiaali on huomattava. Yhteisestä nimittäjästä huolimatta kyseessä on laaja joukko hyvin erinäköisiä ja eri kehitysvaiheessa olevia maita kuten esimerkiksi Kiina, Intia, Indonesia, Korea, Brasilia, Meksiko ja Puola.
Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana kehittyvät taloudet ovat kasvaneet länsimaita keskimääräistä nopeammin johtuen suotuisasta demografiasta sekä ripeästi nousseesta tuottavuudesta. Talouskehitys on kiihdyttänyt kaupungistumista ja keskiluokkaistumista, mikä osaltaan on lisännyt kuluttajatuotteiden ja palvelujen kuten autojen, kodinkoneiden ja päivittäistavaroiden kysyntää.
Uskomme, että nämä rakenteelliset trendit tulevat jatkumaan, mikä heijastuu ajan myötä paikallisten osakemarkkinoiden positiivisena kehityksenä. Matka ei välttämättä tule olemaan suoraviivainen, ulkoiset ja sisäiset olosuhteet liikkuvat sykleissä, aiheuttaen kasvupyrähdyksiä ja romahduksia.
Kehittyville markkinoille sijoittamisessa on selkeästi länsimarkkinoita korkeammat riskit. Taloudet ovat nuoria, mikä voi näkyä talouskasvun sekä osake- ja valuuttakurssien voimakkaana heiluntana. Vakautta luovat instituutio ovat vähemmän kehittyneitä. Politiikalla ja poliitikoilla on isompi merkitys. Vastuullisuuteen liittyvät näkökulmat eivät myöskään välttämättä vastaa niitä odotuksia, mihin on Pohjoismaissa totuttu, johtuen näiden maiden erilaisesta kehitysvaiheesta.
Sijoitamme ensisijaisesti alueille, missä olosuhteet pidemmän aikavälin suotuisalle kehitykselle ovat otolliset ja osakemarkkinoiden hinnoittelu on houkutteleva.
Hahmotamme trendejä ja käännekohtia tarkastelemalla yksinkertaisia, ”kovia (esim. talousdata) sekä pehmeitä (esim. politiikka) indikaattoreita”. Pitkälle tulevaisuuteen ennustaminen onnistuu harvoin, mutta positiivisen trendin päällä surfaaminen niin kauan kuin se kantaa on järkevää. Isot linjat hahmottuva yleensä paremmin, mitä vähemmän kiinnittää huomiota taustameluun.
Keskeisiä tunnusmerkkejä otollisille olosuhteille ovat mm. uudistusmyönteiset vallanpitäjät, kasvava työikäinen väestö, investoinnit infrastruktuuriin ja tehtaisiin, kasvava ulkomaankauppa sekä konservatiivinen julkisen sekä yksityisen sektorin taloudenhallinta.
Otollisten olosuhteiden ohella aiomme myös hyödyntää opportunistisesti markkinoiden meille tarjoamia lyhyen aikavälin mahdollisuuksia, esim. erinäisiä sijoittajien pelkotiloista aiheutuvia ylilyöntejä.
Osakepoiminnan ulkoistamme paikalliseen markkinaan erikoistuneille salkunhoitajille. Valintaprosessia korostuu; paikallistuntemus, sijoitusstrategian uskottavuus sekä näytöt menestyksekkäästä salkunhoidosta.
Miksi nyt?
”Olen oppinut, että suuret mahdollisuudet ovat paikoissa, jotka ovat jääneet huomioimatta, mihin muut eivät katso” – Sir John Tempelton
”Ole pelokas, kun muut ovat ahneita. Ole ahne, kun muut ovat pelokkaita.” – Warren Buffet
Salkunhoitaja: Johan Hamström
Korkosalkunhoitaja Mark Mattila, korkosalkunhoitaja Mikko Rautiainen, korkosalkunhoitaja Evgeny Artemenkov, osakesalkunhoitaja Anders Pelli, Säästöpankkiryhmän vastuullisuusjohtaja Virve Valonen, Säästöpankkien Varainhoidon johtaja Petteri Vaarnanen, salkunhoitaja Lassi Kallio, osakesalkunhoitaja Olli Tuuri, osakesalkunhoitaja Johan Hamström.