Varainhoidon markkinakatsaus marraskuu 2024
Millainen tilanne markkinoilla on ollut marraskuussa 2024? Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitajat analysoivat katsauksessa sijoitusmarkkinoita sekä talouden tilannetta
Millainen tilanne markkinoilla on ollut marraskuussa 2024? Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitajat analysoivat katsauksessa sijoitusmarkkinoita sekä talouden tilannetta
Lokakuussa markkinoiden fokus oli ymmärrettävästi USA:n presidentinvaaleissa. Lyhyellä tähtäimellä ainakin osakemarkkinat tykkäsivät Trumpin voitosta veroalelupausten siivittämänä. Ekonomistin silmin vaalien pidemmän aikavälin talousvaikutukset kuitenkin aiheuttavat enemmän huolia kuin riemunkiljahduksia.
Tullien ja mahdollisten vastatullien lisääntyminen heikentää pidemmällä tähtäimellä kaupankäyntiä ja siten maailman talouskasvunäkymiä. Trumpin politiikka voi myös olla varsin inflatorista, mikä voi johtaa aiemmin toivottua korkeampaan korkotasoon. USA:n velkaantuminen jatkuu, mikä voi nousta teemaksi tulevina vuosina. Epävarmuus lienee ainakin nousussa.
Toisaalta on myös hyvä muistaa, että vaikka USA on maailman suurin talous ja sen presidentillä on paljon valtaa, vaikuttaa talouteen miljoona muutakin asiaa ja talous sopeutuu tyypillisesti muutoksiin yllättävänkin hyvin.
Lokakuun aikana saatiin tuoreita tilastoja niin USA:n, Kiinan kuin euroalueenkin bruttokansantuotteen kehityksestä vuoden kolmannella neljänneksellä.
USA:n talouskasvu on jatkanut vahvassa vedossa ja BKT kasvoi 0,7 % edellisneljänneksestä. Ns. pehmeän laskun skenaario nousseesta korkotasosta huolimatta vaikuttaa onnistuvan. Se on hyvä saavutus.
Euroalueen talouskasvu on ollut jo pidempään vaisua ja taloudesta saatu data odotuksia heikompaa. Lokakuu toi kuitenkin pientä positiivista virettä myös Euroopan talouden näkymien osalta. Euroalueen talous yllätti positiivisesti ja kasvua kertyi 0,4 % edellisneljänneksestä. Tämä oli selvästi odotuksia parempi suoritus, vaikka kasvuluku on toki vaatimaton verrattuna USA:han. Myös Saksan talous oli kasvussa, vaikka etukäteen pelättiin sen ajautuneen taantumaan.
Kiinassa talouskasvu jatkoi hidastumistaan vuodentakaisesta 3. neljänneksellä. Maan johto onkin ilmoittanut erilaisista talouden elvytystoimista ja niistä on saatu kuukauden mittaan lisää yksityiskohtia. Elvytystoimien odotetaan piristävän Kiinan taloutta tänä- ja ensi vuonna. Rakenteellisesti Kiinassa talouskasvu on kuitenkin hidastumassa, mikä on luonnollista, kun talouden kehitysaste on noussut.
Suomen talouskasvu on ollut kuluvana vuonna vaisua, mutta kääntynyt sentään plussalle viime vuoden lopun taantuman jälkeen. Korkojen lasku tukee Suomen korkoherkkää taloutta ja erityisesti suomalaisia kotitalouksia. Kotitalouksia tukee myös ostovoiman kasvu, jota on jo nähty jonkin aikaa. Vaikka kotitalouksia on koeteltu viime vuosina, on tilanne nyt kääntynyt parempaan päin. Tämä näkyy myös Säästöpankin tuoreessa Säästämisbarometrissa, jonka mukaan suomalaisten kokema taloudellinen ahdinko on vähentynyt viime vuodesta.
Jatkossa odotamme Suomen talouskasvun piristyvän. Tänä vuonna BKT:n kasvu jää ennustemme mukaan vielä kokonaisuutena miinukselle (-0,4 %), mutta ensi vuonna kasvu kiihtyy 1,6 %:iin.
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti
Lokakuu oli epävakaa kuukausi markkinoilla. Sijoittajia huolettivat erityisesti kasvuun liittyvät riskit ja epävarmuutta lisäsivät Yhdysvaltain lähestyvät vaalit.
Vuoden kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi lähentelee puoltaväliä. Yhdysvalloissa tulokset ovat olleet pääosin odotuksia parempia, Euroopassa odotusten mukaiset ja Pohjoismaissa heikompia. Yhdysvalloissa n. 75% yrityksistä on raportoinut odotettua parempia tuloksia on ollut keskimäärin +9%. Euroopassa vastaavat luvut ovat 60% ja +3%.
Kuluttajatuotteiden osalta kysyntä on edelleen hidastunut. Teollisuuden osalta kysyntä on kahtiajakautunut, energia-, sähköistämis- ja infrainvestoinnit jatkuvat. Kysyntä on hidastunut prosessi- ja autoteollisuudessa. Rakentamisessa nähdään viitteitä kysynnän pohjaamisesta.
Kehittyvien markkinoiden lasku johtui pitkälti vahvistuvasta dollarista ja Intian ja Kiinan osakemarkkinoiden laskusta. Kiinassa otettiin osakemarkkinoilla happea edellisen kuukauden kovan nousun jälkeen. Viranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet uusista tukitoimista, joiden tarkoitus on elvyttää kuluttajaluottamusta ja sitä myötä kasvua.
Aluevalinnoissa suosimme edelleen kehittyviä markkinoita. Kiinan aloittama elvytys, Yhdysvaltain keskuspankin aloittama koronlaskusykli sekä heikkenevä taala luo suotuisan ympäristön suhteelliselle ylituotolle.
Johan Hamström
osakesalkunhoitaja
Pitkät korot lähtivät nousuun lokakuussa. Inflaatioluvut olivat odotuksia korkeammat ja Euroopan taloudesta saatiin ennakoitua vahvempia lukuja. Yhdysvaltain talous jatkaa vahvalla kasvu-uralla ja inflaatio pysyy sitkeänä. Odotettua kovemmat luvut laskivat odotuksia tulevista koronlaskuista. Keskuspankkien odotetaan edelleen laskevan korkojaan, mutta aiempaa rauhallisempaan tahtiin. Oman mausteensa korkoliikkeeseen toivat edessä olevat Yhdysvaltain vaalit ja niihin liittyvä epävarmuus. Trumpin valittua virkaan budjetti tulee pysymään voimakkaasti alijäämäisenä, mikä nostaa huolta velkakestävyydestä. Valtiolainamarkkinan tuotot olivat -0,97 % lokakuussa.
Kehittyvillä markkinoilla nähtiin myös heikompaa kehitystä. Lokakuussa Yhdysvaltojen valtiolainakorot lähtivät jälleen nousuun, kun usko talouteen ja Trumpin voittoon presidentinvaaleissa vahvistui. Korkoliike ylöspäin painoi Yhdysvaltain dollarissa noteerattujen lainojen tuottokehitystä ja ajoi dollaria vahvistumaan suhteessa kehittyvien markkinoiden valuuttoihin. Riskilisissä myös nähtiin jonkin verran leventymistä varsinkin yrityslainoissa, jotka ovat olleet sijoittajien suosikki tänä vuonna. Kiinassa sijoittajat seuraavat tiivisti uuden kiinteistömarkkinoille suunnatun tukipaketin yksityiskohtia. Se sisältää lainanantoa ja tukia rakennuttajille ja näyttää kokonaisuudessaan aika lupaavalta.
Euroopan yrityslainamarkkinoilla riskipreemiot laskivat edelleen, vaikka ovat historiaan sekä vallitsevaan talousympäristöön nähden melko kireällä tasolla. Sijoittajat uskaltavat silti ottaa luottoriskiä salkkuihinsa. HY yrityslainoissa turvallisimpien BB-riskiluokiteltujen lainojen riskipreemiot laskivat peräti 30 korkopistettä 200 tasolle. Riskillisempien B-luokan lainojen riskipreemiot laskivat 20 korkopistettä 360 korkopisteen tasolle. IG yrityslainojen riskipreemiot laskivat kuukauden aikana 103 tasoille (-12 korkopistettä kuukauden aikana). Korkotason noustessa lokakuussa toteutuneet tuotot olivat negatiiviset yrityslainamarkkinoilla. Lokakuussa saatiin huolestuttavia uutisia Euroopan autosektorista ja myös maksuhäiriöt jatkoivat nousu-uralla, kun brittiläinen vesijakeluyhtiö Thames Water aloitti uudelleenjärjestelyprosessinsa. Siitä huolimatta sijoittajien usko on vahvasti talouden pehmeässä laskussa sekä siihen, että maksuhäiriöiden taso pysyy kontrollissa.
Mark Mattila
korkosalkunhoitaja
Kehittyvät osakemarkkinat on pitkään ollut erittäin houkuttelevasti hinnoiteltu omaisuusluokka eteenkin ottaen huomioon valtavan rakenteellisen kasvupotentiaalin mitä näiden maiden vaurastumiseen liittyy.
Tästä huolimatta osakemarkkinat ovat kehittyneet heikosti, jos vertaa esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Kehittyvien maiden osakemarkkinoiden kehityksen välillä on kuitenkin huomattavia eroja. Eteenkin Kiina, kiinteistöongelmineen on painanut kokonaistuottoja.
Nyt on kuitenkin valoa tunnelin päässä näkyvissä, kehittyvien maiden tuloskasvu on selkeästi länsimaita nopeampaa tällä hetkellä. Tämä suhteellinen kehitys tulee mitä suuremmalla todennäköisyydellä jatkumaan lähitulevaisuudessa. Koronlaskut Yhdysvalloissa mahdollistaa myös huomattavat koronlaskut kehittyvissä talouksissa, mikä osaltaan pönkittää paikallista kysyntää.
Heikompi taala myös tukee kansainvälisten rahavirtojen ohjautumista kehittyville markkinoille. Länsimaisten korkojen ollessa korkealla ei ollut syytä etsi tuottoja muualta.
Kolmas tärkeä muutos parempaan viimeisten viikkojen aikana on ollut Kiinan aloittama elvytys, joka varmasti nostaa niin sijoittajien kuin kuluttajien riskienottohalukkuutta. Ensimmäiset merkit tästä on jo nähty syys-, lokakuun vaihteessa Kiinan osakemarkkinan noustessa melkein kolmekymmentä prosenttia muutamassa viikossa.
Salkunhoitajan silmin tilanne kehittyvillä markkinoilla näyttää tällä hetkellä erittäin houkuttelevalta eteenkin pidemmällä sijoitushorisontilla. Lyhyellä aikavälillä kurssiheilunnalta ei voi välttyä.
”Olen oppinut, että suuret mahdollisuudet ovat paikoissa, jotka ovat jääneet huomioimatta, mihin muut eivät katso” – Sir John Tempelton
”Ole pelokas, kun muut ovat ahneita. Ole ahne, kun muut ovat pelokkaita.” – Warren Buffet
Kehittyvillä markkinoilla viitataan yleisesti maihin, joiden talouksien ja osakemarkkinoiden kehityspotentiaali on huomattava. Yhteisestä nimittäjästä huolimatta kyseessä on laaja joukko hyvin erinäköisiä ja eri kehitysvaiheessa olevia maita kuten esimerkiksi Kiina, Intia, Indonesia, Korea, Brasilia, Meksiko ja Puola.
Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana kehittyvät taloudet ovat kasvaneet länsimaita keskimääräistä nopeammin johtuen suotuisasta demografiasta sekä ripeästi nousseesta tuottavuudesta. Talouskehitys on kiihdyttänyt kaupungistumista ja keskiluokkaistumista, mikä osaltaan on lisännyt kuluttajatuotteiden ja palvelujen kuten autojen, kodinkoneiden ja päivittäistavaroiden kysyntää.
Uskomme, että nämä rakenteelliset trendit tulevat jatkumaan, mikä heijastuu ajan myötä paikallisten osakemarkkinoiden positiivisena kehityksenä. Matka ei välttämättä tule olemaan suoraviivainen, ulkoiset ja sisäiset olosuhteet liikkuvat sykleissä, aiheuttaen kasvupyrähdyksiä ja romahduksia.
Kehittyville markkinoille sijoittamisessa on selkeästi länsimarkkinoita korkeammat riskit. Taloudet ovat nuoria, mikä voi näkyä talouskasvun sekä osake- ja valuuttakurssien voimakkaana heiluntana. Vakautta luovat instituutio ovat vähemmän kehittyneitä. Politiikalla ja poliitikoilla on isompi merkitys. Vastuullisuuteen liittyvät näkökulmat eivät myöskään välttämättä vastaa niitä odotuksia, mihin on Pohjoismaissa totuttu, johtuen näiden maiden erilaisesta kehitysvaiheesta.
Sijoitamme ensisijaisesti alueille, missä olosuhteet pidemmän aikavälin suotuisalle kehitykselle ovat otolliset ja osakemarkkinoiden hinnoittelu on houkutteleva.
Hahmotamme trendejä ja käännekohtia tarkastelemalla yksinkertaisia, ”kovia (esim. talousdata) sekä pehmeitä (esim. politiikka) indikaattoreita”. Pitkälle tulevaisuuteen ennustaminen onnistuu harvoin, mutta positiivisen trendin päällä surfaaminen niin kauan kuin se kantaa on järkevää. Isot linjat hahmottuva yleensä paremmin, mitä vähemmän kiinnittää huomiota taustameluun.
Keskeisiä tunnusmerkkejä otollisille olosuhteille ovat mm. uudistusmyönteiset vallanpitäjät, kasvava työikäinen väestö, investoinnit infrastruktuuriin ja tehtaisiin, kasvava ulkomaankauppa sekä konservatiivinen julkisen sekä yksityisen sektorin taloudenhallinta.
Otollisten olosuhteiden ohella aiomme myös hyödyntää opportunistisesti markkinoiden meille tarjoamia lyhyen aikavälin mahdollisuuksia, esim. erinäisiä sijoittajien pelkotiloista aiheutuvia ylilyöntejä.
Osakepoiminnan ulkoistamme paikalliseen markkinaan erikoistuneille salkunhoitajille. Valintaprosessia korostuu; paikallistuntemus, sijoitusstrategian uskottavuus sekä näytöt menestyksekkäästä salkunhoidosta.
Säästöpankki Kehittyvät markkinat -sijoitusrahastoa hallinnoi Sp-Rahastoyhtiö Oy.
Salkunhoitaja: Johan Hamström
Korkosalkunhoitaja Mark Mattila, korkosalkunhoitaja Mikko Rautiainen, korkosalkunhoitaja Evgeny Artemenkov, osakesalkunhoitaja Anders Pelli, Säästöpankkiryhmän vastuullisuusjohtaja Virve Valonen, Säästöpankkien Varainhoidon johtaja Petteri Vaarnanen, salkunhoitaja Lassi Kallio, osakesalkunhoitaja Olli Tuuri, osakesalkunhoitaja Johan Hamström.