Vågar man köpa bostad nu?

Den snabba ränteuppgången har skrämt bostadsköpare och redan i mer än ett år har det varit lugnt på bostadsmarknaden. Samtidigt har de sjunkande bostadspriserna fått många att undra om det lönar sig att köpa en bostad nu eller ännu vänta en tid.

Finns det orsak att vara rädd, och hur ser den närmaste framtiden ut?

Henna Mikkonen.

Räntorna stabiliseras och konsumenternas köpkraft förbättras

Osäkerheten om stigande räntor bleknar bort. För att dämpa inflationen har centralbankerna höjt sina styrräntor kraftigt under det senaste ett och ett halvt året. Till följd av detta har till exempel 12-månaders Euribor-räntan stigit snabbt från negativ till över fyra procent.

I takt med att inflationen nu har börjat dämpas börjar också centralbankernas räntehöjningar gå mot sitt slut.

På marknaden förväntar man sig att räntorna ska börja sjunka redan nästa år. Detta är goda nyheter för alla med bostadslån. Det är osannolikt att nollräntorna kommer tillbaka (och förhoppningsvis inte), så om man väntar på dem kan väntetiden bli lång.

Med stigande priser sjönk löntagarnas köpkraft mest förra året på 60 år. Inte alltså konstigt att många konsumenter varit försiktiga i sina bostadsbeslut.

En god nyhet är att konsumenternas köpkraft nu börjar öka igen, eftersom inflationen dämpas och löneökningar med eventuella engångsersättningar har trätt i kraft i många branscher. Detta skapar framtidstro.

Bostadspriserna har sjunkit i hela landet med sju procent från topparna sommaren 2022. I huvudstadsregionen har minskningen ökat mer, med mer än åtta procent. Den senaste statistiken visar att prisnedgången redan har avstannat.

Många ekonomer, inklusive jag själv, räknar med att bostadspriserna kommer att stiga något nästa år. Det är dock bra att vara medveten om att det alltid är svårt att förutsäga prisutvecklingen för bostäder på kort sikt, och att tidsanpassa det optimala köpögonblicket är därför ett hasardspel.

Det kan dock nu med säkerhet sägas att ur prissynpunkt är det nu en bättre tid att köpa en bostad än för ett par år sedan, när affärerna gick heta och priserna var högre än den nuvarande nivån.

Dessutom byggs för närvarande exceptionellt få nya bostäder, vilket tyder på att det kommer att bli mer brist än överutbud av bostäder (åtminstone i de önskade bostadsområdena) under de kommande åren. Detta kommer sannolikt att leda till högre bostadspriser under de kommande åren.

Ja eller nej – vågar man nu då köpa en bostad?

När man överväger svaret på denna fråga går fokus lätt på marknadssituationen; räntorna, de ekonomiska utsikterna och bostadspriserna. Det är naturligtvis viktigt att följa upp dem. Men det är ännu viktigare att söka svaren utgående från det egna livet och den egna ekonomiska situationen.

Vilken typ av bostad svarar på de egna behoven och ett hur stort lån klarar den egna ekonomin av? Det är ofta nödvändigt att hitta en kompromiss mellan drömmar och realism. Vill man ha stabilitet på det egna bostadslånets räntor, till exempel i form av fasta räntor eller ränteskydd, eller tål man fluktuationer i räntorna?

Istället för den nuvarande räntenivån bör man se på saken på längre sikt. Lånetiderna är ofta långa, till exempel 25 år, och under den tiden kan räntenivån ändras många gånger.

Mitt svar på frågan är: visst vågar man nu köpa en bostad, om den egna ekonomin klarar det, lägenheten i sig är i ordning och man klarar av kostnaderna för låneskötseln.

Och dessa beräkningar måste göras med en ny, högre räntenivå än tidigare, och man ska komma ihåg att också lämna lite utrymme i den egna ekonomin för livets överraskningar. Man behöver inte göra allt detta ensam, utan det är bra att använda experter som hjälp och sparringpartner.

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom. Utöver att följa världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Följ på Twitter @HennaMikkonen1

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu