Revidering av bostadslånets rända — vad betyder det i praktiken?

Räntehöjningen oroar alla som betalar på bostadslån. Hur mycket stiger kostnaderna? Hur mycket mer kan räntan stiga? Hur ska jag klara av kostnaderna? Dessa frågor diskuteras nu i hushållen, och därför sammanställde vi en artikel med fakta om vad räntehöjningen för bostadslån innebär och om det verkligen finns anledning till oro.

Sparbankens varumärke bild.
Petra Peltola, som arbetar som chef för finansiering för privatkunder vid Sparbanken och chef för kontoret i Salo berättar vad vad justeringen av bolåneräntan innebär i praktiken. "Det är helt enkelt den dag då räntorna förändras. Kredit kopplat till Euribor-räntorna har alltid ett räntejusteringsdatum, säger Peltola. Euribor-räntan är den dagligt publicerade referensräntan för euroområdet för olika tidsperioder, bland vilka de vanligaste är 3, 6 eller 12-månaders Euribor. Utöver Euribor-räntorna har bankerna sina egna Prime-räntor.

Vad bör du veta om ditt eget bostadslån?

Du bör känna till åtminstone räntejusteringsdatumet för ditt egen bostadslån, eftersom räntan ändras efter granskningsdatumet och gäller fram till nästa granskningsdatum, vilket vanligtvis är följande år.

"I praktiken, innebär detta att den månatliga avbetalningen antingen stiger eller så kommer lånetiden att förlängas efter granskningsdatumet" sammanfattar Peltola.

Det är också värt att kontrollera om det gjorts en räntesäkring mot räntehöjningar. En räntesäkring är en produkt du kan köpa av banken som skydd för lånet mot räntehöjningar. Exempel på sådana är till exempel fast ränta, räntetak och räntekorridor. Det är också viktigt att veta storleken på marginalen. Förutom Euribor-räntan inkluderar den totala räntan på lånet en marginal, som vanligtvis är 0,5–1%. Sparbanken erbjuder till exempel fasta räntor på lån, vilket innebär att lånet har en fast ränta på antingen tre, fem eller tio år.

Sparbanken är här för att stödja dig när din livssituation och marknaden förändras

När det ekonomiska läget förändras finns vi till för dig som ett stöd, och vi är villiga att arbeta tillsammans för att hitta en lämplig lösning för att underlätta din situation, till exempel genom amorteringsfria månader eller en tillfällig amorteringsändring.En amorteringsfri period innebär att du endast betalar ränta på lånet under en viss tidsperiod. I regel varierar längden på den amorteringsfria perioden från några månader till ett år, beroende på din situation, och banken debiterar en ändringsavgift för tjänsten. En tillfällig ändring av avbetalningen minskar betalningsraten något, men själva amorteringen av lånet fortsätter.

”Syftet med amorteringsledigheten är att balansera kundens ekonomi så att kunden ska kunna klara av alla de obligatoriska kostnaderna för ekonomin. Till exempel kan beloppet av amorteringen användas för att betala andra räkningar, säger Peltola.

Det är en god idé att försöka förutse din egen situation och kontakta din bank i god tid före räntejusteringsdatumet om du känner att du behöver hjälp med amorteringen.

”Räntorna har varit exceptionellt låga i åratal och når nu normala räntenivåer. Så det finns ingen anledning till oro. Med tanke på den egna förmögenheten och det egna sparandet är det alltid ett rationellt beslut att köpa en bostad”, påminner Peltola om.

 

Om du är orolig över din ekonomiska situation, vänligen kontakta oss lätt och enkelt. Låt oss arbeta tillsammans för att hitta rätt lösning för din situation - vi hjälper dig gärna.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu