Ungdom, ta exempel av 70-åringarnas penningärenden

Henna Mikkonen.

Cirka 11 % av finländarna är 70–79 år gamla och deras antal förväntas öka under de närmaste åren. De är alltså en betydande åldersgrupp i samhället, både som konsumenter, som politisk styrka och naturligtvis som människor. I många enkätundersökningar lämnas dock personer över 70 år utanför målgruppen, vilket jag tycker är lite korkat.

Vi på Sparbanken genomför årligen undersökningen Sparbarometern, där vi ställer många frågor till finländare om sparande, konsumtion, penninganvändning, skuldsättning och den egna ekonomiska situationen. Det måste erkännas att även vi tidigare har gjort oss skyldiga till att begränsa undersökningens målgrupp till personer under 70 år. I år inkluderade vi dock även 70–79-åringar i enkäten.

Det var verkligen intressant att för första gången få se hurudana svar 70-åringarna gav på olika frågor om penningärenden. Genom att googla runt ämnet lyfts artiklar fram om de utmaningar som äldre människor upplever med digitala banktjänster och hur denna situation skulle kunna förbättras. Ett annat tema som lyfts fram tycks vara hur man förbereder sig för den praktiska skötseln av penningärenden om den egna funktionsförmågan försvagas. Båda är mycket viktiga teman.

Men det verkar finnas mycket lite information om 70-åringarnas verkliga ekonomiska situation och hur de själva upplever den.

Vår enkätundersökning ger en mycket positiv bild av 70-åringarnas ekonomiska situation. Allmänt taget sköter människor i 70-årsåldern sin ekonomi mycket exemplariskt, och de är också nöjda med sin situation. Naturligtvis finns det även i denna åldersgrupp många olika öden och medelvärden som döljer verklighetens mångfald. Men helhetsbilden är bra. Här är några lyft från våra barometerresultat:

  • Bland 70-åringarna finns det i genomsnitt färre som knappt klarar sig ekonomiskt (38 % resp. 50 % av alla som svarade). Även de som så att säga lever ”ur hand i mun”, det vill säga de som säger att de spenderar alla pengar de får, är färre (25 % resp. 36 % av alla som svarade).
  • 84 % av personer i 70-årsåldern känner att de har tillräckligt med pengar för obligatoriska inköp. Denna uppfattning delas av 74 % av alla respondenter.
  • 70-åringarna upplever oftare än genomsnittet att de kan påverka sina egna penningärenden (53 % resp. 41 % av alla som svarade).
  • 70-åringarna har oftare än genomsnittet olika former av sparande och placerande (88 % resp. 76 % av alla som svarade). Deras mest populära objekt är ägarbostäder, sparkonton, fondplaceringar och börsaktier.
  • 72 % av personer i 70-årsåldern upplever att deras ekonomiska framtid är tryggad. Endast 54 % av alla respondenter känner så.
  • 77 % av 70-åringarna är nöjda med sin egen ekonomiska situation, endast 57 % av alla respondenter.
  • 70-åringarna är också lyckligare än genomsnittet, där 69 % beskriver sig själva som lyckliga resp. 60 % av alla respondenter.

Det var åtminstone en positiv överraskning för mig hurudana ”virtuoser i hanteringen av den egna ekonomin” 70-åringarna är i våra undersökningsresultat. De har helt klart samlat på sig erfarenheter och även yngre generationer bör ta lärdom av detta.

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Artikeln publicerades tidigare i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu