Sparbankens portföljförvaltare Johan Halmström söker långsiktiga placeringsobjekt

Kärnan i valet av aktier är kvaliteten av och potentialen i bolagens verksamhet.

Johan Hamström

Det innevarande året har varit utmanande på aktiemarknaden. S&P 500, som representerar aktiekursutvecklingen för amerikanska företag med ett stort marknadsvärde, har sjunkit med 25 procent. Nasdaq 100, som omfattar teknologibolag, har sjunkit med hela 35 procent.

Även Europas viktigaste aktieindex finns på björnmarknaden. Stoxx Europe 600 ligger 20 procentenheter lägre än i början av året. Euro Stoxx 50 har sjunkit med 22 procent under samma period.

Johan Hamström, portföljförvaltare vid Sparbanken, skräms inte av konjunkturnedgången. Av Sparbankens fonder förvaltar han Sparbanken Europa och Sparbanken Fastighetsaktie Europa.

I valet av aktier fokuserar Hamström på den långsiktiga potentialen i bolagens verksamhet. Ett aktiekursfall innebär möjligheten att köpa kvalitetsbolag till lägre värderingskoefficienter.

Hamström förstår sig på den psykologi som är förknippad med placeringar. Placerarnas känslor står på spel på både vid hög- och lågkonjunkturmarknader. Ur placerarens synvinkel innebär detta att det är lättare än i genomsnitt att hitta attraktivt prissatta placeringsobjekt på en lågkonjunkturmarknad.

Enligt Hamströms uppfattning lönar det sig inte att spela försvar på kort sikt. Det kunde man göra tidigare när aktiemarknadens värderingsnivå var betydligt högre än vad den är i dag.

Högkvalitativa tillväxtföretag har en attraktiv prissättning

Anfall är det bästa försvaret i det rådande läget. I en konjunkturnedgång tenderar de konjunkturkänsliga företagens aktiekurser att falla mer än vad som är motiverat. Genom att utnyttja kursnedgångar når man högre avkastning på lång sikt.

Hamström påminner om att placeraren måste ha kunskap om hur förändringar i verksamhetsmiljön påverkar bolagens verksamhet. En sänkning av aktiekursen kan vara motiverad om verksamhetens långsiktiga potential försämras.

I fråga om det nuvarande trängda marknadsläget säger Hamström att placerare bör vara ödmjuka och redo att ändra sin uppfattning. Det bästa sättet att klara av det nuvarande läget är att diversifiera i bolag vars aktiekurser drivs av olika krafter.

Hamström är en opportunist i det nuvarande läget. Det innebär att han tycker att högkvalitativa tillväxtföretag har en attraktiv prissättning. De erbjuder en attraktiv avkastningspotential på lång sikt.

Kärnan i Sparbankens val av aktier är bolagens kvalitet och potential

Placeringsstrategin som Sparbanken anser vara bra är tydlig och flexibel. Den ger portföljförvaltaren vägledning på hög- och lågkonjunkturmarknader.

Enligt placeringsstrategin väljs måttligt prissatta kvalitetsbolag till fonden, vilka portföljförvaltaren förväntar öka värdet per aktie och ge en bättre avkastning på marknaden på lång sikt. Med kvalitet avses ett bolags förmåga att öka kassaflödet genom att skapa värde över tid.

Sparbankens portföljförvaltare är medvetna om att de inte kan kontrollera rörelserna på marknaden. Därför är det viktigare att söka placeringsobjekt som möjliggör ett bra resultat i alla marknadssituationer.

Enligt Hamström finns det både cykliska och defensiva aktörer bland kvalitetsbolagen. Förändringar i konjunkturläget gör det möjligt att balansera framgångsrikt mellan bolag.

De flesta av de kvalitetsbolag som Sparbanken har innehav i bedriver verksamhet på monopol- eller oligopolmarknader. Bolagen har starka konkurrensfördelar, hög lönsamhet, attraktiva aktier för omplacering och en stark strukturell tillväxt. Bland annat uppfyller Microsoft och Anheuser-Busch InBev kriterierna för denna kategori kvalitetsbolag.

Den cykliska kvaliteten beskriver bolag med produkter eller tjänster vars slutmarknad växer strukturellt. I fråga om den analyseras efterfrågan och utbudet på slutmarknaden samt bolagets konkurrensfördelar och marknadsställning. Bolagens kapitalavkastning måste överstiga kapitalkostnaderna även under konjunkturcykeln. Bland bolagen är Atlas Copco och Michelin cykliska kvalitetsföretag.

Sparbankens tredje kvalitetskategori är ”förändringssituationer”. I den föredras bolag som vidtar utvecklingsåtgärder för att uppnå en högre verksamhetskvalitet. Bedömningskriterierna är verksamhetstillväxt, lönsamhet, kapitalavkastning, kassaflöde och finansieringsstruktur. Av bolagen tillhör ABB och Holcim denna kvalitetskategori.

Vore det kanske dags att uppdatera din placeringsplan? Låt Sparbankens experter hjälpa dig. Boka tid och låt oss starta placeringsåret 2023 tillsammans.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu