Reform av BSP-systemet: åldersgränsen stiger och det första bostadslånet för par höjs

BSP-systemet har reviderats sedan början av 2023. Förändringarna tar bättre hänsyn till livssituationen hos dem som köper sin första bostad. Vi har sammanställt förändringarna för 2023.

BSP-kontot kan öppnas av 15–44-åringar

Den övre åldersgränsen för att öppna ett BSP-konto höjdes från 39 till 44 år. För närvarande kan ett BSP-konto öppnas av en person mellan 15 och 44 år som inte har ägt mer än 50 procent av bostaden eller bostadsbyggnaden. Makar kan öppna ett BSP-konto tillsammans, även om en av dem redan fyllt 45 år. Detsamma gäller för sambor som har ett barn tillsammans.

Mer i BSP-lån för par som köper sitt första gemensamma bostad

I framtiden kan ett par som köper en första bostad tillsammans och båda är BSP-sparare få upp till 50 procent mer i BSP-lån. Statsborgen för ägarbostadslån höjdes från 50 000 euro till 60 000 euro. Höjningen gäller även statsborgen för andra ägarbostadslån.

På BSP-konton kan sparas upp till 18 000 euro per år

Det den största möjliga depositionen på ett BSP-konto kommer att höjas den 1 april 2023. Det maximala belopp som kan sparas på ett BSP-konto under ett kvartal kommer att öka från 3 000 euro till 4 500 euro. Höjningen gäller även tidigare öppnade BSP-konton. Dessutom kommer Statskontoret från början av 2023 att övervaka att det BSP-lån med räntestöd används för ändamål som avses i lagstiftningen. Bostaden som är föremål för BSP-lånet måste användas av låntagaren.

Varför lönar det sig att spara på BSP-konto?

Det lönar sig att bli en BSP-sparare, även om det ännu inte är dags att köpa en första bostad. Det är enklare att spara i små rater och också ändringarna i BSP-systemet hjälper dig att nå ditt mål snabbare.

 

Blev du intresserad av BSP-sparande? – Utmärkt! Boka en tid så börjar vi din sparresa mot din första bostad!

Om du redan är en BSP-sparare och det är aktuellt för dig att köpa en bostad, ska du börja med att fylla i ansökan om bolån på vår webbplats eller i din nätbank.

 

Ett eget hem – Beställ avgiftsfria första bostads köparens guide

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu