Hantera klimat- och miljörisker för en mer hållbar finanssektor och en koldioxidsnål ekonomi

Konsekvenserna av klimatförändringarna och förlusten av den biologiska mångfalden sträcker sig också till ekonomin och affärslivet. Finanssektorn spelar en nyckelroll för att rikta finansiering mot objekt som främjar hållbar utveckling, men också för att identifiera klimat- och miljörisker. Genom att identifiera och analysera risker kan bankerna förbättra finanssektorns förmåga att hantera störningar som orsakas av till exempel klimatförändringarna och förlusten av den biologiska mångfalden, samt stödja sina kunders kontrollerade övergång till en koldioxidsnål ekonomi.

Virve Valonen, ansvarsdirektör inom Sparbanksgruppen och Elisa Mansikkamäki, ESG Trainee inom Sparbanksgruppen.

Konsekvenserna av klimatförändringarna kan redan idag ses som till exempel allt fler extrema väderfenomen och en minskning av den biologiska mångfalden. När klimatet blir varmare kommer konsekvenserna bara att intensifieras, vilket innebär att riskerna förknippade med klimatförändringar och miljön kommer att öka och bli mer komplexa.

Enligt en riskrapport som World Economic Forum 2024 låtit utföra (WEF_The_Global_Risks_Report_2024.pdf) är de allvarligaste långsiktiga riskerna globalt sett klimat- och miljöriskerna. Som de allvarligaste riskerna ses extrema väderfenomen, en kritisk förändring i jordens system, förlusten av den biologiska mångfalden och kollapsande ekosystem. Enligt rapporten är extrema väderfenomen också den näst allvarligaste risken på kort sikt. Klimatförändringarna är alltså inte bara en miljöfråga utan också en ekonomisk fråga.

Säästöpankin brändikuva

Finanssektorn spelar en viktig roll för bekämpandet av och anpassningen till klimatförändringarna

På grund av branschens karaktär sträcker sig bankernas roll i klimatförändringarna längre än till enbart direkta utsläpp och en minskning av dessa. Enligt CDP-rapporten (Finance sector’s funded emissions over 700 times greater than its own - CDP) är de utsläpp av växthusgaser som är förknippade med finansinstitutens placerings-, utlånings- och teckningsverksamhet i genomsnitt mer än 700 gånger större än deras direkta utsläpp. Detta lyfter fram branschens betydande indirekta konsekvenser för de globala utsläppen via finansiering från andra industriella branscher. Enligt samma rapport rapporterar och/eller hanterar många finansinstitut ännu inte sina mest betydande klimatrisker, det vill säga risker i anslutning till finansiering.

Det är avgörande för den gröna omställningen att kapital styrs till att stödja den koldioxidsnåla ekonomins och samhällets resiliens. Enligt syntesrapporten publicerad av IPCC år 2023 (AR6 Synthesis Report: Climate Change 2023) är finansieringsflödena på global nivå inte tillräckliga för att uppnå klimatmålen och främja anpassningen till klimatförändringarna. Kassaflödena har ökat under åren, men fortfarande inte tillräckligt. Finanssektorn spelar en nyckelroll när det gäller att rikta finansiering till objekt som främjar hållbar utveckling, men också när det gäller att identifiera risker som hör samman med klimatförändringarna. Dessa två roller är sammanlänkade, eftersom en målmedveten begränsning av klimatförändringarna naturligt minskar klimat- och miljöriskerna – ju varmare klimatet blir, desto större blir riskerna.

Bankerna kan bidra till identifieringen av och bättre hänsynstagande till klimat- och miljöriskerna

Klimat- och miljörisker påverkar också de finansieringsmarknadernas verksamhet. Finanssektorn är oroad över de övergångsrisker som orsakas av klimatpolitiken och de fysiska risker som orsakas av klimatförändringarnas konsekvenser. Oron hör särskilt samman med aktörernas förmåga att bedöma konsekvenserna av och kostnaderna för dessa risker i sin affärsverksamhet. Med hjälp av olika riskanalyser, scenarioanalyser och stresstester kan bankerna förbättra den egna verksamhetens och finanssektorns förmåga att hantera klimatstörningar samt stödja sina kunders kontrollerade övergång till en koldioxidsnål ekonomi.

Dessutom har det föreslagits att klimatrelaterade risker ska ingå i ramverket för soliditet (Regulatory and Policy Initiatives to Address Sustainability-related Risks and Opportunities (imf.org). Syftet med förslaget är att säkerställa att finansinstituten är förberedda på att hantera klimatrelaterade störningar och kan fortsätta att tillhandahålla finansiering för övergången till en koldioxidsnål och hållbar ekonomi. Bankerna ska identifiera och hantera klimat- och miljörisker på samma sätt som de identifierar och hanterar andra risker i anslutning till bankverksamheten. Klimatförändringen är en komplex utmaning, men bankerna kan ta en aktiv roll för att hantera och anpassa sig till den, samt att främja en hållbar ekonomi.

Sparbanken har utarbetat en väsentlighetsanalys av klimat- och miljöriskerna, en handlingsplan och en övergångsplan för klimatförändringarna

Att bedöma klimat- och miljörisker är en del av Sparbanksgruppens ansvar och riskhantering. För att identifiera klimat- och miljörisker har Sparbanksgruppen under våren 2024 genomfört en omfattande väsentlighetsanalys av klimat- och miljörisker med hjälp av Sparbanksgruppens experter och ledningsgrupp. I analysen behandlades både de fysiska och övergångsriskernas väsentlighet när det gäller operativa, kredit-, likviditets-, affärs- och marknadsrisker. I analysen bedömdes till exempel andelen sektorer med hög miljöpåverkan och känslighet för klimatförändringar, samt andelen vissa politiskt känsliga sektorer, såsom torvandelen i finansieringsportföljen. Dessutom bedömdes insättarnas och säkerheternas läge, såsom bostäder, fastigheter, skogar och fält i områden med översvämningsrisk och nivån på energicertifikat för lånens säkerheter. I väsentlighetsanalysen analyserades också placeringarnas exponering för fossila energikällor och för områden med torka eller skogsbränder. Analyser av klimatförändringsscenarier och stresstester genomfördes också för de fonder som förvaltas av Sp-Fondbolag med hjälp av verktyget PACTA (Paris Agreement Capital Transition Assessment) som förvaltas av Rocky Mountain Institute och utvecklats av 2° Investing Initiative. Utifrån analysen har Sparbanksgruppen även infört en handlingsplan som rör klimat- och miljörisker.

För att hantera klimat- och miljörisker tar man i Sparbanksgruppen hänsyn till ESG-faktorer och -risker som en del av placerings- och kreditbesluten. Principerna för ansvarsfull placering och principerna för ansvarsfull och hållbar utlåning i kreditanvisningen innehåller till exempel uteslutningsprinciper som gäller för olika branscher. Vid placeringen av medel som förvaltas av Sp-Fondbolag och Sparbanksgruppens utlåning tas också hänsyn till ESG-kriterierna för hållbar placering och finansiering. Dessutom erbjuder Sparbanksgruppen produkter såsom ett energilån som stöder energieffektivitet och investeringar i förnybar energi, ett grönt företagslån och så kallade ljusgröna placeringsprodukter (produkter i enlighet med artikel 8 i kommunikationsförordningen). Med dessa strävar vi efter att möta våra kunders behov och stödja dem i den gröna omställningen.

För hanteringen av den gröna omställningen och begränsningen av klimatrisker har Sparbanksgruppen också utarbetat till exempel en transitionsplan för klimatförändringar, det vill säga en övergångsplan, som ska slutföras och godkännas i slutet av år 2024. I övergångsplanen anges till exempel kortsiktiga och långsiktiga mål för affärsverksamheten och den egna verksamheten, samt indikatorer och åtgärder för att bedöma målens framsteg. Övergångsplanen för klimatförändringar är en fortsättning på de klimatmål som Sparbanksgruppen tidigare satt upp i sin ansvarsstrategi och stöder även i framtiden uppfyllandet av skyldigheterna i direktivet om hållbarhetsrapportering och företagsansvarsdirektivet. Utöver våra skyldigheter vill vi bygga ett hållbart samhälle genom att stödja våra kunder och även göra det möjligt för dem att göra en kontrollerad övergång till koldioxidsnål verksamhet.

Virve Valonen, ansvarsdirektör inom Sparbanksgruppen och Elisa Mansikkamäki, ESG Trainee inom Sparbanksgruppen.

Text: Virve Valonen, ansvarsdirektör inom Sparbanksgruppen och Elisa Mansikkamäki, ESG Trainee inom Sparbanksgruppen.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu