Finländarnas ekonomiska nöd har fortsatt att öka – nästa år borde situationen bli bättre

Chefsekonom Henna Mikkonen.

Enligt Sparbankens Sparbarometer har finländarnas ekonomiska nöd fortsatt att öka. Nöden är nu klart större än under coronavirusåret 2020.

Sparbarometern är en omfattande enkätundersökning som Sparbanken genomför årligen, där man ser på människors ekonomi ur olika perspektiv; undersökningen omfattar ett stort antal frågor om bland annat konsumtion, sparande, skuldsättning och planering av den egna ekonomin.

I frågebatteriet har man valt ut sju frågor som används för att beräkna ett index för ekonomiska svårigheter. Tanken är att indexet för ekonomiska svårigheter mäts i ”både euro och timmar”. Där ingår frågor som handlar om hur pengarna räcker, exempelvis om de räcker till det nödvändiga eller om respondenten spenderar alla pengar hen får. Men där ingår även ”psykologiska” frågor gällande exempelvis om personen upplever sig kunna påverka sin ekonomiska situation eller om ekonomin har orsakat sömnlösa nätter.

Hos äldre är nöden överraskande minst

Resultaten per bakgrundsgrupp är i stort sett som förväntat. Låginkomsttagare drabbas mer av ekonomiska svårigheter än höginkomsttagare. Arbetslösa har klart större ekonomiska svårigheter än andra grupper. Ekonomiska svårigheter är vanligare bland kvinnor än bland män.

Sparbanksanställdas hjärta värms särskilt av det faktum att de människor som sparar upplever mindre ekonomisk nöd än de som inte gör det.

Däremot gav en genomgång per åldersgrupp intressanta resultat. Som tidigare upplever medelålders människor i åldrarna 45–54 mest ekonomisk nöd. Även om medelålders människor verkar vara en grupp som enligt många ekonomiska mätare klarar sig bra, har de också ansvar i många riktningar. De tar ofta hand om både de egna barnen och sina åldrande föräldrar. Åtminstone är det så jag tolkar det.

För första gången inkluderade vår undersökning även äldre personer i åldern 70–79 år. Överraskande nog är den ekonomiska nöd de upplever klart mindre än i andra åldersgrupper. En delförklaring är troligen att arbetspensionerna har höjts kraftigt i takt med att inflationen accelererat. Å andra sidan kan resultatet också tyda på att pensionärernas ekonomiska ställning ofta redan är väl etablerad. Pensionen är en säker inkomst och skulderna har redan betalats. Många har också besparingar. Vi är vana vid den nuvarande situationen.

Låginkomsttagarna fortsätter kämpa

I förra årets Sparbarometer lade man märke till att höginkomsttagare upplevde den största nöden. Detta berättade kanske om att många familjer med höga inkomster kan ha varit tvungna att för första gången på länge fundera på om pengarna kommer att räcka.

I år ökade den upplevda nöden mest bland låginkomsttagare. Detta kan tyda på att låginkomsttagare har fortsatt att kämpa med sin egen ekonomi, och situationen har blivit ännu tuffare än tidigare, eftersom priserna har fortsatt att stiga så länge. Låginkomsttagare har ofta en mindre ekonomisk buffert och mindre flexibilitet i sin egen ekonomi.

Nästa år borde situationen bli bättre

Högre priser och räntor har starkt återspeglats i människors vardag och i deras egen ekonomiska situation, som vår Sparbarometer visar. Nästa år bör dock situationen redan bli bättre. Nu dämpas inflationen och räntehöjningen närmar sig sitt slut. Arbetstagarna har fått större löneökningar än tidigare och även arbetspensionerna har tydligt justerats uppåt. Beskattningen av förvärvsinkomster förväntas också bli lättare. Sysselsättningsläget försämras dock något, men arbetslösheten kommer knappast att öka nämnvärt. Som helhet kommer hushållens köpkraft att förbättras nästa år. Naturligtvis är skillnaderna mellan olika hushåll stora och till exempel de nedskärningar som regeringen planerar kommer att drabba familjer som får sociala förmåner.

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Artikeln publicerades tidigare i Kauppalehtis blogg.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu