Finländaren pratar inte och yppar ingenting, åtminstone inte om sina ekonomiska bekymmer
Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen funderar i sitt blogginlägg på finländarnas ekonomiska situation och sambandet mellan öppet prat om pengar och människors välbefinnande.
De senaste åren har varit ekonomiskt svåra för många. Priserna har stigit snabbare än på flera år, och de stigande räntorna har ökat låneskötselkostnaderna i många familjer. Även många höginkomsttagare har tvingats fundera på vad pengarna räcker till för.
En god nyhet är dock att situationen nu har stabiliserats och håller på att vända i en bättre riktning. Prisuppgången har lugnat sig och priserna på mat och energi har till och med fallit något. Löneförhöjningar har fåtts och konsumenternas köpkraft ökar igen. Fallande räntor underlättar situationen för de skuldsatta. Även besparingar och placeringar har gett god avkastning den senaste tiden.
Situationen är förstås inte lika gynnsam för alla. Sysselsättningsläget har försämrats och arbetslösheten har ökat under de senaste månaderna. Situationen på arbetsmarknaden kommer sannolikt att försämras ännu en tid innan den förbättras. Nedskärningarna i den sociala tryggheten har medfört utmaningar för många som redan befinner sig i en bräcklig ekonomisk situation.
Även om den egna ekonomiska situationen skulle förbättras kan de senaste åren ha lämnat sina spår. Många familjer har varit tvungna att använda sina tidigare besparingar och därför kan den ekonomiska situationen nu vara bräcklig om alla buffertbesparingar har använts. För många har det kunnat samlas obetalda räkningar och antalet betalningsanmärkningar ökar också i Finland. Även om antalet bostadslån som lyfts klart har minskat har hushållens konsumtionskrediter fortsatt att öka. Detta visar att en del har tillgripit konsumtionskrediter för att klara sig i vardagen.
Det är svårt men viktigt att prata om ekonomiska bekymmer
I Sparbankens färska enkätundersökning utreddes människors penningsituation och inställning till sina ekonomiska svårigheter. Enligt den är den ekonomiska situationen för majoriteten av finländarna i balans och man har även en sparbuffert. Men det finns också utmaningar och till exempel uppskattar nästan 20 procent av respondenterna att de lever över sina tillgångar.
Det var också anmärkningsvärt att 30 procent av respondenterna ansåg att de inte vågade berätta ens för sina närstående om sina ekonomiska utmaningar. Att berätta för närstående är särskilt svårt för män och unga. Personer över 50 år skäms däremot mindre. Det tycker jag var lite överraskande, eftersom det generellt känns som att de unga är mycket mer öppna för att prata också om svåra saker.
Penningfrågor upplevs ofta som djupt personliga, så det är förståeligt att man inte vill skrika offentligt om ekonomiska problem. Men det att var tredje inte ens vågar berätta för sina närstående tycker jag är oroväckande.
Att oroa sig och grubbla ensam hjälper sällan. Det verkar dock vara naturligt för finländarna att klara sig själva. När vi frågade varifrån människor i första hand skulle vilja få hjälp med att hantera sin egen ekonomi fick svaret ”Jag vill själv hitta lösningar på situationen, utan hjälp” klart flest omnämnanden. Närstående och offentliga skuldrådgivare hamnade klart efter. Hos männen betonades viljan att klara av situationen själva, medan kvinnor helst skulle vända sig till en offentlig skuldrådgivare.
Ekonomiska bekymmer kan påverka människans välbefinnande på ett mycket övergripande sätt. Undersökningar har till exempel visat att överskuldsättning ökar risken för insjuknande. Det lönar sig att prata högt om pengar och söka hjälp. Man kan också få kamratstöd i den nya serien Raharemontti, där vanliga finländare berättar om sina ekonomiska bekymmer och söker hjälp tillsammans med en expert.
Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.
Artikeln publicerades tidigare i Taloustaitos blogg (på finska).
- Skriven
- Typ
- Nyhet