Ekonomin står inför en hektisk lågkonjunktur – inte en nedslående depression

Henna Mikkonen.

De finansiella medierna har under lång tid varit fyllda med deprimerande nyheter. Priserna och räntorna stiger snabbt, hushållens köpkraft försvagas, konsumenternas förtroende sjunker och företagen ser också sin framtid som svagare än tidigare.

En lågkonjunktur håller på att drabba Finland. Enligt aktuella uppgifter minskade Finlands bruttonationalprodukt med 0,3 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, och de negativa tillväxtkvartalen kommer sannolikt att fortsätta. Den halvofficiella definitionen av lågkonjunktur är att ekonomin krymper under två kvartal i följd. En liten tröst är att Finland inte är ensamt i situationen. Lågkonjunktur förutspås i många andra länder.

Lågkonjunktur och depression är två olika saker

Man har också börjat höra folk använda termen depression. Lågkonjunktur och depression kan vara nästan synonymer för vissa, men inte för en ekonom. Det finns kanske ingen officiell definition av depression, men i allmänhet innebär det en mycket allvarlig och långvarig ekonomisk nedgång. Enligt en definition innebär depression en situation där bruttonationalprodukten sjunker med minst 10 % eller lågkonjunkturen varar i mer än tre år.

Mätt med dessa definitioner är Finlands nuvarande situation och framtidsutsikter fortfarande långt ifrån en depression. Senast Finland upplevde en depression var i början av 1990-talet. Då krympte ekonomin under tre år i följd, och nedgången uppgick till cirka 10 %. Arbetslösheten steg till omkring 18 %, ett stort antal företag gick i konkurs och bostadspriserna sjönk med nästan hälften. Depressionen lämnade djupa spår, och många minns fortfarande depressionstidens svårigheter och nedskärningarna i den offentliga ekonomin.

Det finns fortfarande massor av lediga jobb

Lyckligtvis är det alltså fortfarande en lång väg kvar innan vi kan tala om depression. Naturligtvis kan allt möjligt hända, men en så allvarlig chock tror jag inte på just nu. Även om det finns mycket att oroa sig för i ekonomin finns det också bra saker. Den finska ekonomins ljuspunkt är sysselsättningsläget, som har legat kvar på en mycket bra nivå. Sysselsättningssituationen kan mycket väl komma att försämras under de kommande månaderna, men knappast särskilt dramatiskt. Företagen har länge klagat över arbetskraftsbrist och vill hålla fast vid kvalificerad arbetskraft så länge som möjligt. Vi kan alltså stå inför en lågkonjunktur där sysselsättningen kommer att ligga kvar på en bra nivå.

Denna lågkonjunktur kommer nog att drabba vanliga hushåll hårdare än vanligt. Med de snabbt stigande priserna har konsumenternas köpkraft försvagats för första gången på länge. Den privata konsumtionen kommer antagligen att minska. Men vi talar förmodligen snarare om en minskning som varar några kvartal än om en fyraårig minskning av den privata konsumtionen som under depressionen på 90-talet.

Vintern har kommit också till ekonomin, men våren kommer i sinom tid. Med dessa utsikter kan lågkonjunkturen i den finska ekonomin mycket väl bli kortvarig.

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu