Betalningar förmedlas snabbare än tidigare till mottagaren

Betalningar inom det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA) blir snabbare för Sparbankernas kunder. För kunderna syns ändringen i det inledande skedet så, att vissa av kontoöverföringarna förmedlas som SEPA-expressbetalningar i realtid till mottagaren. På längre sikt är målet att betalningar huvudsakligen ska ske i realtid och att en betydande del av betalningarna ska förmedlas till mottagaren inom några sekunder.

Sparbankens kunder har kunnat ta emot SEPA-expressbetalningar i realtid i flera år. Dessutom kan kundens betalningar vid besök på kontoret ha behandlats som SEPA-expressbetalningar. Nu introducerar vi också realtidsbetalning till Sparbanken Mobil och Sparbankens nätbank.

- Tidigare rörde sig inte betalningar mellan bankerna till exempel under veckoslut och helgdagar. Vi vill ge Sparbankernas kunder aktuella betaltjänster, och betalningsförmedlingar i realtid gör betalningen enklare och snabbare i många olika situationer. Det kan gynna både privat- och företagskunder, säger Petri Raninen, utvecklingschef för betalningar vid Sparbanken.

Vad är en SEPA-expressbetalning?

SEPA-expressbetalning är en kontoöverföring i euro, i realtid och enligt europeisk standard, som har införts vid sidan av en vanlig SEPA-girering. SEPA-expressbetalningar kan förmedlas i hela det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA, Single Euro Payment Area).

Medan det tar flera timmar eller till och med dagar att överföra medel med en vanlig SEPA-girering till mottagaren, är SEPA-expressbetalningen på mottagarens konto inom några sekunder, dygnet runt, varje dag på året. Att behandla en betalning i realtid som en SEPA-expressbetalning kräver att mottagarens bank accepterar SEPA-expressbetalningar.

När du betalar till inhemska banker finns det ingen övre gräns i euro för SEPA-expressbetalningar. Den allmänna beloppsgränsen för en enskild SEPA-expressbetalning inom SEPA-området är 100 000 euro, men betalningar som SEPA-expressbetalning kan redan göras i många andra länder utan någon övre gräns. Bankerna kan dock vid behov begränsa beloppet för en enskild betalning i sina tjänster.

Du får automatiskt tillgång till SEPA-expressbetalningar

Alla Sparbankens kunder erbjuds automatiskt mottagning och betalning av SEPA-expressbetalningar i olika servicekanaler. Du kan göra betalningarna på exakt samma sätt som tidigare, och vi behandlar betalningarna så snabbt som möjligt som SEPA-expressbetalningar när det är möjligt. Om du vill kan du kontrollera dina kontotransaktioner för att se om betalningen har gjorts som SEPA-expressbetalning eller SEPA-girering.

- I Sparbanken har vi satsat på digital utveckling och vi vill vara bland de första bankerna som erbjuder betalningar i realtid. Avsikten är att göra SEPA-expressbetalning senare även möjligt för företagskunder, som inte använder Sparbanken Mobil eller nätbanken för betalning, berättar Sparbankens utvecklingschef Petri Raninen.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu