Att spara ger balans och sinnesro – Ekonomicoachen Terhi Malins tips för hushållen
I hushållen funderar man nu på hur man kan spara på energikostnaderna och hur man kan förbereda sig på stigande räntor på lånen. Det finns skäl att förbereda sig på de stigande priserna, men det lönar sig inte att ge plats åt oron. Ekonomicoachen Terhi Mali påminner om att ekonomiska frågor väcker känslor, men att känna sin ekonomi och att spara ger sinnesro även under osäkra tider.
Det lönar sig att jobba med sin egen ekonomi och fokusera på de saker som man själv kan påverka. Så här lär man sig också att se möjligheter i sin ekonomi”, berättar Terhi.
Ekonomiska frågor väcker ofta känslor. Till exempel kan situationen förvärras av en känsla av att man hela tiden försöker överleva ekonomiskt. Överlevnad är extremt tänkande, och negativt tal kring pengar stärker situationen. När man identifierar sin egen inställning till ekonomiska frågor kan man alltid ändra på den medvetet.
En balanserad ekonomi är snarare en känsla än siffror
För att börja spara måste man först nå ekonomisk balans. När man har förståelse för sin egen ekonomi ökar denna känslan av kontroll. För att uppnå en känsla av kontroll bör man känna till penningströmmarna och möjligheterna hos sin egen ekonomi. I mobilbanken kan man följa med sina egna inkomster och utgifter på en allmän nivå. Man kan också börja använda ett budgeteringsverktyg. Balansen som eftersträvas är ungefär sådan, att 50 procent går till fasta utgifter, 30 procent till rörliga och 20 procent till sparande. I en ideal situation skulle 600 euro gå till besparingar varje månad av en nettolön på 3 000 euro.
Terhi påminner om att det alltid finns osäkerhet i livet, men att den egna livssituationen dikterar ekonomins gränser. Till exempel är det alltid rätt stund att konkurrensutsätta bolånet, men det lönar sig att beakta den helhet som man förväntar sig av banken. Till exempel är marginalen inte den enda saken som påverkar. I Sparbanken får man personlig service och det är också värdefullt. Det lönar sig även att konkurrensutsätta försäkringarna en gång i året: både under- och överförsäkring är vanliga situationer.
Oftast är livets förändringssituationer sådana situationer där man måste stanna upp och se över sin ekonomi. I ett hushåll med två personer som arbetar balanseras ekonomin också enligt nettoinkomsterna. Ekonomicoachen rekommenderar att man deltar i de gemensamma utgifterna enligt de egna nettoinkomsterna så att samborna eller makarna är jämlika. Till exempel kan man balansera den gemensamma ekonomin med en amorteringsfri period för bostadslånet. Idén med amorteringsfriheten är att spara i en buffert och inte använda alla pengar som frigörs för konsumtion. Alltför ofta går amorteringsfriheten så att säga till spillo.
“Pengar är ett speciellt medel eftersom det alltid finns användning för dem. När man har framförhållning i sin egen ekonomi behöver man inte vara rädd för förändringar eller överraskningar. De kommer ändå alltid. Till exempel när man ansöker om amorteringsfrihet lönar det sig att ha en plan för varför man ansöker och vad som är förnuftig verksamhet”, råder Terhi.
Spara på kort och lång sikt
När man känner sin egen ekonomi och den är i balans kan man börja spara. Man kan tänka på sparandet utifrån tre tidsfönster: på kort, medellång och lång sikt. Att spara på kort sikt är att spara i en buffert, dvs. en reservkassa på bankkontot.
“Man kan känna sig trygg med sin egen ekonomi när man har tillräckligt med besparingar för överraskande utgifter. Vad som är en tillräcklig mängd är en helt subjektiv upplevelse. Själv rekommenderar jag att man sparar för minst 2–3 månaders utgifter”, säger Terhi.
När man sparar på kort sikt lönar det sig att fokusera på de positiva sakerna i ekonomin eller gärningarna i vardagen. Hemskt många fastnar i sina negativa tankar. Det trendiga mikrosparandet kan vara att inte köpa en take-away-kaffe, eller att man köper det billigare alternativet. Redan att budgetera sina egna utgifter kan vara det första steget till att börja spara.
Besparingar på medellång sikt kan till exempel vara fonder, så länge man tar risknivån i beaktande. Månadssparande är det mest effektiva sättet och summorna behöver inte vara stora. Nu är det en bra tid att investera eftersom marknaden har sjunkit: man får mer för ett billigare pris.
Ge dina önskemål i räknaren för sparande och placerande så ser du vilket slag av placeringsobjekt som skulle kunna passa dig.
“Dessa tider är goda tillfällen för köp eller för att fortsätta månadssparandet, så länge den egna ekonomin tillåter det”, berättar Terhi.
Placera och investera i kunnande
Många har omedvetet låst sig i att tänka på sin ekonomi enligt ett visst mönster. Det bästa sättet för att få en ny infallsvinkel på sin ekonomi är att öka sitt eget kunnande. De senaste åren har det dykt upp många böcker, ljudböcker och poddar som handlar om ekonomi. Man kan också lära sig att identifiera sin egen inställning och sina beteendemallar kring ekonomi och pengar genom att skaffa information och infallsvinklar. Då är det bra att fundera på om ens inställning behöver uppdateras eller om den är sådan som man vill förmedla till sina egna barn. Förändringar startar från en själv. För att hjälpa dig med kartläggningen och planeringen erbjuder vi ett bra och åskådligt verktyg, som vi kallar för Ekonomistunden.
Att spara på lång sikt är att trygga ekonomin under pensionstiden eller att vara förberedd för överraskande förändringar, såsom långvarig arbetslöshet eller sjukdom. Ju längre tidsintervall placeringen har, desto mer risk kan man ta. Det är omöjligt att veta vad som är ett bra investeringsobjekt, men ett investeringsobjekt som består av aktier och fonder är ett bra val. Besparingarna samlas obemärkt när kontot debiteras automatiskt varje månad. Så här anpassar sig ekonomin till de disponibla medel som finns kvar. Överflödig konsumtion faller bort.
En placering på lång sikt utvecklar också den egna kompetensen. En vilja att utvecklas yrkesmässigt kan också vara nyckeln till att förbättra den egna ekonomin.
“Att vara nöjd är passiverande, då utvecklar man inte sin egen kompetens. Det är inte en dålig sak att känna missnöjdhet över sin egen ekonomi, eftersom det är en drivkraft för förändring”, berättar Terhi och uppmuntrar alla till att ta en time out för att undersöka sin egen ekonomi.
Vill du skapa dig en helhetsbild av de olika delarna av din ekonomi nu och i framtiden? – vi hjälper dig. Boka tid.
- Skriven
- Typ
- Nyhet
- Utgivare