Portföljförvaltningens marknadskommentar 9.8.2024

På måndagen skrällde det till på börsen och den här veckan har varit händelserik för placeraren. Vår marknadsstrateg Kalle Ainala sammanfattade situationen för de som är intresserade av att placera.

Sparbankens varumärke bild.

Vad hände?

Aktiekurserna har stigit kraftigt under början av året, och marknaden har präglats av en växande optimism, en hög värdering av aktier och ett starkt fokus på investeringar i teknikbolag. Korrigeringen utlöstes av en kombination av svagare ekonomiska och resultatmässiga siffror än väntat, negativa åsikter om framtida avkastningar på massiva AI-investeringar och nyheter från centralbanker. Den amerikanska centralbanken beslutade att inte sänka räntan, medan centralbanken i Japan höjde styrräntan med 15 räntepunkter. I USA förväntades en sänkning av styrräntan och beslutet att lämna räntan oförändrad då orderstockarna inom industrin och sysselsättningen försvagas gjorde placerarna besvikna. I Japan var förläggningen av räntehöjningen till en tidpunkt när den globala ekonomiska tillväxten avtar minst sagt tveksam.

Vad sker med ränteutvecklingen?

Räntorna har sjunkit under hela sommaren, vilket är goda nyheter särskilt för en bostadsplacerare. Till följd av en korrigering av riskabla tillgångsklasser blev räntesänkningarna snabbare. Risktilläggen på företagslån ökade något i takt med att riskaversionen ökade, men situationen har sedan dess lugnat ner sig. För närvarande förväntar sig marknaden minst fyra räntesänkningar av Fed och tre av ECB före årets slut.

Hur går vi vidare?

En långsiktig placerare har ingen orsak att oroa sig. Korrigeringar är en del av aktiemarknadens natur och rörelserna kan ibland vara intensiva när många placerare samtidigt rör sig i samma riktning. Företagens resultat fortsätter att öka inom de viktigaste marknadsområdena, och företagsledningens syn på den närmaste framtiden är uppmuntrande. Korrigeringsrörelsen rensade några av överdrifterna i värderingen, och särskilt i Finland, Europa och på tillväxtmarknaderna är den aktiebaserade prissättningen måttlig.

Den ekonomiska tillväxten håller dock på att avta och förväntningarna på centralbankernas lättare penningpolitik är höga. Man behöver också mer information om situationen för den amerikanska ekonomin innan man kan dra slutsatser i anslutning till rädslan för en recession. Eftersom nästa räntemöte är först i september finns det just nu inget utrymme för besvikelse i den ekonomiska statistiken. De geopolitiska riskerna är också höga, och en eskalering av krisen i Mellanöstern kan höja priset på råolja och komplicera internationella försörjningskedjor. Även om aktiekurserna nu tillfälligt har lugnat ner sig är det värt att vara beredd på en period med högre volatilitet under de kommande veckorna

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu