Höstens arbetsmarknadsförhandlingar påverkar utvecklingen på bostadsmarknaden

Enligt verkställande direktör för Sb-Hem Jukka Rantanen kan höstens arbetsmarknadsförhandlingar i värsta fall stoppa den spirande goda utvecklingen på bostadsmarknaden. Om hösten blir mycket konfliktfylld påverkas konsumentförtroendet negativt och bostadsförsäljningen dämpas på nytt. Det finns också en risk för att bostadsmarknaden växer för snabbt och att handeln snabbt stannar av på grund av brist på utbud.

– För mig är det största orosmomentet för bostadsmarknaden under slutet av året kopplad till de kommande arbetsmarknadsförhandlingarna. Jag tror att den spirande positiva utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att fortsätta, om arbetsmarknadsparterna når ett samförstånd under förhandlingarna utan större tvister. Om vi får en konfliktfylld höst och arbetskonflikter som i våras kommer de med stor sannolikhet att kyla av bostadsmarknaden igen, tror VD för Sb-Hem Jukka Rantanen.

– Stridiga arbetskonflikter och strejker skulle sannolikt ha en negativ inverkan på konsumenternas förtroende och bostadsmarknadens utveckling medan vi fortfarande återhämtar oss från lågkonjunkturen och vår ekonomiska utveckling är bräcklig, säger chefsekonom på Sparbanksgruppen Henna Mikkonen.

– Efter två år av djup lågkonjunktur har bostadsmarknaden sett positiva tecken två månader i följd, så vi har bara bevittnat början på en spirande återhämtning. Även konsumenternas förtroende och avsikterna att köpa en bostad ligger kvar på en mycket låg nivå. För att de ska stärkas krävs positiva ekonomiska nyheter och signaler från bostadsmarknaden.

– Om arbetsmarknadsförhandlingarna går smidigt och antalet bostadsaffärer fortsätter att öka under de kommande månaderna jämfört med i fjol kan vi i bästa fall ligga på plus med 2–3 procent i år. Även bostadspriserna kan komma att stiga något under slutet av året, förutser Rantanen.

– Det genomsnittliga antalet bostadsaffärer i Finland under januari–augusti var 4 156 per månad. I augusti steg antalet affärer markant trots ett lågt konsumentförtroende. Antalet affärer i augusti uppgick till 4 839. Jag tror att ökningen av antalet affärer beror på att det sedan länge uppdämda behovet av att byta bostad äntligen har börjat släppa, och att människor är mer villiga att fatta beslut om att köpa och byta bostad.

– Under januari–augusti gjordes 0,9 procent fler bostadsaffärer i Finland än under motsvarande period i fjol. Då det gäller antalet affärer kommer vi sannolikt att ligga på plus även jämfört med september–oktober i fjol. I fjol ökade ändringen av överlåtelseskatten affärsvolymen betydligt i november– december, och därför tror jag att vi åtminstone i december inte kommer att uppnå siffrorna från december i fjol. Nu verkar det i alla fall som om det blir fler bostadsaffärer under sista kvartalet i år än för ett år sedan, säger Rantanen.

Om marknaden ökar för snabbt kan bostadsförsäljningen också stanna av plötsligt på grund av bristande utbud

– Utöver en konfliktfylld höst på arbetsmarknaden kan bostadshandelns positiva utveckling också bromsas upp av en alltför snabb ökning av bostadsmarknaden. Denna risk representerar den andra ytterligheten och kan materialiseras om höstens förhandlingsrundor blir lugna, räntorna utvecklas som väntat och konsumentförtroendet stärks tydligt. Bostadsmarknaden kan stanna av ganska snabbt på grund av bristande utbud ifall ett stort antal människor uppmuntras att köpa samtidigt, säger Rantanen. – Den stora utmaningen är att nybyggnationen inte kommer att stödja bostadsmarknaden på en lång tid. Åtminstone behöver vi nu betydligt fler bostäder till salu i alla storlekar och prisklasser.

– Med ett utbud som ligger kvar på dagens relativt låga nivå kommer den totala försäljningsvolymen inte att öka förrän byggbolagen kommer till undsättning. Byggandet kommer inte igång över en natt. Det tar oundvikligen tid innan ens de stora byggbolagen har kunnat anställa kvalificerade medarbetare igen.

– Det bästa för bostadsmarknaden vore om affärsvolymerna ökar och utvecklas i en relativt lugn och stadig takt. Detta skulle säkerställa en mer långvarig tillväxt, konstaterar Rantanen.

Ta kontakt om du vill diskutera läget på bostadsmarknaden mer detaljerat med oss:

Jukka Rantanen
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@sbhem.fi

Henna Mikkonen
Chefsekonom, Sparbanksgruppen
040 564 7918, henna.mikkonen@saastopankki.fi

Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har cirka 80 kontor i Finland. www.sbhem.fi www.sparbanken.fi

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu