EPSI Rating 2024: Sparbankernas kunder uppskattar högklassig service

Sparbankens kunder värderar bankens satsning på hållbarhetsarbetet. Detta framgår av den senaste EPSI Ratings kundundersökning Bank och finansiering 2024. I hållbarhetsindexjämförelsen var placeringen fint en andra plats för Sparbankernas företagskunder jämfört med alla banker. I enlighet med Sparbanksgruppens strategi är målet att erbjuda banksektorns bästa service. I jämförelse med andra banker överträffar Sparbankens kundnöjdhet branschgenomsnittet i nästan alla kategorier.

Sparbanksgruppen är känd för sin höga kundnöjdhet. Sparbankernas centraliserade kundtjänst valdes till årets kundtjänst 2023 och Sparbanksgruppen uppnådde fina resultat i EPSI Rating -undersökningen 2024. När det gäller privatkunder är Sparbankernas kunder mycket nöjda med kundservicen, som får vitsordet 80,5 (80,3 år 2023), medan branschgenomsnittet är 76,8. Sparbankernas produkter och tjänster, såsom lån, fonder och betalningstjänster, ligger enligt kunderna på en utmärkt nivå med vitsordet 79,1 (75,6), medan branschgenomsnittet är 72,5. Sparbanken har varit i topp tre när det gäller kundnöjdhet sedan 2022, vilket visar att kunderna upplever att Sparbankerna tar väl hand om sina kunder.

”Våra kunder är mycket nöjda med våra tjänster och litar på dem.  Både våra privatkunder och våra företagskunder anser att lokal expertis och sakkunnig service är viktigt och det syns glädjande nog även i år i resultaten. Det finns dock alltid utrymme för förbättring och jag tror att våra satsningar på kundupplevelsen kommer att synas i ännu bättre resultat i fortsättningen”, säger Manu Kauppila, som svarar för företagskundsverksamheten vid Sparbankscentralen.

Smidiga ärenden och bästa service tilltalar företagskunder

När det gäller företagskunder är det enkelt att vara kund hos Sparbanken. Vitsordet landade fint på 80,2 (78,1), medan branschgenomsnittet är 72,6. Företagskunder uppskattar också Sparbankens produkter och tjänster, eftersom företagskunderna anser att kvaliteten av dem överstiger rejält branschgenomsnittet på 75,5 med ett fint vitsord på 80,1 (78,1). På samma sätt anser Sparbankernas företagskunder att Sparbankens rådgivning är av hög kvalitet och upplever att kvaliteten har förbättrats ytterligare och ger vitsordet 76,1 (75,3) när branschgenomsnittet är 71,2.

Sparbanksgruppen en samhällsansvarig aktör

Kunderna uppskattar särskilt Sparbanksgruppens samhällsansvar, och Sparbanken klarar sig fortfarande bra i mätningen av hållbarhetsindex. Hållbarhetsindexet mäter kundernas uppfattningar och åsikter om bolagens hållbarhet och ansvar. När det gäller företagskunder var resultatet utmärkt, eftersom den totala placeringen i jämförelse med alla banker var en andra plats. Resultatet blev bättre jämfört med föregående år och är nu 74,5 (73,5). Även för privatkunderna var resultatet bättre än branschgenomsnittet och landade på 71,3.

”Hållbarhetsindexet för företagskunder har stigit rejält och vi fick en fantastisk silverplats. Samhällsansvar har varit en del av Sparbankernas verksamhet sedan den första finländska Sparbanken grundades, det vill säga sedan 1822.  Konkret syns hållbarheten idag till exempel i vårt sortiment av ansvarsfulla produkter och i vårt stöd till lokalsamhällena. I början av året lanserade vi ett grönt företagslån som är avsett för investeringar i grön och hållbar affärsverksamhet och som stödjer små och medelstora företag i den gröna omställningen. Vi stöder också årligen till exempel barns och ungas välbefinnande och utbildning samt idrott och kultur med betydande summor”, gläder sig Kauppila.

Medaljplats till Sparbanken

Jämfört med alla banker kom Sparbanken fint på en tredje plats. Sparbanksgruppens banker klarade sig bättre än branschgenomsnittet i nästan alla delområden, vilket visar på en stark image.

”Vi vill gratulera POP Banken och S-Banken med anledning av topplaceringarna. Vår strategi visar vägen och en topplacering är naturligtvis vårt mål. Vi är särskilt nöjda med vår servicekvalitet och att de åtgärder vi vidtar för att främja ansvarsfullhet även syns i våra kunders riktning. Det visar att vi är på rätt väg och vi fortsätter att arbeta för att förbättra kundupplevelsen”, avslutar Kauppila.

Så här genomfördes undersökningen:

För undersökningen Bank och finansiering 2024 intervjuade EPSI Data Collection Services 1 514 privatkunder över 18 år som var bosatta i Finland samt 1 214 företagskunder. Intervjun omfattade 410 av Sparbankens kunder, varav 200 var privatkunder och 210 företagskunder. Intervjuerna genomfördes 19.5–28.8.2024. Indexet visas på skalan 0–100, där 0–60 avser missnöjd, 60–75 avser nöjd och över 75 avser mycket nöjd. Kundtillfredsställelsens felmarginaler ligger i allmänhet i intervallet +/- 2–3 indexpunkter på en skala mellan 0–100.  

Mer information och intervjuer:

Manu Kauppila

Affärsverksamhetsdirektör, företagskunder

manu.kauppila@saastopankki.fi

+358 50 571 0936

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu