Porvoolaisten yhteinen hengenpelastaja
Porvoossa riittää mielenkiintoisia tapahtumia jokaiselle: konsertteja, urheilukilpailuja, veteraaniretkiä ja lastentapahtumia on vuodessa yhteensä kymmeniä. Jotta yleisötapahtumissa olisi turvallista, päivystyspalveluauto kulkee porvoolaisten tapahtumajärjestäjien matkassa. Porvoon Punaisen Ristin ylläpitämä palveluauto pitää vuosittain huolta jopa 30 Porvoon seudulla järjestetyn yleisötapahtuman ensiapupäivystyksestä.
Defibrillaattori tapahtumakävijöiden turvana
Sydänkohtauksessa sydämen sähköinen toiminta on häiriintynyt ja pumppaus ei tämän takia toimi. Defibrillaattori analysoi sydämen rytmiä samalla, kun sydänkohtauspotilasta elvytetään. Tarvittaessa tv-sarjoistakin tuttu laite antaa potilaalle sähköiskun, joka pysäyttää haitallisen värinän ja palauttaa sydämen normaalin rytmin.
Defibrillaattori on kuulunut päivystyspalveluauton kalustoon jo pari vuotta, mutta laitetta ei kuitenkaan ole onneksi jouduttu käyttämään. Defibrillaattoria käytetäänkin harvoin ja vain hyvin vakavissa tilanteissa.
"Se, että autossa on mukana defibrillaattori, on sellaista varmuuden maksimointia", Punaisen Ristin Porvoon osaston puheenjohtaja Veli-Matti Salo kertoo. "Sydänkohtaustilanteessa defibrillaattori voi kuitenkin parantaa eloonjäämisen todennäköisyyttä yli 50 %:lla."
"On kuitenkin äärimmäisen hienoa, että se on meillä mukana. Myös käytössämme oleva harjoitusdefibrillaattori on tärkeä, jotta olemme valmiita, jos jotakin sattuu", Salo painottaa.
Valmiina auttamaan jokaista
Palveluauto päivystää vuoden aikana 10–30 tapahtumassa, joihin viranomainen on vaatinut ensiapuvalmiuden. Koska Porvoossa järjestetään tapahtumia laidasta laitaan, defibrillaattori toimii ihan jokaisen turvana.
"Kierrämme veteraanien kanssa lukuisissa tapahtumissa vuosittain, mutta olemme olleet mukana myös esimerkiksi lasten kilpailutapahtumissa", Salo kertoo.
Palveluauton mukana kulkevat päivystäjät ovat Punaisen Ristin vapaaehtoisia. Ideaalitilanteessa paikan päällä ollaan toimettomina. Salon mukaan harvemmin mitään tapahtuukaan. Pieniä kolhuja toki silloin tällöin tapahtuu ja siksi päivystäjät ovat aina valmiustilassa.
"Esimerkiksi urheilukilpailuissa joudutaan paikkailemaan kävijöitä usein. On harvinaista, että suuren yleisötapahtuman aikana ei kuluisi yhtään laastaria", Salo naurahtaa.
Säästöpankit ovat olleet mukana rakentamassa suomalaisten yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia jo perustamisestaan lähtien vuodesta 1822. Tämäkin tarina on osa hyviä tekoja, joissa Säästöpankki on ollut ylpeänä mukana. Lue lisää Säästöpankin vastuullisuudesta.
- Kirjoitettu
- Kategoriat
- Hyvia tekoja
- Tyyppi
- Uutinen