Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos
Ilmastonmuutos ja ympäristön hyvinvointi ovat teemoja, jotka näkyvät yritysten strategisissa tavoitteissa ja liiketoiminnan suunnittelussa. Ilmastonmuutoksen kiihtyminen johtaa väistämättä lainsäädännön muutoksiin ja sitä kautta yritysten toimintaympäristö tulee muuttumaan merkittävästi. Ympäristöasioista on tullut yrityksille merkittävä kilpailutekijä ja sijoittajille tuotonlähde. Uusia teknologioita syntyy jatkuvasti ja vanhoja tuotantomalleja kehitetään vastaamaan kestävän kehityksen ja ilmastomuutoksen haasteeseen.
Fossiilisista polttoaineista irtautumista nopeuttaa EU:n laatima RePowerEU-ohjelma, joka tulee aikaisemmin julkaistun Fit for 55 -ohjelman rinnalle. RePowerEU-ohjelman tavoitteena on lopettaa Euroopan riippuvuus Venäjän fossiilisista polttoaineista jo ennen vuotta 2030. Ohjelman keskiössä on energiatehokkuuden parantaminen, uusiutuvien energialähteiden lisääminen, lisääntyvä sähköistyminen ja vedyn käytön lisääminen. Myös Yhdysvalloissa hyväksyttiin 370 miljardia dollaria puhtaaseen ympäristöteknologiaan sekä energian omavaraisuuteen sijoittava ympäristöpaketti, jonka tavoite on leikata Yhdysvaltain hiilipäästöjä 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.
Otamme sijoitustoiminnassamme huomioon rahastojemme kohdeyritysten toiminnan ilmastovaikutukset. Käytössämme on erilaisia tunnuslukuja, joiden avulla lisäämme rahastojemme ympäristövaikutusten ja hiiliriskin läpinäkyvyyttä. Olemme myös poissulkeneet suorista sijoituksista hiilenkäyttäjiä ja –tuottajia, joista kerromme tarkemmin kohdassa Poissulkeminen. Teimme vuonna 2022 myös ilmastonmuutosta koskevan due diligence -analyysin hallinnoimillemme rahastoille ulkopuolisen kumppanin kanssa ja tuloksia on tarkoitus hyödyntää ilmastotyössämme jatkossa.
Sp-Rahastoyhtiö on myös poissulkenut suorista sijoituksistaan hiilenkäyttäjiä ja –tuottajia. Poissulkeminen koskee kaivosyhtiöitä, joiden liikevaihdosta yli 25 prosenttia tulee energian tuottamiseen käytetystä hiilestä tai yrityksen energiahiilen tuotantomäärät ovat suuria (yli 30 %). Sähköyhtiöistä poissulku koskee niitä, jotka käyttävät merkittävästi hiiltä polttoaineena (yli 30 % tuotannosta). Jos yrityksellä on uskottavia tai Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia suunnitelmia vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtymiseen toteuttamiseksi sekä suunnitelmia pienentää ilmastovaikutuksiaan ja hiilenkäyttöään (esim. Science Based Target), voi poissulkemiselta välttyä. Lisäksi Ympäristö-erikoissijoitusrahastossa poissulkeminen koskee kaivosyhtiöitä, joiden liikevaihdosta yli 5 prosenttia tulee energian tuottamiseen käytetystä hiilestä tai yrityksen energiahiilen tuotantomäärät ovat suuria (yli 30 prosenttia tuotannosta), mutta vihreän siirtymän kannalta olennaisten yritysten osalta arvioimme sijoitusmahdollisuuksia tapauskohtaisesti. Sp-Rahastoyhtiö on määrittänyt poissulku- ja tarkastelukriteerejä myös muille toimialoille ja valtioiden joukkovelkakirjalainoille, joista kerromme vastuullisen sijoittamisen katsauksessamme. Poissulkukriteerejä tarkastellaan ja päivitetään säännöllisesti yhdessä salkunhoidon kanssa.
Uusiutuvat energialähteet ja askeleet kohti vihreää siirtymää luovat entistä suurempia mahdollisuuksia osalle yrityksistä. Ilmastonmuutoksen lisäksi luonnon ja yritysten monimuotoisuus sekä sosiaalinen vastuu ja vaikuttavuus ovat nousseet yleisesti esille vastuullisuusteemoina.