Säästöpankki Ympäristö

Vaikuttavuusraportti syyskuu 2021

Säästöpankin brändikuva

Ympäristöteemaisissa osakkeissa kehitys on tänä vuonna ollut hyvin vaihtelevaa. Viime vuoden yhtenäinen nousuvoittoinen kehitys on vaihtunut heikommaksi ja heilahtelutkin ovat olleet suuria. Osa kehityksestä selittynee sillä, että esimerkiksi Yhdysvalloissa Green Deal -paketin läpimeno ja suuruus on epävarma. Toinen tärkeä syy on alkuvuoden korkeat arvostuskertoimet, jotka johtuivat optimismista. Vuoden aikana optimistisia ennusteita myynnin kehityksestä ja kannattavuudesta on alettu kyseenalaistamaan. Perinteiset toimialat, ja erityisesti energiasektori, ovat tänä vuonna pärjänneet hyvin mikä on heikentänyt suhteellisia tuottoja. Vihreät osakkeet saanevat tukea, kun Euroopan Unionin NextGenerationEU -paketin rahat lähtevät liikkeelle. Paketin fokuskohteina ovat kestävä kehitys sekä digitalisaatio.

Syyskuu, joka päätti kolmannen neljänneksen, on historiallisesti ollut haasteellinen kuukausi osakesijoittajalle ja historia toisti jälleen itseään.  Suuret osakemarkkinat olivat varsin heikot, lukuun ottamatta Japanin markkinaa. Markkinaheikkouteen löytyy useita syitä. Päällimmäinen tekijä on markkinoiden korkea hinnoittelu. Korkea hinnoittelu ei salli epävarmuustekijöitä eikä korkojen nousua. Sentimentin heikkeneminen ja korkojen nousu ovat luultavasti myös painaneet vihreitä osakkeita, erityisesti niitä, joissa kasvu on tulevaisuudessa – Suomessa esimerkiksi Spinnova. Raaka-aineiden hintojen nousu (teräs) ja logistiikkakustannusten nousu ovat nostaneet tuulivoimaloiden valmistajien kustannuksia (Vestas ja Siemens Gamesa). Voimaloiden kohonneet kustannusnäkymät ovat myös painaneet uusiutuvien energiatuottajien kannattavuutta lyhyellä tähtäimellä, vaikka toisaalta sähköhinnan nousu on ollut positiivinen muuttuja.

Glasgow’n ilmastokokous COP26 anti tulee olemaan tärkeää ympäristöteeman sijoittajalle. Aikaa keskilämpötilan nousun rajaamiseksi alle 1,5 asteeseen on vähän. Muutosprosessit esimerkiksi energiatuotannossa ovat hyvin pitkät. Viime kuukauden energiakriisi erityisesti Euroopassa tulee antamaan oman mausteensa kokoukselle. Vaikuttavatko lyhytaikaiset ongelmat energiantuotannossa ja energian nopea hinnannousu päätöksiin? Pystyvätkö poliitikot pitämään katseensa ilmastomuutoksen tuomiin suuriin riskeihin vai valitaanko lyhytnäköisempi polku?