• Säästöpankki Ympäristö

    Vaikuttavuusraportti kesäkuu 2024
Säästöpankin brändikuva.

Säästöpankki Ympäristö -erikoisisijoitusrahasto

Ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana kehittyneiden maiden osakeindeksi on noussut 15,8 %. Maailman indeksin vahva kehitys on pitkälti tekoälyteeman vetämä – suurin yksittäinen osake tekoälyteeman sisällä on Nvidia. Ympäristöteeman sisällä tuottokehitys on ollut matalampaa ja erot alateemoissa ovat melko suuria. Esimerkiksi aurinkovoimateeman, sisältäen muun muassa raaka-aineen, laitevalmistajat ja asentajat, tuotot ovat olleet heikot (-25 %:n luokkaa). Vesiteemassa tuotot ovat yltäneet noin 6 %:iin. Investoinnit tekoälyyn tulevat lisäämään sähkönkäyttöä, mikä tukenee myös panostuksia puhtaan energian ja sähköverkon investoinneissa.

Viime kuukausien aikana maailmantalouden kasvunäkymät ovat hieman parantuneet. Euroalueella kasvun maltillinen piristyminen alkaa vihdoin olla horisontissa, kun taas Yhdysvalloissa kasvun odotetaan rauhoittuvan loppuvuodesta lähemmäs normaalimpaa tasoa. Kehittyvillä markkinoilla on myös odotettavissa kohtuullisen hyvää kasvua. Kuluttajien ostovoiman asteittainen elpyminen inflaation rauhoituttua edistänee kulutuskysyntää erityisesti Euroopassa. Myös teollisuudessa on nähty viitteitä elpymisestä, mikä pitäisi tukea markkinoita Euroopassa ja kehittyvissä talouksissa. Kasvun vetojuhtana toiminut Yhdysvallat pääsee mahdollisesti siis jakamaan vetovastuuta myös muille markkina-alueille.

Rahapolitiikan osalta EKP aloitti ohjauskorkojen laskun kesäkuussa. Kovista puheista huolimatta rahapolitiikan tunnustetaan olevan erittäin kireää. Laskut jatkuvat luultavasti syyskuussa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed puolestaan aloittanee rahapolitiikan keventämisen loppuvuoden aikana.

Vahvistuva talous, nousevat tulosennusteet ja positiivinen markkinatunnelma muodostavat edelleen otollisen ympäristön positiiviselle osakemarkkinakehitykselle. Ilman suurempia yllätyksiä, esimerkiksi geopolitiikassa, arvioimme positiivisen vireen jatkuvan osakemarkkinoilla, tosin alkuvuotta lievemmällä kulmakertoimella. Vuoden toisen vuosineljänneksen tuloskausi on vähitellen alkamassa. Tällöin saamme lisätodisteita yhtiöiden viimeaikaisesta suorituskyvystä. Parantuneet näkymät ja positiivinen vire markkinoilla luonnollisesti näkyy myös markkinatunnelmaindikaattoreissa. Indikaattorit kertovat vankasta optimismista markkinoilla. Tämä on keskeisin riski osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin kehityksen osalta, mikäli asiat eivät menekään kuin on odotettu.

Korkotason pysyminen korkealla pidempään on vaikuttanut vihreän teeman tuottoihin. Korkea korkotaso on vaikuttanut monen yrityksen liikevaihdon kehitykseen. Konkreettinen esimerkki löytyy lämpöpumppujen saralta. Kuluttajien halukkuus siirtyä lämpöpumpun käyttäjiksi on ollut vaisua, koska korkotaso on ollut korkealla ja laitteiston hankintakustannus on suuri. Näin ollen kuukausittainen rahoituskustannus on korkea. Kuluttajat ovat siirtäneet investointipäätöksiään korkojen laskun toivossa ja myös uusien tukipakettien toivossa. Samat syyt ovat vaikuttaneet sähköautojen myynnin kehitykseen.

IEA:n raportin mukaan puhtaan energian investoinnit olivat noin 2 biljoonaa dollaria vuonna 2023. IEAn arvioin mukaan vuositason investoinnit pitäisivät olla 4,5 biljoonan kokoluokkaa, mikäli halutaan saavuttaa nettonolla tavoitteet.

Vuosi 2024 on suuri vaalivuosi. EU:n sisällä suurempi pirstoutuminen voisi tehdä ilmasto- ja energiapolitiikan yhteisymmärryksen saavuttamisesta haastavaa. On vielä ennenaikaista sanoa, mikä tämän vaikutus olisi ilmastotavoitteiden osalta.