Huhtikuussa G7-maiden ulkoministerien kokouksessa luvattiin vauhdittaa fossiilisista energialähteistä luopumista ja vastaavasti lisätä panostuksia uusiutuviin energialähteisiin. Kokouksen yksi lauselma oli, että fossiilisten polttoaineiden (ellei niissä oteta talteen hiilidioksidipäästöjä) käyttöä vähennetään niin, että päästään hiilineutraaliuustavoitteeseen energian tuotannossa vuoteen 2050 mennessä.
Alkuvuoden aikana on julkaistu useita raportteja, joissa kerrotaan mitä vaaditaan 1,5 asteen tavoitteisiin pääsemiseksi ja mitä viime vuonna on sen saavuttamiseksi tehty. Ajatushautomo Emberin analyysit osoittivat, että vähäpäästöiset energialähteet (aurinko, tuuli ja ydinvoima) vastasivat jo 40 % sähköntuotannosta. Tänä vuonna arvioidaan, että sähkönkulutuksen kasvu voitaisiin täysimääräisesti kattaa näillä energialähteillä – eli fossiilisten energialähteiden käyttö voisi peräti laskea absoluuttisesti.
Irena:n raportin mukaan vuonna 2022 investointiin 1,2 biljoonaa uusiutuviin energiaratkaisuihin. Mikäli halutaan saavuttaa 1,5 asteen tavoite, niin vuotuisten investointien pitäisi nelinkertaistua. Tällä hetkellä tavoite uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle sähkölle on vuoteen 2030 mennessä 5,4 terawattia. Puolentoista asteen tavoite edellyttäisi 11,2 terawatin kapasiteettia.
Lisäksi muutama poiminta GWEC (Global Wind Energy Council) raportista. Viime vuonna tuulivoimaa asennettiin 78 GW edestä. Tänä vuonna saatetaan ylittää 100 GW virstanpylväs. Uusien ennusteiden mukaan vuosikymmenen lopussa asennetaan tuulivoimaa 143 GW edestä vuosittain. Raportin mukaan Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa (pois lukien Kiina) tuulivoimaloiden paikallinen tuotantokapasiteetti ei riitä kattamaan kysyntää.
Edellä olevat tekijät ja hyvä alkukehitys USA:n IRA ilmastopaketissa ovat tekijöitä, jotka tulevat tukemaan sijoituksia vihreän siirtymän yrityksiin ja projekteihin. EU:ssa IRA paketti on nostanut esiin huolen siitä, että EU jäisi vihreän siirtymän kehityksessä Yhdysvalloista jälkeen, sillä monet yritykset ovat halukkaita investoimaan Yhdysvaltoihin tukipaketin myötä. Tällä hetkellä EU ja USA hakevat sinnikkäästi kauppasopua tilanteeseen, jossa USA:n IRA-paketin pelätään vääristävän kilpailua EU:n kanssa esimerkiksi auto- ja akkuteollisuudessa.