Kotitalouksien suhdannekatsaus, marraskuu 2024

Säästöpankin brändikuva.

Tässä raportissa tarkastellaan Suomen taloudessa vallitsevia asioita, jotka vaikuttavat erityisesti kotitalouksien taloustilanteeseen. Näitä ovat mm. työmarkkinoiden tilanne, ansiotasojen kehitys, hintojen nousu, asuntomarkkinoiden tilanne sekä kotitalouksien velkaantumiseen ja varallisuuteen vaikuttavat tekijät.

Raportissa nostetaan esiin myös mielenkiintoisia tuloksia Säästöpankin vuosittain tekemästä Säästämisbarometristä, missä selvitetään mm. suomalaisten asenteita säästämiseen ja suhtautumista omaan talouteensa. Vuoden 2024 Säästämisbarometri toteutettiin syyskuussa ja kyselyyn vastasi 1363 vastaajaa.

Lisätietoja Säästämisbarometrista

Yhteenveto:

  • Maailmantalouden kasvunäkymät ovat verkkaiset. Kansanvälinen valuuttarahasto IMF arvioi lokakuussa, että maailmantalous kasvaa ensi vuonna 3,2 % eli suurin piirtein samaa tahtia kuin tänä ja viime vuonna.
  • Inflaatio on rauhoittunut ja on jo lähellä keskuspankkien tavoitetasoa. Tämä mahdollistaa korkojen laskut myös jatkossa.
  • Suomen talous on varsin korkoherkkä ja onkin kärsinyt viime vuosina nousseesta korkotasosta. Jatkossa odotamme talouskasvun Suomessa piristyvän. Ensi vuonna odotamme Suomen BKT:n kasvavan 1,6 %.
  • Kotitalouksien rahatilanne on helpottamassa. Ostovoima on kääntynyt jälleen kasvuun ja korkojen lasku helpottaa velallisia kotitalouksia.
  • Työllisyystilanne heikkenee vielä tovin, mikä pitää kuluttajat vielä varovaisina. Ensi vuonna odotamme työttömyyden kääntyvän jälleen laskuun.
  • Inflaatio ei ole enää ongelma Suomessa. Viime aikoina etenkin omistusasujien inflaatio on rauhoittunut nopeasti.
  • Säästämisbarometrimme mukaan kuluttajien kokema taloudellinen ahdinko on vähentynyt viime vuodesta.
  • Suomalaisten kotitalouksien velkaantumisasteen lasku on jatkunut. Kulutusluottoja kuitenkin nostetaan aiempaa enemmän.
  • Säästämisbarometrimme mukaan kotitaloudet myös kokevat velan aiempaa epämukavampana. Nollakorkojen aikana vuonna 2021 68 % vastaajista koki velan epämukavana, kun nyt luku on noussut 76 %:iin.
  • Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuus (rahoitusvarat – rahoitusvelat) on kasvanut kuluvana vuonna ja myös suomalaisten säästämisaikeet ovat kasvussa Säästämisbarometrimme mukaan.
  • Asuntomarkkinoilla on nähtävissä ensimerkkejä piristymisestä. Odotamme asuntojen hintojen kääntyvään nousuun ensi vuonna.

Kotitalouksien näkymät.

* https://labore.fi/julkaisu/esimerkkiperheet-2024-2026-ostovoima-kasvuun-synkan-kauden-jalkeen/

**https://stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2024/Vaeestoeryhmittaeisestae-inflaatiosta-uutta-tietoa-pitkaen-tauon-jaelkeen-Asuntolainojen-korot-koettelivat-perheellisiae

Säästöpankin kotitalouksien suhdannekatsaus

Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen tarkastelee suhdannekatsauksessa Suomen taloustilannetta ja erityisesti niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat kotitalouksien tilanteeseen. Näitä ovat muun muassa työmarkkinoiden tilanne, ansiotasojen kehitys, hintojen nousu, asuntomarkkinoiden tilanne sekä kotitalouksien velkaantumiseen ja varallisuuteen vaikuttavat tekijät. Säästöpankki julkaisee suhdannekatsauksen kaksi kertaa vuodessa.

 

Henna Mikkonen.Henna Mikkonen | Säästöpankin pääekonomisti
henna.mikkonen@saastopankki.fi
puh. 040 564 7918

Twitter: @HennaMikkonen1