Avioehto

Avioehtosopimus kannattaa tehdä jo avioliiton solmimisen yhteydessä. Asiakirjat saatte helposti kuntoon pankin lakimiehen kanssa. Kun sopimuspaperit ovat kunnossa, voitte keskittyä täysillä elämään ja yhteiseen matkaanne.

Säästöpankin brändikuva.

Avioehto on vakuutus, joka helpottaa asioiden hoitoa eron tai surun hetkellä.

Avioehtosopimus voidaan laatia omaan tilanteeseenne sopivaksi. 

Avioehtosopimus kannattaa jättää perhevarallisuusoikeuteen perehtyneen lakimiehen tehtäväksi – näin se on varmasti lain edessä pätevä ja vastaa tahtoanne. 

Miten avioehto tehdään?

Avioehdon tekemistä varten jättäkää yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä mitä pikimmin. Avioehtosopimuksen laatii pankin lakimies.

Vaikka ette kokisi tarvitsevanne avioehtoa, on avioliiton taloudellisista vaikutuksista syytä keskustella avoimesti jo ennen naimisiin menemistä. Tässäkin vaiheessa pankin lakimies voi olla apunanne, ja voitte yhteisesti käydä läpi avioehdon tekemisen tarpeellisuutta juuri teille, vaikka varsinaista päätöstä avioehdon laatimisesta ette olisi tehneetkään.

Vältä netin valmispohjia avioehdon laatimisessa – oman etusi vuoksi

Vaikka netistä löytyy paljon ilmaisia valmispohjia avioehtosopimukseen, kannattaa asiakirjan laatimiseen käyttää juristin palveluita. Näin varmistutte siitä, että asiakirja vastaa tahtotilaanne ja täyttää kaikki lainsäädäntömme muotomääräykset. Avioehto voi toimia jopa osana perintösuunnittelua, joten suosittelemme aina asiantuntijan puoleen kääntymistä.

Mitä avioehto sisältää?

Avioehtosopimuksessa määrätään puolisoiden tai ensin kuolleen puolison kuolinpesän ja lesken välisen avio-oikeuden olemassaolosta ja laajuudesta. Avioehtosopimuksen tarkoituksena on sopia aviopuolisoiden välillä siitä, onko puolisoilla avio-oikeutta pariskunnan yhteiseen ja henkilökohtaiseen omaisuuteen, jos pari eroaa tai toinen avioliiton tai rekisteröidyn pariskunnan osapuoli kuolee.

Avio-oikeuden laajuus voidaan määrätä erilaiseksi riippuen siitä, päättykö liitto eroon vai kuolemaan.

Avioehtosopimus tehdään osapuolten yhteisestä sopimuksesta. Se tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon, jotta se olisi lainmukainen.

Avioehdon voi tehdä myös jälkikäteen

Avioehdon voitte laatia kuntoon jo ennen avioliiton solmimista, mutta sopimus on mahdollista rekisteröidä maistraattiin vasta naimisiinmenon jälkeen.

Jos naimisiinmenostanne on jo tovi aikaa, niin ei huolta: avioehdon voitte tehdä missä vaiheessa avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta tahansa – kunhan molemmat pariskunnan osapuolet allekirjoittavat sopimuksen.

Kannattaako avioehto tehdä?

Avioehdon tekeminen on yleistynyt, mutta edelleen alle puolet tekee avioehtosopimuksen. Avioehdon tekemisellä voitte välttyä monelta ongelmalta erotilanteessa – ja saada talousasioihin selvyyttä myös surun hetkellä toisen osapuolen kuoleman kohdatessa.

Perusteluita avioehdon tekemiseen:

  • Avioehto kannattaa tehdä, kun kaikki on hyvin. Elämästä ei koskaan tiedä, joten avioehdon laatiminen kannattaa ajatella yhtenä riskienhallinnan tapana ja tuntemattomaan tulevaisuuteen varautumisena. Tilastokeskuksen mukaan yli puolet avioliitoista päätyy eroon.
  • Avioehto suojaa molempien taloutta. Omaisuus jaetaan kuten on yhdessä aiemmin sovittu. Jos avioehtoa ei ole, varakkaampi puoliso voi joutua maksamaan tasinkoa vähemmän omaisuutta omistavalle puolisolle.

    Tasingon määrää voi olla vaikea ennakoida. Tasingon maksu voi lisätä erimielisyyttä puolisoiden välillä jo muutoinkin haastavassa elämäntilanteessa.

  • Omaisuuden määrä voi muuttua. Moni ajattelee, että puolisoiden ei tarvitse tehdä avioehtoa, koska heillä ei ole tällä hetkellä suurempaa omaisuutta. Asiat voivat muuttua esimerkiksi perinnön saannin tai yritysomaisuuden kasvun tai laskun kautta.
  • Avioehdon voi rajata koskemaan tiettyä omaisuutta. Avioehdolla voidaan esimerkiksi suojata tietynlaista omaisuutta, kuten perintöä tai yritysomaisuutta. Muutoin omaisuuden jakotilanne voi erotilanteissa johtaa epäreiluihin ja ei toivottuihin tilanteisiin.
  • Avioehdon voi rajata koskemaan vain avioeroa. Jos halutaan turvata lesken asemaa kuolintilanteessa, on avioehto syytä tehdä tällöin koskemaan vain mahdollista avioeroa ajatellen. Erityisesti lapsettomien avioparien on syytä olla tässä tarkkana – perintösuunnitteluakin tehtäessä.

Avioliitto päättyy aina – joko eroon tai puolison kuolemaan

Pärjäävätkö molemmat, jos toinen kuolee? Avioliitto päättyy aina, joko eroon tai puolison kuolemaan. Avioehtoon voidaan määritellä näille kahdelle avioliiton päättymistavalle eri säännöt. Näin voidaan turvata lesken taloutta paremmin, kuin jos avioehtoa ei ole tehty erityisesti kuoleman varalle.

Avioehtoon liittyviä termejä selitettynä

Pankin lakimiehiltä saat apua omaisuutesi hallintaan ja perheoikeudellisiin tilanteisiin eri elämäntilanteissa. Jätä yhteydenottopyyntö.