Studerande mer noggranna än tidigare med sina studielån – de unga vuxnas fondsparande fortsätter att öka

Början på hösten är säsongstid för lyftande av studielån. Studielån har i stort sett lyfts som förut, men i Sparbanksgruppen har man observerat att studerande överväger sitt behov av studielån mer noggrant än tidigare. Unga vuxnas vilja att placera fortsätter att öka, eftersom antalet fondteckningar har ökat med över 15 procent under första halvåret jämfört med förra året.

Efter en period med nollränta som har pågått i flera år har de studerande för första gången varit i en situation där räntekostnaderna börjar synas i lånekapitalet. I de frågor som ställts till banken har den högre räntenivåns inverkan på återbetalningen av lånet samt ansökan om ränteunderstöd lyfts fram. 

"Det har lyfts studielån aningen mer måttligt än förra året. Skillnaderna är dock inte stora, eftersom studielån i regel tas för ett nödvändigt behov. Det finns ingen anledning att vara rädd för ett studielån, utan det lönar sig att tänka på det som en placering inför framtiden: det möjliggör studier på heltid och en framtida karriär. Om studierna med hjälp av lånet framskrider inom den målsatta tiden betalar FPA en del av lånet som studielånskompensation, vilket är en betydande ekonomisk fördel för studeranden", konstaterar Martti Hakala, direktör för privatkundsverksamhet i Sparbankscentralen. 

Hakala uppmuntrar ändå till att bedöma hur mycket lån som kommer att ackumuleras under studierna med hänsyn till den egna studietakten och eventuell studielånskompensation. Det är bra att vara medveten om att lånekostnader som uppkommer under studietiden läggs till som en del av lånets kapital. Om beräkningarna börjar kännas för stora kan man fundera på hur man kan klara sig med ett mindre lånebelopp.  

"Om möjligt lönar det sig att delvis försöka finansiera den egna studievardagen med till exempel inkomster från sommarjobb. Även om studielånet är ett säkert lån måste det också betalas tillbaka, och det lönar sig inte att för skojs skull ta mer än som behövs", konstaterar Hakala. 

I och med ränteutvecklingen under de senaste åren har studerande också frågat mer än tidigare om möjligheten till ränteunderstöd. Amorteringen på studielånet börjar vanligtvis cirka ett år efter examen. Om de egna inkomsterna understiger FPA:s inkomstgränser kan man ansöka om ränteunderstöd för studielån för att täcka lånets räntekostnader, varvid kunden endast behöver betala lånets amortering.  

Fondsparande blir allt populärare

Placeringar har under de senaste åren blivit allt populärare bland studerande och unga vuxna. Även små månatliga sparbelopp kan ha stor betydelse på lång sikt, eftersom avkastningen på grund av effekten ränta på ränta ökar räntan på både det sparade kapitalet och den avkastning som erhålls på det. Trots den svåra ekonomiska situationen under de senaste åren har mängden fondteckningar som 18–27-åringar gjorde under första halvåret ökat med över 15 procent i euro jämfört med förra året.

"I år har andelen kunder bland 18–27-åringar som gör månadsteckningar minskat något, och tillväxten i fondteckningarna har fokuserats på engångsteckningar. Detta kan vara ett tecken på att det inte finns lika mycket pengar kvar för regelbundet sparande som förra året, då placeringarna har gjorts mer sporadiskt enligt situationen. Även antalet fondinlösen har ökat, så pengar har också behövts från placeringarna", konstaterar Pasi Sirola, direktör för försäljningskanalerna inom kapitalförvaltningen.

Fortlöpande månadssparande är dock fortfarande en mer populär form av sparande än engångsteckningar. Unga vuxna gör flest fondplaceringar i blandfonder som innehåller både aktie- och ränteplaceringar. Det näst populäraste fondplaceringsobjektet är aktiefonder och det tredje är räntefonder. Ränteplacerande är mest attraktivt när räntorna är höga. I år när räntenivån har sjunkit har antalet nya räntefondteckningar bland unga vuxna fortsatt att öka tydligt, men antalet inlösen har varit större än antalet nya teckningar.
 

Mer information 


Martti Hakala
Direktör för privatkundsverksamheten, Sparbankscentralen 
martti.hakala@saastopankki.fi 
050 395 2439 

Pasi Sirola
direktör för kapitalförvaltningens försäljningskanaler, Sparbankscentralen
pasi.sirola@saastopankki.fi 
0406703379 

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu