Sb-Hems verkställande direktör: Det lönar sig att agera nu!

Det har varit lågkonjunktur inom bostadshandeln redan i ett par år. Enligt Sparbanksgruppens senaste siffror verkar antalet nya bostadslån ha börjat öka, vilket lovar gott för bostadshandeln.

Under första hälften av innevarande år har vi sett en fin återhämtning inom bostadshandeln. Sb-Hems verkställande direktör Jukka Rantanen bedömer att de senaste årens skador verkar bli mindre än befarat. Bostadshandeln håller äntligen på att återhämta sig.

Under 2024 har det observerats en ökning av antalet bostadsköp. Sb-Hems handelsvolymer ökade med 7 procent i januari–augusti jämfört med 2023 (01–08). Den lovande inledningen på året fick en liten törn i juni, då handelsvolymerna sjönk tydligt jämfört med samma tid i fjol. Samma situation förekom i antalet nya bostadslån från Sparbanken, som minskade under samma period.

I juli skedde däremot en rejäl uppgång jämfört med föregående år, bostadsaffärerna ökade med 14 procent, vilket enligt Rantanen är en normal korrigeringsrörelse på bostadsmarknaden efter en svag period. Också antalet nya bostadslån var något större än under jämförelseperioden. Situationen jämnades ut igen i augusti, då ökningen jämfört med föregående år endast var måttlig.

"Marknadsläget håller på att normaliseras i och med att ränteläget och inflationen lugnar ner sig, vilket också stimulerar bostadshandeln. De som funderat länge på att byta bostad vågar åter ta itu med saken", berättar Rantanen.

Det lönar sig att agera nu!

När bostadshandeln återhämtar sig börjar även objekten minska på marknaden och den ökade efterfrågan aktiverar bostadsbytarna. I Finland har konsumenternas köpkraft stärkts i och med löneförhöjningarna och de stigande pensionerna. Många tvingades använda sina besparingar under inflationstoppen, men nu bygger man upp besparingsbuffertarna på nytt och konsumenternas förtroende håller på att stärkas.

”Nu har efterfrågan börjat gå i riktningen mot stora familjebostäder. Sänkta räntor får återigen konsumenterna att våga ta större bostadslån och när handeln kommer igång minskar objekten snabbt. Det lönar sig att agera nu!”, råder Rantanen.

Topp i efterfrågan på små bostäder i slutet av sommaren

I slutet av förra året accelererade handeln med första bostad i takt med att överlåtelseskattereformen närmade sig. Handeln med första bostad har i början av året varit betydligt svagare än för ett år sedan och försäljningsvolymerna sackar efter i jämförelsen. Under sensommaren och i början av hösten kan dock en topp i försäljningsvolymerna av små bostäder skönjas. Detta förklaras av att studieplatserna bekräftas och studierna inleds, och då aktiverar föräldrarna sig och köper bostäder.

”Ett rikligt utbud av små hyresbostäder dämpar köplusten, men när studieplatserna fastställs ökar vanligtvis försäljningsvolymerna av mindre bostäder på hösten. De föräldrar som har ekonomiska möjligheter köper gärna en placeringsbostad, som ger avkastning även efter att det egna barnet inte längre behöver en studiebostad”, konstaterar Rantanen.

Även mängden köp av semesterbostäder ökar

När det gäller semesterbostäder genomfördes 16 procent fler köp i juli i år än året innan. Kumulativt har handeln med semesterbostäder ökat med måttliga 0,9 procent för Sb-Hem. I Sparbankernas nya lån för semesterbostad har skett en betydligt större ökning under 2024, eftersom antalet lån under första halvåret ökade med 17 procent jämfört med samma period föregående år och ökningen tycks fortsätta även i juli–augusti.

”Handeln med semesterbostäder började tillta i och med coronan år 2020 och toppade år 2021. Stugor köptes på skuld, men överraskande nog fick inte de stigande räntekostnaderna eller de höga underhållskostnaderna stugägarna att sälja sina semesterbostäder. Efterfrågan har varit större än utbudet, vilket förklarar de senaste årens tystnad inom handeln med semesterbostäder”, bedömer Rantanen.

Mer info och intervjuer:

Jukka Rantanen  

Verkställande direktör, Sb-Hem  
+358 50 341 1391   

jukka.rantanen@spkoti.fi  

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu