Samtidigt som ekonomin i euroområdet växte fortsatte den ekonomiska återhämtningen att avta i september till följd av problemen i leveranskedjorna. Detta visade inköpschefsindexen som sjönk i september. Inköpschefsindexet för industrin i euroområdet sjönk till 58,6 (augusti 61,4). Bland indexets beståndsdelar minskade produktionen, efterfrågan och sysselsättningen.
Även inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk och var 56,4 (augusti 59,0). Den kraftiga nedgången jämfört med augusti förklaras av den ökade prisnivån och delvis av att konsumtionsefterfrågan, som ökade efter att restriktionerna hävdes, har blivit mer måttlig. Trots indexnedgången är utsikterna för sektorn fortfarande relativt goda, eftersom poängtalet för sektorns index ligger över 50 poäng, som anses vara gränsen för tillväxt. Sänkta indexnivåer inom både industrin och tjänsterna ledde till en nedgång i det kombinerade inköpschefsindexet, som var 56,2 i september (augusti 59,0).
Den totala inflationen i euroområdet fortsatte att öka och var enligt preliminära uppgifter 3,4 procent i september (augusti 3,0 %), vilket överskred marknadens prognos. Inflationen ökade i synnerhet på grund av att energipriserna steg. Priserna på livsmedel, alkohol och tobak steg måttligt. Den underliggande inflationen i euroområdet steg med 0,3 procentenheter jämfört med augusti och var 1,9 procent på årsnivå. Priserna på tjänster steg i takt med att ekonomierna öppnades upp.
Till följd av de höjda energipriserna förväntas inflationen öka ytterligare från dessa redan höga nivåer, innan den vänder och börjar minska. Det tidigare rekordet för den totala inflationen inträffade i juli 2008, då den uppgick till 4,1 procent. Högre inflationssiffror innebär en utmaning för centralbanken. Därför är det möjligt att de nuvarande månatliga köpen av värdepapper kommer att minskas snabbare än tidigare.
Arbetslöshetsgraden i euroområdet sjönk i augusti till nivåerna före pandemin (augusti 7,5 %, juli 7,6 %). Merparten av minskningen berodde på att antalet arbetslösa i Spanien minskade. Vi ligger fortfarande långt från sysselsättningsnivån före pandemin och därför kommer inte löneinflationen i euroområdet att påverka den övergripande prisutvecklingen.
Vid sitt möte i september beslutade Europeiska centralbankens råd att måttligt minska de månatliga köpen av värdepapper inom ramen för PEPP-programmet. Under senare tid har köpen uppgått till 80 miljarder euro per månad. Ursprungligen var planen att programmet skulle avslutas i mars 2022, men rådet fattar ännu ett separat beslut om detta och även annan ökning av penningmängden i december. Banken uppskattar att de gynnsamma finansieringsvillkoren kan bevaras, även om köpvolymerna i PEPP-programmet minskar.
Trots att PEPP-programmet eventuellt upphör, kommer inte centralbankens köp av värdepapper att upphöra. De kommer att fortsätta under det gamla månatliga programmet för värdepappersköp. Programmets inköp har under de senaste månaderna uppgått till 20 miljarder euro. Enligt centralbankschef Lagarde innebär inte en minskning av de köp som det nu beslutas om en åtstramning av penningpolitiken. Det handlar snarare om att anpassa det politiska instrumentet mot pandemin till de nya utsikterna.
Centralbanken uppdaterade också sina ekonomiska prognoser. Den ekonomiska tillväxten i euroområdet under innevarande år uppdaterades till en något högre nivå än tidigare. Den nya prognosen är 5,0 procent, jämfört med 4,6 procent i föregående prognos. Banken ändrade inte prognosen för de kommande två åren (4,6 % 2022 och 2,1 % 2023). Inflationsprognosen är 2,2 procent för innevarande år och 1,5 procent för 2023.
Det är önskvärt för investerarna att Europeiska centralbanken (ECB) lyckas med tidsschemat för och kommunikationen om de penningpolitiska förändringarna. Trots stigande inflationssiffror har ECB förringat inflationstrycket. Centralbankens råd offentliggör sitt nästa räntebeslut den 28 oktober 2021.