Varför just nu?
Tillväxtmarknaderna har länge varit en mycket attraktivt värderad tillgångsklass, särskilt med tanke på den enorma strukturella tillväxtpotentialen i dessa länder.
Trots detta har aktiemarknaden utvecklats svagt jämfört med exempelvis USA. Det finns dock stora skillnader mellan utvecklingen på aktiemarknaderna i tillväxtländerna. Framför allt Kina, med sina fastighetsproblem, har pressat de totala avkastningarna.
Nu kan man dock se ljus i slutet av tunneln, och resultattillväxten i utvecklingsländerna är för närvarande klart snabbare än i västvärlden. Denna relativa utveckling kommer med allt större sannolikhet att fortsätta inom den närmaste framtiden. Räntesänkningarna i USA möjliggör också betydande räntesänkningar i tillväxtekonomierna, vilket bidrar till att stödja den lokala efterfrågan.
En svagare dollar stöder också styrningen av internationella kassaflöden till tillväxtmarknaderna. När räntorna i väst var höga fanns det ingen anledning att söka avkastning någon annanstans.
Den tredje viktiga förändringen de senaste veckorna har varit Kinas stimulansåtgärder, som säkert kommer att öka både placerarnas och konsumenternas riskvilja. De första tecknen på detta har vi redan sett i månadsskiftet september–oktober, då den kinesiska aktiemarknaden steg med nästan trettio procent på några veckor.
Enligt portföljförvaltaren ser situationen på tillväxtmarknaderna för närvarande mycket attraktiv ut, särskilt över en längre investeringshorisont. På kort sikt går det inte att undvika kurssvängningar.
"Jag har lärt mig att de stora möjligheterna finns på platser som förbises av andra" – Sir John Tempelton
"Var rädd när andra är giriga. Var girig när andra är rädda.”– Warren Buffet
Årtionden av tillväxt
Med tillväxtmarknader avses i allmänhet länder, vars ekonomier och aktiemarknader har en betydande utvecklingspotential. Trots den gemensamma nämnaren är det frågan om ett brett spektrum av mycket olika länder i olika utvecklingsstadier, såsom Kina, Indien, Indonesien, Korea, Brasilien, Mexiko och Polen.
Under de senaste två decennierna har tillväxtekonomierna vuxit snabbare än genomsnittet i västländerna på grund av gynnsam demografi och snabbt stigande produktivitet. Den ekonomiska utvecklingen har accelererat urbaniseringen och medelklassdominansen, vilket har bidragit till att öka efterfrågan på konsumentprodukter och tjänster som bilar, hushållsapparater och dagligvaror.
Vi tror att dessa strukturella trender kommer att fortsätta, vilket över tid återspeglas i en positiv utveckling på de lokala aktiemarknaderna. Resan kanske inte är okomplicerad, yttre och inre förhållanden rör sig i cykler, vilket orsakar tillväxtstörningar och kollapser.
Att placera i tillväxtmarknader medför klart högre risker än på de västerländska marknaderna. Ekonomierna är unga, vilket kan återspeglas i kraftiga fluktuationer i ekonomisk tillväxt, aktier och valutakurser. Institutioner som skapar stabilitet är mindre utvecklade. Politiken och politikerna är viktigare.
Ansvarsperspektiven stämmer inte heller nödvändigtvis överens med de förväntningar som vi är vana vid i Norden, på grund av de olika utvecklingsstadierna i dessa länder.
Vårt sätt att placera
Vi placerar främst i områden där förutsättningarna för långsiktigt gynnsam utveckling är gynnsamma och aktiemarknadens prissättning är attraktiv.
Vi tolkar trender och vändpunkter genom att titta på enkla, "hårda (t.ex. ekonomiska data) och mjuka (t.ex. politiska) indikatorer". Att göra förutsägelser långt in i framtiden lyckas sällan, men att surfa på en positiv trend så länge det går är förnuftigt. Stora linjer uppfattas oftast bättre, ju mindre uppmärksamhet du ägnar åt bakgrundsbullret.
Viktiga kännetecken för gynnsamma förhållanden är reformvänliga makthavare, en växande befolkning i arbetsför ålder, investeringar i infrastruktur och fabriker, växande utrikeshandel och konservativ ekonomisk förvaltning inom både den offentliga och privata sektorn.
Utöver de gynnsamma förhållandena avser vi också att opportunistiskt utnyttja de kortsiktiga möjligheter som marknaden erbjuder, t.ex. vissa överdrifter som orsakas av placerarnas rädsla.
Vi lägger ut aktieplock till portföljförvaltare som är specialiserade på den lokala marknaden. I urvalsprocessen betonas; lokalkännedom, placeringsstrategins trovärdighet samt bevis på framgångsrik portföljförvaltning.
Placeringsfonden Sparbanken Tillväxtmarknader förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Johan Hamström