Fonden nu: Sparbanken Amerika
Vilken fond är aktuell just nu? Sparbankens Kapitalförvaltning lyfter fram en fond bland Sparbankens placeringsfonder.
Vilken fond är aktuell just nu? Sparbankens Kapitalförvaltning lyfter fram en fond bland Sparbankens placeringsfonder.
Sparbankens Kapitalförvaltning utser en fond som, med tanke på marknadens helhetsläge, är aktuell just nu. Fondens portföljförvaltare ger motiveringarna till lyftet och gör en närmare analys av läget på placeringsmarknaden för fonden i fråga.
Detta är inte en placeringsrekommendation eller -råd, utan var och en ska själv bedöma huruvida fonden är lämplig för honom eller henne som placeringsobjekt.
Sparbanken Amerika är en aktiefond vars tillgångar placeras i amerikanska kvalitetsföretag och i aktiebaserade instrument eller bolag. Fonden erbjuder ett effektivt diversifierat och bekvämt sätt att placera på den nordamerikanska aktiemarknaden.
Bland hotbilderna på marknaden finns en ökad statsskuld, en fortsatt hög inflation till följd av tariffer och strama riskpremier i kombination med höga värderingskoefficienter på aktiemarknaden. Ovanstående innebär en geografisk diversifiering, som innebär att en nedgång på placeringsmarknaden i ett land eller ett område inte väsentligt påverkar hela portföljen eller endast i begränsad utsträckning påverkar portföljens avkastning. Detta kan leda till en portfölj med bättre riskjusterad avkastning.
I år har artificiell intelligens varit en betydande bidragande faktor till avkastningen på marknaden, särskilt inom teknikbranschen, men dess effekter sträcker sig även vidare till olika sektorer, såsom energiproduktion. Även om resultattillväxten som AI medför håller på att avta, är dess inverkan på produktiviteten och affärsmöjligheterna fortfarande betydande. Möjligheterna och de potentiella avkastningarna från AI kommer sannolikt att koncentreras till stora teknikföretag på lång sikt, eftersom investeringar i AI kräver betydande resurser och stora investeringar.
Den starka aktiemarknaden som stöddes av AI-boomen fick extra fart i och med att Trump vann valet. Republikanernas seger har ökat placerarnas riskvilja, och lättnader i regleringen och framtida skattesänkningar har gynnat särskilt småföretag i USA. Trumps planerade tariffer förväntas öka inflationen och eventuellt bromsa den ekonomiska tillväxten i USA, men effekterna skulle vara större i de länder som tarifferna riktas mot.
Om händelserna under Trumps förra period upprepas kan det uppstå fluktuationer på marknaden till följd av politiska beslut, men marknadsaktörerna och företagen är delvis förberedda på dessa förändringar. Det är bra att komma ihåg att tariffer sänktes under den förra perioden på grund av stora marknadsrörelser. De planerade skattesänkningarna och aktieåterköpsprogrammen kommer att stödja marknaden i slutet av nästa år. År 2025 förväntas resultattillväxten överstiga 12 %.
Vi förvaltar förmögenhet långsiktigt, tryggt och produktivt och undviker bestående kapitalförluster. Vårt mål är att utnyttja kvalitetsbolagens överlägsenhet, som med tiden betonas via fenomenet ränta på ränta. Lönsamma kvalitetsbolag utgör grunden för vår portfölj och erbjuder stabilitet och tillväxtpotential. Vår placeringsverksamhet baseras på vår egen oberoende företagsanalys, vilket garanterar objektivitet och djup förståelse.
Företagets strategi är ett viktigt verktyg för att nå framgång i framtiden. Den hjälper företaget att förstå kundernas behov och utmaningar, förnya sin verksamhet, hitta affärs- och tillväxtmöjligheter samt konkurrensfördelar. Att förstå strategin är centralt när vi bedömer företag som placeringsobjekt. Det här tillvägagångssättet säkerställer att våra placeringar är väl motiverade och att vi kan uppnå långsiktig avkastning samtidigt som vi undviker förluster.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Detta är en annons. Läs placeringsfondens faktablad innan du fattar slutgiltiga placeringsbeslut. Fonden förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Hur går det för Sparbankens fonder just nu? På sidan Värde och avkastning kan du följa upp utvecklingen för fondernas värde från årets början, för 6 månader, 1 månad och 1 dag. Med mätaren för fondens risk- och avkastningsprofil kan du på sidan även gallra fram de fonder i vårt sortiment som passar din riskprofil. Om du vill ha hjälp med valet av placeringsobjekt och utarbetandet av en placeringsplan som passar just dig, boka tid till vår placeringsexpert.
Tillväxtmarknaderna har länge varit en mycket attraktivt värderad tillgångsklass, särskilt med tanke på den enorma strukturella tillväxtpotentialen i dessa länder.
Trots detta har aktiemarknaden utvecklats svagt jämfört med exempelvis USA. Det finns dock stora skillnader mellan utvecklingen på aktiemarknaderna i tillväxtländerna. Framför allt Kina, med sina fastighetsproblem, har pressat de totala avkastningarna.
Nu kan man dock se ljus i slutet av tunneln, och resultattillväxten i utvecklingsländerna är för närvarande klart snabbare än i västvärlden. Denna relativa utveckling kommer med allt större sannolikhet att fortsätta inom den närmaste framtiden. Räntesänkningarna i USA möjliggör också betydande räntesänkningar i tillväxtekonomierna, vilket bidrar till att stödja den lokala efterfrågan.
En svagare dollar stöder också styrningen av internationella kassaflöden till tillväxtmarknaderna. När räntorna i väst var höga fanns det ingen anledning att söka avkastning någon annanstans.
Den tredje viktiga förändringen de senaste veckorna har varit Kinas stimulansåtgärder, som säkert kommer att öka både placerarnas och konsumenternas riskvilja. De första tecknen på detta har vi redan sett i månadsskiftet september–oktober, då den kinesiska aktiemarknaden steg med nästan trettio procent på några veckor.
Enligt portföljförvaltaren ser situationen på tillväxtmarknaderna för närvarande mycket attraktiv ut, särskilt över en längre investeringshorisont. På kort sikt går det inte att undvika kurssvängningar.
"Jag har lärt mig att de stora möjligheterna finns på platser som förbises av andra" – Sir John Tempelton
"Var rädd när andra är giriga. Var girig när andra är rädda.”– Warren Buffet
Med tillväxtmarknader avses i allmänhet länder, vars ekonomier och aktiemarknader har en betydande utvecklingspotential. Trots den gemensamma nämnaren är det frågan om ett brett spektrum av mycket olika länder i olika utvecklingsstadier, såsom Kina, Indien, Indonesien, Korea, Brasilien, Mexiko och Polen.
Under de senaste två decennierna har tillväxtekonomierna vuxit snabbare än genomsnittet i västländerna på grund av gynnsam demografi och snabbt stigande produktivitet. Den ekonomiska utvecklingen har accelererat urbaniseringen och medelklassdominansen, vilket har bidragit till att öka efterfrågan på konsumentprodukter och tjänster som bilar, hushållsapparater och dagligvaror.
Vi tror att dessa strukturella trender kommer att fortsätta, vilket över tid återspeglas i en positiv utveckling på de lokala aktiemarknaderna. Resan kanske inte är okomplicerad, yttre och inre förhållanden rör sig i cykler, vilket orsakar tillväxtstörningar och kollapser.
Att placera i tillväxtmarknader medför klart högre risker än på de västerländska marknaderna. Ekonomierna är unga, vilket kan återspeglas i kraftiga fluktuationer i ekonomisk tillväxt, aktier och valutakurser. Institutioner som skapar stabilitet är mindre utvecklade. Politiken och politikerna är viktigare.
Ansvarsperspektiven stämmer inte heller nödvändigtvis överens med de förväntningar som vi är vana vid i Norden, på grund av de olika utvecklingsstadierna i dessa länder.
Vi placerar främst i områden där förutsättningarna för långsiktigt gynnsam utveckling är gynnsamma och aktiemarknadens prissättning är attraktiv.
Vi tolkar trender och vändpunkter genom att titta på enkla, "hårda (t.ex. ekonomiska data) och mjuka (t.ex. politiska) indikatorer". Att göra förutsägelser långt in i framtiden lyckas sällan, men att surfa på en positiv trend så länge det går är förnuftigt. Stora linjer uppfattas oftast bättre, ju mindre uppmärksamhet du ägnar åt bakgrundsbullret.
Viktiga kännetecken för gynnsamma förhållanden är reformvänliga makthavare, en växande befolkning i arbetsför ålder, investeringar i infrastruktur och fabriker, växande utrikeshandel och konservativ ekonomisk förvaltning inom både den offentliga och privata sektorn.
Utöver de gynnsamma förhållandena avser vi också att opportunistiskt utnyttja de kortsiktiga möjligheter som marknaden erbjuder, t.ex. vissa överdrifter som orsakas av placerarnas rädsla.
Vi lägger ut aktieplock till portföljförvaltare som är specialiserade på den lokala marknaden. I urvalsprocessen betonas; lokalkännedom, placeringsstrategins trovärdighet samt bevis på framgångsrik portföljförvaltning.
Placeringsfonden Sparbanken Tillväxtmarknader förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Då räntorna har stigit från nollnivåer tillbaka till normala nivåer har ränteplacerandet återvänt till sina rötter. Kärnan i ränteplacerandet är att undvika betalningsstörningar och att samla in den ränta som uppkommit under lånets löptid som fortlöpande avkastning. När räntorna sjunker får placeraren också kapitalavkastning från värdeökningen. Den bästa tiden att börja ränteplacerande är när räntorna är höga och de är på väg ner. Nu är det dags, när Europeiska centralbanken har börjat sänka räntorna och amerikanska Federal Reserve troligen kommer att inleda egna räntesänkningar under hösten.
Sparbanken Ränteportfölj placerar i ränteinstrument över hela världen. Placeringarna görs i regel via andra fonder. Alla instrument som betalar ränta lämpar sig som placeringsobjekt för fonden. Det finns rikligt med alternativ, från obligationslån till bilaterala finansieringsavtal och allt där emellan. Det är viktigt att man förhåller sig flexibelt till placeringar. Marknadscyklerna har blivit snabbare, vilket innebär att kreditrisken snabbt måste kunna justeras. Även ränterisken måste kunna justeras. Räntefluktuationerna har varit starka den senaste tiden och det har varit möjligt att få bra avkastning genom att aktivt justera ränterisken.
Enligt fondens placeringsstrategi är det även viktigt att placera i olika risktillägg, med hjälp av vilka placeringen ger en större avkastning i förhållande till den tagna risken. Ett sådant risktillägg kan vara till exempel svagare likviditet som kompenseras med en högre avkastning. Eller ett mer komplext placeringsobjekt som också kompenseras med en högre avkastning. Genom att kombinera aktiv hantering av ränte- och kreditrisk samt utnyttja risktilläggen får man på medellång sikt en bättre avkastning än för en bred marknad.
Fonden Sparbanken Ränteportfölj lämpar sig för placerare som vill ha en rimlig avkastning över den rekommenderade placeringstiden. Den lämpar sig även som en del av en splittrad placeringsportfölj vid sidan av aktieplaceringar.
Placeringsfonden Sparbanken Ränteportfölj förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet placerar i regel sina tillgångar på fastighetsmarknaden via andra fonder. Fondens huvudmarknad är Finland, men placeringarna diversifieras även något till europeiska tillväxtcentra. Placeringarna diversifieras i stor utsträckning till olika typer av fastigheter, var och en med sin egen riskprofil. Placeringar görs i lägenheter, affärsfastigheter, närservicecenter, vårdfastigheter, logistikfastigheter och datacenter. Bostäderna ligger i tillväxtcentra i Finland och Europa. Logistikfastigheterna ligger i europeiska knutpunkter, samt som så kallade sista milens distributionscenter i utkanten av viktiga europeiska städer. Den gemensamma nämnaren för alla placeringsobjekt är ett bra läge, där efterfrågan på högklassiga fastigheter inte försvinner. Större delen av fondens placeringar sker i kvalitetsfastigheter som erbjuder stabila hyresintäkter. Extra intäkter söks med ett måttligt antal fastighetsutvecklingsprojekt, där en del av avkastningen, utöver hyresintäkterna, genereras av fastighetens värdeökning.
Inflationen i sig är inte ett problem för fastighetsplaceringar, eftersom hyrorna är bundna till konsumentprisindex och hyrorna granskas årligen för att återspegla den högre kostnadsnivån. Räntehöjningen på grund av inflationen har däremot sänkt fastigheternas värde och bromsat slutförandet av fastighetsköp. För en fastighetsplacerare är detta inte bara en negativ sak. På grund av den lägre köpeskillingen och den ökade hyresnivån är hyresintäkterna högre än tidigare, och även med enbart hyresintäkter ökar tillgångarna stadigt. Trots avmattningen i ekonomin har uthyrningsgraden för fondens mål fortsatt att vara god, över 90 %. Hyresgästerna har också betalat sin hyra i tid och till fullt belopp. Utöver läget är valet av hyresgäster viktigt i fastighetsplaceringar. Majoriteten av fondens hyresgäster är de mest kreditvärdiga stora bolagen, samt aktörer inom den offentliga sektorn med långa hyresavtal.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet är ett utmärkt alternativ för sparare som funderar på att placera på fastighetsmarknaden eller till exempel för bostadsplacerare som vill diversifiera sina placeringar mer i fastighetssektorn. De nuvarande hyresintäkterna, med måttlig hävstångseffekt, ger en årlig avkastning på mindre än 10 %. Lägre räntenivå och starkare ekonomisk tillväxt kommer också att stödja fastigheternas värderingar.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Med tillväxtmarknader avses i allmänhet länder, vars ekonomier och aktiemarknader har en betydande utvecklingspotential. Trots den gemensamma nämnaren är det frågan om ett brett spektrum av mycket olika länder i olika utvecklingsstadier, såsom Kina, Indien, Indonesien, Korea, Brasilien, Mexiko och Polen.
Under de senaste två decennierna har tillväxtekonomierna vuxit snabbare än genomsnittet i västländerna på grund av gynnsam demografi och snabbt stigande produktivitet. Den ekonomiska utvecklingen har accelererat urbaniseringen och medelklassdominansen, vilket har bidragit till att öka efterfrågan på konsumentprodukter och tjänster som bilar, hushållsapparater och dagligvaror.
Vi tror att dessa strukturella trender kommer att fortsätta, vilket över tid återspeglas i den positiva utvecklingen på de lokala aktiemarknaderna. Resan kanske inte är okomplicerad, yttre och inre förhållanden rör sig i cykler, vilket orsakar tillväxtstörningar och kollapser.
Att placera i tillväxtmarknader medför klart högre risker än på de västerländska marknaderna. Ekonomierna är unga, vilket kan återspeglas i starka fluktuationer i ekonomisk tillväxt, aktier och valutakurser. Institutioner som skapar stabilitet är mindre utvecklade. Politiken och politikerna är viktigare. Ansvarsperspektiven stämmer inte nödvändigtvis överens med vad vi är vana vid i Norden på grund av de olika utvecklingsstadierna i dessa länder.
Vi placerar främst i områden där förutsättningarna för långsiktigt gynnsam utveckling är gynnsamma och aktiemarknadens prissättning är attraktiv.
Vi tolkar trender och vändpunkter genom att titta på enkla, "hårda (t.ex. ekonomiska data) och mjuka (t.ex. politiska) indikatorer". Att göra förutsägelser långt in i framtiden lyckas sällan, men att surfa på en positiv trend så länge det går är förnuftigt. Stora linjer uppfattas oftast bättre, ju mindre uppmärksamhet du ägnar åt bakgrundsbullret.
Viktiga kännetecken för gynnsamma förhållanden är reformvänliga makthavare, en växande befolkning i arbetsför ålder, investeringar i infrastruktur och fabriker, växande utrikeshandel och konservativ ekonomisk förvaltning inom både den offentliga och privata sektorn.
Utöver de gynnsamma förhållandena avser vi också att opportunistiskt utnyttja de kortsiktiga möjligheter som marknaden erbjuder, t.ex. vissa överdrifter som orsakas av placerarnas rädsla.
Vi lägger ut aktieplock till portföljförvaltare som är specialiserade på den lokala marknaden. Urvalsprocessen betonas; lokalkännedom, placeringsstrategins trovärdighet samt bevis på framgångsrik portföljförvaltning.
"Jag har lärt mig att de stora möjligheterna finns på platser som förbises av andra" – Sir John Tempelton
"Var rädd när andra är giriga. Var girig när andra är rädda.”– Warren Buffet
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet placerar i regel sina tillgångar på fastighetsmarknaden via andra fonder. Fondens huvudmarknad är Finland, men placeringarna diversifieras även något till europeiska tillväxtcentra. Placeringarna diversifieras i stor utsträckning till olika typer av fastigheter, var och en med sin egen riskprofil. Placeringar görs i lägenheter, affärsfastigheter, närservicecenter, vårdfastigheter, logistikfastigheter och datacenter. Bostäderna ligger i tillväxtcentra i Finland och Europa. Logistikfastigheterna ligger i europeiska knutpunkter, samt som så kallade sista milens distributionscenter i utkanten av viktiga europeiska städer. Den gemensamma nämnaren för alla placeringsobjekt är ett bra läge, där efterfrågan på högklassiga fastigheter inte försvinner. Större delen av fondens placeringar sker i kvalitetsfastigheter som erbjuder stabila hyresintäkter. Extra intäkter söks med ett måttligt antal fastighetsutvecklingsprojekt, där en del av avkastningen, utöver hyresintäkterna, genereras av fastighetens värdeökning.
Inflationen i sig är inte ett problem för fastighetsplaceringar, eftersom hyrorna är bundna till konsumentprisindex och hyrorna granskas årligen för att återspegla den högre kostnadsnivån. Räntehöjningen på grund av inflationen har däremot sänkt fastigheternas värde och bromsat slutförandet av fastighetsköp. För en fastighetsplacerare är detta inte bara en negativ sak. På grund av den lägre köpeskillingen och den ökade hyresnivån är hyresintäkterna högre än tidigare, och även med enbart hyresintäkter ökar tillgångarna stadigt. Trots avmattningen i ekonomin har uthyrningsgraden för fondens mål fortsatt att vara god, över 90 %. Hyresgästerna har också betalat sin hyra i tid och till fullt belopp. Utöver läget är valet av hyresgäster viktigt i fastighetsplaceringar. Majoriteten av fondens hyresgäster är de mest kreditvärdiga stora bolagen, samt aktörer inom den offentliga sektorn med långa hyresavtal.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet är ett utmärkt alternativ för sparare som funderar på att placera på fastighetsmarknaden eller till exempel för bostadsplacerare som vill diversifiera sina placeringar mer i fastighetssektorn. De nuvarande hyresintäkterna, med måttlig hävstångseffekt, ger en årlig avkastning på mindre än 10 %. Lägre räntenivå och starkare ekonomisk tillväxt kommer också att stödja fastigheternas värderingar.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Sparbanken Finland är en aktiefond som i huvudsak placerar medlen i finländska börsnoterade bolag. Fonden tillämpar en aktiv placeringsfilosofi, där den aktiva risken är relativt hög och avvikelserna jämfört med jämförelseindexets innehåll är märkbara. Målet för fondens placeringsverksamhet är att med aktiv portföljförvaltning på lång sikt uppnå en bra avkastning som överstiger jämförelseindexets avkastning. Fonden är förknippad med en marknadsrisk samt en risk i anslutning till geografisk centralisering. Eftersom fonden gör placeringarna på den konjunkturkänsliga och ytterst småskaliga finländska aktiemarknaden är risknivån högre än genomsnittet. Till följd av den höga risknivån är den rekommenderade placeringstiden minst 7 år. Placeringsfonden Sparbanken Finlands fondkapital uppgår till cirka 424 miljoner euro.
Sparbanken Finland placerar i högklassiga och attraktivt prissatta företag med en skälig riskprofil. Högklassiga bolag har en mindre konjunkturkänslighet och affärsverksamhetens risker kan enklare förutses än normalt. Övriga kännetecken på högklassiga bolag är hållbar konkurrensfördel, hög kapitalavkastning, sannolik tillväxtpotential, bra position i värdekedjan, ansvarsfull affärsmodell, verksamhetsmodell som binder lite kapital och bra ledarskap samt trovärdighet. Fonden utnyttjar hela marknadsvärdeskalan på börslistan. Merparten av placeringarna görs i stora bolag, men såväl medelstora som små företag är också representerade i fonden.
Fondens portföljförvaltning grundar sig på portföljförvaltarens och portföljförvaltarteamets uppfattningar. Fonden består av cirka 50 aktier. Fundamentanalys och företagsjämförelser är centrala faktorer vid valet av aktier. Man strävar efter att besöka de största placeringarna en gång per kvartal. Fonden tar starkt ställning till valet av aktier, vilket om detta lyckas ökar fondens avkastning märkbart. Ett misslyckat val av aktier innebär i sin tur en sämre avkastning för aktiefonden. Man strävar efter att minska fondens placeringsgrad i aktier något när de ekonomiska utsikterna blir dystrare. Dessutom byts portföljens innehåll till bolag med lägre risk, varvid man strävar efter att undvika en del av kursnedgången. Under bättre tider och vid kursuppgångar förblir fonden helt placerad i aktier. Som placeringsobjekt väljs bolag med högre avkastningspotential och större risker, varvid man kan utnyttja kursuppgångarna.
På Finland börs har noterats mycket cykliska aktier. Särskilt maskinverkstadsbolag och basindustrin är starkt representerade, vilket innebär att Finlands börs ofta i ett bra konjunkturläge utvecklas bättre än många andra börsar i världen. I ett sämre konjunkturläge är utvecklingen ofta svagare än den allmänna börsutvecklingen, som år 2023. Kursvariationen på Finlands börs (börsens beta) är därmed större än i den övriga världen. Dessutom är Finlands börs mycket koncentrerad. Kone (7,5 %) Nordea (7,3 %), Nokia (6,8 %), Sampo (6,5 %), Neste (6,3 %) och Fortum (4,8 %) utgör redan 39,2 % av jämförelseindexets innehåll. Övriga företag med stor vikt är UPM (4,7 %), Wärtsilä (4,3 %), Metso (4,1 %) och Elisa (4,0 %).
Hög inflation och åtföljande åtstramning av centralbankspolitiken har minskat aktiviteten globalt, och den globala ekonomiska tillväxten var ganska blygsam ifjol. Den ekonomiska aktiviteten kommer att fortsätta på en lägre nivå än normalt under början av året. Centralbankernas penningpolitik börjar stödja tillväxten under våren eller senast under försommaren, vilket kommer att stödja den ekonomiska aktiviteten. Detta återspeglas i att den ekonomiska tillväxten ökar från och med andra halvåret. Under våren kommer placerarnas förtroende för att den ekonomiska tillväxten ska ta fart att öka och de vågar se förbi den svaga ekonomiska perioden till årets slut, och särskilt nästa år. När ekonomi- och placeringsutsikterna så småningom förbättras riktas de internationella placerarnas intresse i allt större omfattning mot cykliska aktier och därmed även mot aktiemarknaden i Finland. Detta ger bra medvind åt de finländska bolagens kursutveckling efter ett svagt fjolår.
Placeringsfonden Sparbanken Finland förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
För att uppnå sparmålet behöver du inte nödvändigtvis flera olika placeringsobjekt. I själva verket är en lösning det mest effektiva valet för merparten av spararna. När riskvilligheten är korrekt fastställd motsvarar portföljen alltid risknivån enligt överenskommelse, och det uppstår inte några skattekonsekvenser av att portföljen balanseras. Dessutom behöver spararen inte själv oroa sig för att medlen placeras på olika marknader i olika marknadssituationer. Detta tar portföljförvaltaren hand om och spararen kan fokusera på de saker som är viktiga för hen. Medlen har också i stor utsträckning diversifierats till internationella värdepappersmarknader i varje situation och risken för kapitalförlust är liten. I Sparbankens lösningsfondsfamilj finns en lämplig lösning för varje sparare.
Sparbanken Måtta är en fond med betoning på ränteplaceringar som lämpar sig för den försiktiga placeraren. En femtedel av fondens placeringar görs i internationella aktier och resten fördelas över räntemarknaden. I det rådande marknadsläget ger ränteplaceringar god löpande avkastning och balanserar fluktuationerna på aktiemarknaden. Aktieplaceringar ger högre avkastning på lång sikt.
Sparbanken Hyfs fördelar placeringarna jämnt mellan aktie- och räntemarknaderna. Den kombinerar de bästa sidorna av aktie- och obligationsmarknaderna. Aktieplaceringarna är diversifierade globalt med fokus på Europa och USA. Ränteplaceringarna är mestadels i Europa och därför finns det ingen anledning att oroa sig för valutarisk. Fonden lämpar sig för en placerare som är något risktålig och på motsvarande sätt erhåller en högre avkastningsförväntning.
Sparbanken Djärvhet lämpar sig för placerare som är beredda att ta en högre aktierisk. Bland fondens placeringar utgörs 80 procent av placeringar på den globala aktiemarknaden och 20 procent fördelas huvudsakligen på de europeiska räntemarknaderna för att balansera fluktuationerna för portföljens marknadsvärde. Ränteplaceringarna balanserar aktiemarknadens fluktuationer och ger kupongavkastning till portföljen. På lång sikt består huvuddelen av portföljens avkastning av aktieplaceringar.
Fondernas placeringar genomförs med hjälp av de prisbelönta Sparbanken-fonderna och börsnoterade ETF-fonderna. I portföljerna kombineras de bästa sidorna med aktiv och passiv placering. Den strategi för kvalitetsbolag som Sparbanken-fonderna tillämpar har bevisats producera överavkastning på lång sikt och med passiva fonder får placeraren en fullständig marknadsavkastning.
Lösningsfonderna (Måtta, Hyfs och Djärvhet) förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Lassi Kallio: portföljförvaltare
Sparbanken Europa -placeringsfond är en aktiefond, vars tillgångar placeras huvudsakligen i börsnoterade aktier i Europa och aktierelaterade instrument eller i företag som till övervägande del kommer från Europa.
Den europeiska ekonomin och aktiemarknaden har inte varit i fokus för investerare i mannaminne. Den politiska verksamhetsmiljön är utmanande, befolkningen åldras, tillväxten är anemisk och vi håller på att bli nertrampade av stormakter på många fronter. Men å andra sidan skapar pessimism och skepticism också goda förutsättningar för en framgångsrik jakt på övergivna pärlor.
Genom att investera i en aktie köps en del av företaget, inte en kontinent eller stater. Att ett företag råkar vara noterat på börsen i ett europeiskt land betyder inte att dess öde är knutet till utvecklingen av landet eller kontinenten.
Företag som är noterade i Europa är multinationella operatörer. Omsättningen för de bolag som ägs av fonden fördelas exempelvis på följande sätt: Europa 40 procent, tillväxtmarknader 35 procent och Nordamerika 25 procent. Framgångsrika företag har ständigt som syfte att anpassa sin verksamhet när verksamhetsmiljön förändras och investera där lönsamma möjligheter finns tillgängliga. I detta avseende skiljer sig ett europeiskt företag avsevärt från en europeisk stat.
Den europeiska marknaden har noterat många av de mest framträdande stjärnorna inom sitt område (LVMH, ASML, Nestlé, L’Oreal, Atlas Copco), men också ett antal ringvrak. Därför betonas aktieurvalet.
Vi är uteslutande intresserade av företag som vi bedömer kommer att kunna öka värdet per aktie över tid.
Sådana företag verkar ofta på marknader med medvind. De drivs av skickliga och motiverade människor som har rätt verktyg för att extrahera värde från dessa marknader.
De företag vi föredrar genererar ett betydande kassaflöde som de kan återinvestera i sin verksamhet med attraktiv avkastning, vilket genererar tillväxt och ökar kassaflödet. Med tiden ökar denna ekvation företagets värde.
Det uppstår ingen avkastning om vi betalar för mycket, och därför är vi enbart intresserade av att investera när vi uppskattar att ovannämnda värdeskapande potential ännu inte återspeglas i de rådande priserna.
Med andra ord investerar vi i företag som tillför värde per aktie till ett rimligt pris och har som mål att skapa en så slagtålig portfölj som möjligt.
Jag har förvaltat fonden med samma tillvägagångssätt sedan början av 2011. Det har hänt mycket under resan, vi har haft bra och dåliga år under, oväntade händelser och vändningar. Trots detta har portföljen genererat +7,6 procent p.a. under denna period, vilket överstiger marknadsavkastningen med +0,6 procent efter p.a.-kostnaderna.
Sensmoralen är att långsiktigt aktiesparande, utan att man har för bråttom, är lönsamt och att det är värt att välja sin investeringsstrategi med omsorg.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Sparbanken Långränta -räntefond placerar sina tillgångar obligationslån i euro som emitterats av stater.
Euroländernas masskuldebrevslån har igen blivit intressanta placeringsobjekt efter en lång slumrande tillvaro. Dessa masskuldebrevslån, som också kallas bonder, är placeringar med lång ränta vars värde förändras omvänt i enlighet med marknadsräntorna, så att de befintliga placeringarnas värde sjunker när räntorna stiger. Vi såg ett förskräckligt exempel på detta fenomen förra året när de långa räntorna stigit från en negativ nivå till över tre procent, när man såg på den genomsnittliga räntan i euroländerna.
Euroländernas bonder var länge ett tråkigt eller till och med motbjudande objekt för placering av tillgångar, då Europeiska centralbanken (ECB) idkade en ovanligt lätt penningpolitik genom att pressa ner de långa räntorna med sina massiva köpprogram. Det lyckades genom att sänka dem så mycket att man tidvis arbetade med negativa räntor under långa perioder. Bland annat Tysklands räntor var nästan alltid negativa mellan våren 2019 och januari 2022, med undantag för de allra längsta räntorna, såsom 30-årsräntan.
De ovan nämnda placeringarna med låg lång ränta saknade två viktiga faktorer som skulle göra dem till lockande placeringsobjekt. Den första är förstås den saknade löpande räntan, som i praktiken inte fanns. En annan faktor är de nästan obefintliga möjligheterna att justera räntorna nedåt. När räntorna sjunker stiger värdet på de befintliga ränteplaceringarna, och detta sker i allmänhet när det av någon orsak blir panik på marknaden. När egendomsklasser med högre risk sjunker har placeringar med lång ränta brukat stiga i takt med att räntorna sjunkit. De balanserar då placerarens portfölj och fungerar som en sorts portföljförsäkring genom att minska portföljens totala risk.
Nu är den genomsnittliga räntan för bonder i euroländerna ca 2,8 procent, och om en konjunkturnedgång slår till finns utrymme för att sänka dem, så båda villkoren för egendomsklassens ”placeringsduglighet” uppfylls.
Ränteportföljförvaltare: Mikko Rautiainen
Fonden Sparbanken High Yield sprider sina placeringar över europeiska företagslån med lockande avkastningspotential och högre risk. Vi placerar huvudsakligen i klassificerade företagslån. Oklassificerade lån kan utgöra högst 20 procent av fonden. Ibland görs också placeringar i andra valutor än euro (amerikanska dollar eller brittiska pund). Placeringar som inte är i euro skyddas mot valutarisker.
High Yield-marknaden är, som namnet antyder, avkastningskung i räntevärlden. Marknaden består av företag som inte uppnår en högre kreditklass och som därför tvingas betala högre ränteavkastning till placerarna. Det kommer dock som en överraskning för många hur bekanta och stora företag som finns bland High Yield-representanterna. Exempelvis de finländska företagen Nokia, Industrins Kraft och Citycon är etablerade emittenter på High Yield-marknaden.
Detta år har varit utmanande för High Yield-marknaden. Den strama penningpolitiken på grund av den höga inflationen drev upp marknadsräntorna i en aldrig tidigare skådad takt. Utöver räntehöjningen höjde även kriget i Ukraina och den inbromsade ekonomiska tillväxten riskpremierna för företagslån. Och när avkastningen på nya lån stiger, sjunker priserna på gamla lån som emitterats med lägre avkastning. Det är just nedgången i lånepriserna på andrahandsmarknaden som förklarar årets svaga resultat på High Yield-marknaden.
Låt oss mot bakgrund av siffrorna ta en titt på hur situationen på räntemarknaden har förändrats under året. För exakt ett år sedan rörde sig High Yield-lånens avkastning beroende på kreditvärdighet mellan 2,0 och 3,5 procent, och för närvarande rör de sig mellan 6,5 och 8,5 procent. Motsvarande avkastningsnivåer sågs senast för tio år sedan. Även när man ser längre tillbaka är avkastningsnivåerna för High Yield-lån på en attraktiv nivå. Och historien lär oss att sådana här möjligheter inte dyker upp så ofta.
Sparbanken High Yield-fondens strategi är enkel. Vi ser på placeringsobjekt i ett långtidsperspektiv. När vi tar ett lån i portföljen, diskuterar vi företagets förmåga att återbetala sitt lån när det förfaller (i allmänhet om 3–7 år). Vi placerar i regel i seniorlån, som har bättre rätt att få betalning än andra lån vid betalningsstörningar. I dessa osäkra tider fokuserar vi vår portfölj på stabilare branscher och företag. I slutet av oktober bestod portföljen av cirka 128 lån, med huvudvikt på bättre klassificerade lån inom High Yield-klassen. Fondens avkastningsnivå var 8,6 procent och räntekänsligheten (durationen) 3,5.
Portföljförvaltare: Evgeny Artemenkov
Vill du placera förmögenhet du redan har eller börja spara regelbundet, men vet inte var du ska börja? Vi på Sparbanken kan erbjuda dig en lösningsfondsfamilj som erbjuder en behändig lösning för varje sparares behov. Det finns tre lösningsfonder, bland vilka du kan välja det bästa alternativet enligt din risktålighet.
Sparbanken Måtta är en fond med betoning på ränteplaceringar som lämpar sig för den försiktiga placeraren. En femtedel av fondens placeringar görs i internationella aktier och resten fördelas över räntemarknaden.
Sparbanken Hyfs fördelar placeringarna jämnt mellan aktie- och räntemarknaderna. Fonden läm-par sig för en placerare som är något risktålig och på motsvarande sätt erhåller en högre avkastningsförväntning.
Sparbanken Djärvhet lämpar sig för placerare som är beredda att ta en högre aktierisk. Bland fondens placeringar utgörs 80 procent av placeringarna på den globala aktiemarknaden och 20 procent fördelas på räntemarknaden för att balansera fluktuationerna för portföljens marknadsvärde.
Fondernas placeringar genomförs med hjälp av de prisbelönta Sparbanken fonderna och börsnoterade ETF-fonderna. I portföljerna kombineras de bästa sidorna med aktiv och passiv placering. Den strategi för kvalitetsbolag som Sparbanken fonderna tillämpar har bevisats producera överavkastning på lång sikt och med passiva fonder får placeraren en fullständig marknadsavkastning.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Sparbanken Företagslån placerar sina tillgångar i europeiska företags masskuldebrevslån som har en bra kreditvärdering (IG). För att höja förväntningarna på avkastning kan fonden även placera i företagslån med låg klass (max 10 %) och i oklassificerade företagslån (max 10 %). Fonden fick en ny portföljförvaltare den 1 november 2018. Långsiktig placering är vår placeringsfilosofi där vi koncentrerar oss på att trygga kapitalet och en stabil kupongavkastning. Vi viktar företag med en stark marknadsposition på en stabil marknad.
Företagslånemarknaden har drabbats av stigande räntor och samtidigt av ökade riskpremier i år. Detta har lett till en dålig avkastning. Framtidsutsikterna är lite suddiga. En stor investerare drar sig tillbaka från marknaden, vilket innebär att Europeiska centralbankens köpprogram håller på att ta slut och att det samtidigt har skett ett utflöde ur fonderna. Detta har lett till försvagad likviditet på marknaden. Emissionsmarknaden har dock varit ganska aktiv i år. Anledningen är förmodligen att företagen har ett behov av finansiering och att köpprogrammen håller på att ta slut. Även om företagen behöver betala en rimlig premie på emissionsmarknaden, är emissionerna i år nästan på fjolårets nivåer.
Europeiska högklassiga företag är i gott skick. Skuldsättningsgraden har stigit, men förblivit under kontroll. IG-företagslån tillhör tillgångsklasser med låg risk där betalningsstörningar och avkastningarnas fluktuationer är små. Riskkorrigerad avkastning på lån utgör ett starkt underlag i en diversifierad portfölj. För närvarande är avkastningsskillnaden för europeiska företagslån av god kvalitet jämfört med statsobligationer cirka 200 räntepoäng och räntenivån ligger på 3,3 procent. I en historisk jämförelse är därför värderingsnivåerna för närvarande ganska attraktiva. De viktigaste frågorna under hösten på företagslånemarknaden med låg risk är: kommer de höga förväntningarna på räntehöjningar att förverkligas och kommer inflationen att avta?
Fondens avkastning för innevarande år är för närvarande något bättre än jämförelseindexet. Fondens ränterisk har underviktats redan under en längre tid. Vi har deltagit selektivt i nya emissioner. För närvarande är det köparens marknad på emissionsmarknaden och nivåer är intressanta. Emittenterna måste betala premier för nya lån. Fondens löpande räntenivå är cirka 3,9 procent och durationen, dvs. ränterisken, är cirka 3,9.
Portföljförvaltare: Mark Mattila
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet är en fond som placerar i fastighetsfonder. I regel placerar fonden sina tillgångar i andelar i andra placeringsfonder, fondföretag och/eller alternativa fonder som placerar sina tillgångar i bostäder, affärslokaler, fastigheter eller värdepapper som hänför sig till dem.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet gav 0,02 procent avkastning efter kostnader under första kvartalet 2022. Bland fondens placeringsobjekt fortsatte specialplaceringsfonder som investerar direkt i fastighetsmarknaden att ha stor framgång även under början av året. Trots den senaste tidens allmänna osäkerhet har den allmänna stämningen på fastighetsmarknaden förblivit positiv. Transaktionsvolymerna både i Finland och utomlands visar en uppåtgående trend även i år efter ett bra år i fjol. Fastigheternas värde har också ökat ytterligare på vissa håll och hyrorna har minst legat kvar på samma nivå. För placerare har fastigheter alltså fortsättningsvis gett en bra avkastning med mycket små fluktuationer. I detta världsläge en attraktiv kombination.
Fastighetsmarknaden är naturligtvis inte helt immun mot världshändelser. Till exempel har coronaviruspandemin, stigande räntor och geopolitiska spänningar också haft en begränsad inverkan på fastighetsmarknaden. Detta kommer säkerligen att fortsätta att vara fallet.
En åtstramning av penningpolitiken på grund av hög inflation höjer oundvikligen räntorna och därmed priset på pengar. Detta påverkar fastighetsmarknadens likviditet och vissa transaktioner med början från de mest riskfyllda kan misslyckas. Det finns redan små tecken på detta, särskilt i USA. Effekterna har dock uppskattats åtminstone så här i det inledande skedet vara små och begränsade både regionalt och enligt bransch.
Även om kriget i Ukraina knappt har någon direkt inverkan på den europeiska fastighetsmarknaden, kan till exempel allt högre råvaru- och energipriser förlänga projekt som är under beredning eller i planeringsskedet och därmed komplicera renoveringstidtabellerna. Byggherrar, utvecklare och fastighetsförvaltare kommer sannolikt att kunna överföra största delen av de ökade kostnaderna på priser och hyror, men det finns en fördröjning i processen.
Trots osäkra tider och egentligen också på grund av dessa är fastigheter fortfarande ett utmärkt placeringsobjekt och en diversifierare av portföljen! I svåra tider söker placerare diversifiering och lägre risk och då kan vi se ett positivt kassaflöde mot fastigheter.
Inhemska fastighetsplacerare är sannolikt också intresserade av de senaste uppgifterna om Finlands landrisker i internationella investerares ögon. Frågan har stått på dagordningen en hel del sedan det ryska offensivkriget inleddes. En betryggande nyhet är att utländska investerare inte tror att landrisken i Finland har ändrats mycket. I svaren på frågan har Finlands medlemskap i EU och landets långa historia som en del av västgemenskapen betonats. Det torde också vara uppenbart att den militära alliansen, som ännu inte har slutförts, inte kommer att försvaga situationen. Bra över hela linjen eftersom fastigheter inte kan flyttas.
Portföljförvaltare: Tatu Paasimaa
Sparbanken Miljö är en specialplaceringsfond, vars placeringsobjekt fokuserar på att kämpa mot klimatförändringen och på miljöinnovationer. Sparbanken Miljö är en tematisk fond, där målen för hållbar utveckling styr placeringsprocessen. Fondens placeringar följer Sp-Fondbolags ESG-policy (ESG är en förkortning av orden Environmental (miljö), Social (samhällsansvar) och Governance (förvaltning)).
Sparbanken Miljö placerar i fyra tillgångsklasser. Dessa är direkta aktier, aktiefonder, räntebaserade placeringar och kapitalplaceringar, dvs. direkta placeringar i företag eller projekt. Den gemensamma nämnaren i alla dessa placeringsobjekt är en miljöfrämjande verksamhet. Betolar, som vi investerade i börsintroduktionen, är ett bra exempel på detta. Betolar är ett finländskt materialteknikföretag som grundades år 2016. Företaget erbjuder en lösning för att avsevärt minska klimatutsläppen från betongtillverkning. Betolars material- och produktutvecklingsinnovationer kan minska koldioxidutsläppen med upp till 80 % jämfört med traditionell betongtillverkning baserad på användning av cement. Betolars lösning möjliggör också användning av industriella restprodukter vid tillverkning av betong. Betolar är fortfarande i ett tidigt skede av tillväxten och riskerna är höga, men å andra sidan är tillväxtpotentialen och behovet av att minska koldioxidutsläppen inom byggindustrin enormt.
I fonden tillämpar vi samma grundpelare för placeringsstrategin som i våra andra fonder. Grundpelarna i de företag vi äger är en god företagskultur, klara konkurrensfördelar, en lönsam tillväxt och en stark ekonomisk ställning.
Vi publicerar en ansvarsrapport om fondens placeringar fyra gånger om året. I rapporten berättar vi närmare om placeringsobjekten i fonden och vilka ändringar vi gjort i dem.
EU presenterade i början av mars programmet REPowerEU, som syftar till att avskaffa Europas beroende av fossila bränslen från Ryssland före 2030. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade: ”Ju snabbare vi kan gå över till förnybara energikällor och vätgas och förbättra energieffektiviteten, desto snabbare kommer vi att uppnå verklig energisjälvförsörjning i våra energisystem”.
Att förbättra energieffektiviteten, öka användningen av förnybara energikällor, öka elektrifieringen och öka användningen av vätgas står därför i centrum för programmet. Programmet REPowerEU läggs till det redan publicerade programmet Fit for 55. Som ett konkret komplement till tidigare planer är målet att öka sol- och vindkraftskapaciteten med 80 GW till 2030. Ökad produktion av förnybar el möjliggör även skapandet av en vätgasekonomi. Höga energipriser i Europa kommer också att underlätta övergången till förnybar energi eftersom den relativa lönsamheten ökar.
Ovanstående faktorer ligger till grund för investeringarna med miljötema. Förhöjda råvarukostnader, störningar i driftskedjorna, högre räntor och stramare penningpolitik är faktorer som överskuggar kursutvecklingen för ”greentech”. Jämfört med andra sektorer finns det emellertid ett starkt politiskt stöd som bakomliggande drivkraft för dessa aktier.
Teckning och inlösen i fonden görs kvartalsvis. Nästa placeringsfönster stängs 30.6.2022.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Fonden Sparbanken High Yield sprider sina placeringar över europeiska företagslån med lockande avkastningspotential och högre risk. Vi placerar huvudsakligen i klassificerade företagslån. Oklassificerade lån kan utgöra högst 20 procent av fonden. Ibland görs också placeringar i andra valutor än euro (amerikanska dollar eller brittiska pund). Placeringar som inte är i euro skyddas mot valutarisker.
High Yield-marknaden är redan ett välbekant placeringsalternativ för många placerare, men för många är det fortfarande okänt. High Yield-marknaden har erbjudet ränteplacerare en avkastning som är snarlik aktier i över 20 år. High Yield-lånens högre ränteavkastning grundar sig på de marginaler (riskpremier) som lånen erbjuder ovanpå den riskfria räntan (tyska statsobligationer). Efter att lånet har emitterats påverkar förändringar i riskpremier prissättningen av lån på andrahandsmarknaden.
Det är just ökningen av riskpremierna som ligger bakom den svaga utvecklingen på High Yield-marknaden i början av året. Först den snabba åtstramningen av penningpolitiken och sedan den ryska attacken mot Ukraina som ökade osäkerheten och marginalerna. Å andra sidan är riskpremierna efter ökningen nu klart högre än de historiska genomsnitten. Beroende på kreditvärdighet rör sig High Yield-lånens marginaler för närvarande mellan 3,5 och 5,5 procent. Historiskt sett har dessa avkastningsnivåer sällan uppnåtts och har i allmänhet varit ett bra tillfälle för placeringar på High Yield-marknaden. En annan attraktiv egenskap hos High Yield-lånen är deras korta löptid jämfört med andra ränteplaceringsklasser, såsom statslån eller företagslån med högre risk. I synnerhet i en miljö med stigande räntor sjunker värderingarna av lån med kort löptid mindre.
Kriget i Ukraina kommer oundvikligen att påverka den europeiska ekonomin och företagen. Sanktioner mot Ryssland och Rysslands motsanktioner bryter försörjningskedjor och försvårar tillgången till råvaror i Europa och runt om i världen. High Yield-marknaden är också väl spridd över olika länder och sektorer. Det finns många företag på marknaden som inte lider av den rådande marknadssituationen. Streamingtjänstföretaget Netflix, telefonoperatörer och läkemedelsföretag är alla bra exempel på detta. Med aktiv portföljförvaltning strävar vi efter att dra nytta av den rådande osäkerheten genom att fokusera på säkra företag och i portföljen inkludera företag som har drabbats av marknadssituationen men som är kreditvärdiga.
Sparbanken High Yield-fondens strategi är enkel. Vi ser på placeringsobjekt i ett långtidsperspektiv. När vi tar ett lån i portföljen, diskuterar vi företagets förmåga att återbetala sitt lån när det förfaller (i allmänhet om 3–7 år). Vi placerar i regel i seniorlån, som har bättre rätt att få betalning än andra lån vid betalningsstörningar. I mitten av mars består portföljen av cirka 129 lån, med huvudvikt på bättre klassificerade lån inom High Yield-klassen. Fondens avkastningsnivå var 4,6 procent och räntekänsligheten (durationen) 3,3.
Portföljförvaltare: Evgeny Artemenkov
Sparbanken Europa placerar, som namnet anger, i företag som har noterats i Europa.
Europa uppfattas som en skuldsatt kontinent i recession med anemisk tillväxt, där befolkningen åldras och affärsverksamheten försvåras av regleringar. Detta är kanske delvis sanning. Det finns naturligtvis dynamiska regioner (städer) i Europa som är konkurrenskraftiga, lockar kompetenta personer och genererar innovation.
Som placerare bör vi dock skilja mellan europeiska bolag och länder. På den europeiska marknaden finns många intressanta internationella marknadsledare inom tillväxtbranscherna. Några exempel: lyxvaror (Louis Vuitton, Ferrari), bilindustrin (Michelin), möjlighet till internationell handel (Intertek, Kuehne+Nagel), pärlor inom gruvindustrin (Epiroc, Weir), bolag inom dagligvaruhandeln (Nestle, Unilever, Heineken), långsiktiga familjebolag (Investor AB, Exor), pionjärer inom miljöteknik (Vestas, Infineon, Aalberts, Schneider Electric) och många fler.
Hur placerar vi?
Vi äger bolag som erbjuder sina kunder varor och tjänster som ger dem verkligt mervärde. Detta möjliggör en bra och lönsam tillväxtplattform för bolagen. Genom att investera kreativt i exempelvis produktutveckling, marknadsföring och produktion kan företagen med tiden stärka sin konkurrenskraft. Vi ser ansvarsfull verksamhet som en verklig konkurrensfördel. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda, kunderna och den egna verksamhetsmiljön. Vi är övertygade om att detta är en grundläggande förutsättning för långsiktig framgång.
Vi är en långsiktig placerare eftersom vi tror att de ovan nämnda frågorna med tiden kommer att betonas till förmån för våra kunder.
Prissättningen av placeringsobjekten spelar en mycket viktig roll när vi fattar placeringsbeslut. Historien har visat att genom att betala för mycket för ett bra placeringsobjekt blir avkastningen måttlig.
Vi kan inte kontrollera marknadsrörelserna mer än vad en trädgårdsmästare kan kontrollera vädret, men vi kan skapa en portfölj som fungerar så bra som möjligt under så många marknadsförhållanden som möjligt.
Varför just nu?
Europa är en mycket tacksam marknad när det gäller att hitta bra och starka kvalitetsbolag, i motsats till vad de dystra tidningsrubrikerna ger sken av. Prissättningen är måttlig och vi tror att starka internationella aktörer kommer att klara sig bra även i framtiden.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Fonden i ett nötskal
Sparbanken Aktie Världen är en aktiefond som placerar på aktiemarknaden globalt, huvudsakligen på tillväxtmarknader. Ett brett placeringsuniversum möjliggör riskspridning mellan flera marknader. Fonden placerar sina medel i huvudsak på aktiemarknaderna i världen genom direkta aktieplaceringar. Vid valet av fondens innehav utnyttjas kunskaperna hos hela Sp-Fondbolags aktieportföljteam – dvs. specialkompetensen inom olika områden är tillgänglig i Sparbanken Aktie Världen i en enda fond.
Placeringsfilosofi
I Sparbanken Aktie Världen tillämpar vi samma grundpelare för placeringsstrategin som i våra andra fonder. Grundpelarna i de företag vi äger är en god företagskultur, ansvarsfullhet, klara konkurrensfördelar, en lönsam tillväxt och en stark ekonomisk ställning. Vi bedömer att vår approach och vår satsning på kvalitetsföretag minskar riskerna och förbättrar avkastningen på lång sikt. Prissättningen spelar en nyckelroll när vi väljer placeringsobjekt. Detta på grund av att placeringar med måttlig prissättning möjliggör högre förväntad avkastning. Vi placerar på lång sikt, eftersom tiden ytterligare betonar betydelsen av kvalitet och prissättning.
Lägesrapport
Till följd av fondens strategi är tillväxtföretag med höga värderingskoefficienter fortfarande underrepresenterade i fonden. Det finns dock några undantag, eftersom vi tror att exempelvis Nvidias tillväxt kommer att vara stark i en värld där digitalisering spelar en nyckelroll. Förra året deltog vi i en börsintroduktion när vi köpte in Elopak i portföljen. Elopak passar bra in i vår kvalitetsstrategi eftersom företaget har en stark marknadsposition och dess produkter (vätskeförpackningar) uppfyller kriterierna för ansvarsfullhet. Vi har använt derivat för att öka vikten för finansiering och energisektorn. De här ovan nämnda affärsområdena är mindre sårbara för räntehöjningar och inflationstryck. Inom teknikaktierna har vi fortsatt att övervikta halvledartillverkare. På lång sikt stöder megatrender branschen och på kort sikt tror vi att den goda efterfrågan kommer att fortsätta. Geografiskt är vikterna för närvarande 60 % i Nordamerika, 30 % i Europa och 10 % i Asien. De fyra största direkta aktieinnehaven är: Microsoft, Apple, Google och Royal Dutch Shell.
Varför just nu?
För närvarande råder stor osäkerhet på marknaden. Coronavirusets inverkan på den ekonomiska tillväxten, den geopolitiska situationen och den skärpta centralbankspolitiken dämpar stämningen bland placerarna. Man bör hålla sig till sin egen placeringsplan. Marknadsfluktuationer är en del av den rådande ekonomiska situationen och kan utnyttjas genom att öka aktierisken, såvida den klarar av stora fluktuationer på kort sikt. Aktie Världen är en mycket spridd fond när det gäller geografi och aktieval, vilket kan ge en lämplig avkastningsrisk för en långsiktig placerare i den rådande osäkerheten. Vi tror att årets resultattillväxt kommer att nå 7–8 %, vilket torde skapa förutsättningar för positiva resultatförväntningar. På grund av en svag början av året har de höga värderingskoefficienterna sjunkit – detta har minskat en av riskfaktorerna.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Fonden Sparbanken Småföretag grundades år 2011 för att komplettera helheten av Sparbanksgruppens placeringsfonder och göra det möjligt att också utvidga fondplacerandet till små och medelstora företag. Fonden placerar på aktiemarknaden i Finland, men en liten del av medlen kan riktas till europeiska aktier som erbjuder bra placeringsmöjligheter.
Sparbanken Småföretag är en år 2011 grundad fond som främst placerar i små och medelstora företag på den finländska marknaden. Fonden kan även placera en liten del av sina medel i europeiska aktier som erbjuder goda placeringsmöjligheter.
Vår placeringsfilosofi är att leta efter rimligt prissatta, växande och lönsamma små och medelstora företag av hög kvalitet. Vi vill äga bolag som erbjuder sina kunder varor och tjänster som ger dem verkligt mervärde. Vi vill att bolagen ska sträva efter att stärka sin marknadsställning genom att investera i produktutveckling och kundupplevelser. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda och den egna verksamhetsmiljön. Ovan nämnda faktorer har genom åren visat sig vara mycket starka konkurrensfördelar. Konkurrensfördelen ändras konkret till en affärsverksamhet som genererar ett betydande kassaflöde som kan investeras tillbaka i affärsverksamheten med hög kapitalavkastning. Detta ger en lönsam tillväxt och ökar med tiden bolagets värde märkbart mer än för ett genomsnittsbolag.
Vi försöker skapa oss en bild av hur våra placeringsobjekts branscher ser ut och hurudana förutsättningar bolaget har att nå framgång. Vi funderar över hur bolaget ser ut om fem år och hur framtidsförväntningarna har prissatts i aktien. När vi hittar ett lovande placeringsobjekt ökar vi gradvis investeringarna i bolaget i fråga. Målet är att nya placeringar tas med i portföljen med en betydande vikt. Vi strävar efter att bolagen med högst kurshöjningspotential är med i portföljen med stor vikt. När kurshöjningen realiseras minskas vikten sakteligen.
Under god ekonomisk utveckling och kurshöjningar höjs fondens risknivå klart. Som placeringsobjekt väljs bolag med högre avkastningspotential och större risker, varvid man bättre kan utnyttja kursuppgångarna. Man kan känna marknadernas vändningar och placeringsutsikterna kan vändas i enlighet med iakttagelserna.
Vår investeringshorisont r lång. Vi är aktiva ägare och tar rätt kraftiga åsikter på de aktier som valts ut enligt vår företagsanalyser. Grundsammansättningen på investeringsportföljen är relativt oförändrad. Ibland gör vi rikligt med ändringar, ibland handlar vi inte alls.
I vården av investeringarna satsar vi på riskhantering, för även i bra bolag kan kursvariationerna vara väldigt stora. Investerarna reagerar i bland kraftigt på de minsta saker. Särskilt då utländska investerare säljer sina aktier kan kursinverkningarna vara betydande. Den bästa riskhanteringen är lång erfarenhet eftersom den bidrar till att undvika de största felinvesteringarna. Det lönar sig inte att placera i sådant man inte förstår.
Fondens avkastning år 2020 var 38,9 procent. Avkastningen för det innevarande året är cirka 21 procent. På tre år har fondens avkastning varit 128 procent. På lång sikt förväntas fondens avkastningsutveckling vara bättre än marknadernas sedvanliga utveckling. Rekommenderad investeringstid i Sparbanken Småföretag är över 7 år. Sparbanken Småföretag passar väl som komplement till en fond som investerar i stora företag.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
Hur ser det ut på marknaden just nu? Sparbankens kapitalförvaltnings marknadsöversikt analyserar det ekonomiska läget som helhet. För analyserna och sammanställningen av översikten svarar Sparbankens portföljförvaltare och kapitalförvaltare.
Du är intresserad av att placera, men vet inte riktigt hur man kommer igång? För att hjälpa dig att lära dig grunderna har vi sammanställt en kurs med 5 e-postmeddelanden.