Enligt de slutliga uppgifterna uppgick den ekonomiska tillväxten i euroområdet under det andra kvartalet till 2,2 procent från det första kvartalet. Siffran uppdaterades något uppåt till följd av en starkare konsumtionsefterfrågan än väntat. Konsumtionsefterfrågan ökade särskilt inom servicesektorn, eftersom restriktionerna på grund av pandemin har minskat i takt med att vaccinationstäckningen har ökat. Utsikterna överskuggas av den snabba spridningen av deltavarianten av coronaviruset och problemen i försörjningskedjan fortsätter. Försörjningsproblemen, som förväntades vara tillfälliga, har visat sig vara en längre tid och förväntas ännu inte upphöra inom den närmaste framtiden.
Inköpschefsindexet i euroområdet justerades något nedåt i augusti. Den ekonomiska tillväxten i området har fortsatt under det tredje kvartalet, men takten har avtagit något under augusti. Inköpschefsindexet inom servicesektorn sjönk i augusti efter en uppgång på sex månader och var 59,0 (59,8 i juli). Trots en liten nedgång är utsikterna goda för servicesektorn i euroområdet. Återhämtningen i konsumtionsefterfrågan stöder den ekonomiska tillväxten under innevarande kvartal. Däremot sjönk inköpschefsindexet för euroområdets industrisektor fortfarande i augusti till 61,4 (62,8 i juni). Utsikterna för industrin är tills vidare måttligare eftersom problemen i försörjningskedjan bromsar produktionen. Det kombinerade inköpschefsindexet sjönk i augusti och var 59,0 (60,2 i juli).
Den preliminära totala inflationen i euroområdet i augusti var 3,0 %, den högsta nivån på tio år (2,2 % i juli). Inflationen ökade också i augusti på grund av att energipriserna steg. Också priserna på livsmedel, alkohol och tobak steg. Den underliggande inflationen steg som väntat måttligt jämfört med juli (0,9 %) och var på årsnivå 1,6 %. Inflationen väntas öka ytterligare mot slutet av året men stabiliseras därefter.
Arbetslöshetsgraden i euroområdet var i juli 7,6 %, vilket innebär en svag förbättring jämfört med juni (7,8 %). Den minskade arbetslösheten berodde delvis på att arbetskraften minskade. För närvarande är den fortfarande lägre än före pandemin. Den ekonomiska återhämtningen förväntas öka arbetskraftsutbudet i framtiden.
Europeiska centralbankens råd sammanträdde inte i augusti. Enligt promemorian från sammanträdet i juli förekommer det en viss oenighet i om huruvida bankens penningpolitik skall mjukas upp. Vid mötet uppdaterade rådet sin politik för att återspegla bankens nya strategi, som innebär att inflationen kan överskrida 2 % -målet och att penningpolitiken kan hållas lätt under en längre period.
Centralbanken sammanträder nästa gång den 9 september och mötets beslut kommer att vara kända innan denna översikt offentliggörs. Enligt marknadsförväntningarna skulle centralbanken kunna bromsa upp sina inköp i anslutning till pandemin (Pandemic Emergency Purchase Programme) mot slutet av året. Dessutom skulle inte hela programmets medel användas före programmets planerade slut i mars 2022. Centralbanken skulle inte röra styrräntan under en lång tid framöver.
Centralbanken uppdaterar också sina ekonomiska prognoser för mötet, där sannolikt prognoserna för den ekonomiska tillväxten i euroområdet för innevarande år kommer att höjas. Den framtida inflationen kommer sannolikt också att justeras uppåt.