Enligt preliminära uppgifter uppgick den ekonomiska tillväxten under det första kvartalet till 2,0 procent från det första kvartalet. Återhämtningen i gränsstaterna, och i synnerhet i deras servicesektorer, stöddes av tillväxten som var högre än väntat efter smittspridningen i början av året. I takt med att vaccineringen framskrider är tillväxtutsikterna under tredje kvartalet i euroområdet positiva. Utsikterna överskuggas av den snabba spridningen av deltavarianten av coronaviruset och det förekommer fortfarande problem i försörjningskedjan för industrivaror.
Enligt inköpschefsindexen för euroområdet har ekonomin fortsatt att växa bra i början av tredje kvartalet. Öppnandet av ekonomierna och den ökade konsumentefterfrågan har flyttat tyngdpunkten på tillväxten till servicesektorn. Inköpschefsindexet inom servicesektorn steg i juli för sjätte månaden i rad och var 59,8 (58,3 i juni). Däremot sjönk inköpschefsindexet för euroområdets industrisektor i juli till 62,8 (63,4 i juni). Utsikterna för industrin är tills vidare måttligare eftersom problemen i försörjningskedjan bromsar produktionen. Det kombinerade inköpschefsindexet steg för sjätte månaden i rad och var 60,2 (59,5 i juni).
Till följd av det ökade energipriset sedan juni steg den preliminära totala inflationen i euroområdet i juli och var 2,2 procent (1,9 procent i juni). Inflationsökningen berodde också på att den tyska momsen sjönk tillfälligt jämfört med året, vilket upphörde vid årsskiftet. Den underliggande inflationen i euroområdet sjönk från juni dels av tekniska orsaker (0,7 procent i juli, 0,9 procent i juni). Om vi blickar framåt kommer inflationstrycket mot slutet av året att fortsätta i takt med att ekonomierna öppnas efter pandemin. Prisökningarna väntas bli måttligare nästa år.
Sysselsättningen i euroområdet har förbättrats sedan i våras. Den senaste siffran för arbetslöshetsgraden var 7,7 procent i juni, vilket är en förbättring sedan maj (8,0 procent). De positiva ekonomiska utsikterna kommer även i fortsättningen att stödja sysselsättningsutvecklingen.
Före sitt möte i juli publicerade Europeiska centralbankens råd lite i förtid sin nya strategi, som har bearbetats sedan början av förra året. Den största förändringen gäller bankens inflationsmål, som enligt den nya strategin är något högre än tidigare. Det tidigare inflationsmålet låg under, men nära, 2 procent. Det nya målet är 2 procent på medellång sikt. Målet är symmetriskt, det vill säga ur bankens synvinkel är det lika oönskat att överskrida som att underskrida målet. Hur effektiv den penningpolitik som krävs för att korrigera avvikelsen är bestäms, beroende på banken, av avvikelsens källa, belopp och varaktighet. Andra faktorer som är relevanta för prisstabiliteten tas också i beaktande då man fattar beslut om penningpolitiken. Banken kommer också att ändra utformningen av sin politiska styrning, som kommer att vara mer sammanfattad och mera koncis än tidigare.
Europeiska centralbankens råd ändrade inte bankens styrränta på sitt sammanträde i juli. I linje med den nya strategin sades styrräntan ligga kvar på nuvarande eller lägre nivå tills bankens inflationsmål på 2 procent uppnås. Också inflationen måste hållas en längre tid på målnivå innan eventuella ändringar i styrräntan görs.
Enligt marknadens tolkning kommer centralbankens penningpolitik att förbli lätt under en längre period än väntat. Den förnyade strategin ger centralbanken mer tid att höja styrräntan, även om inflationsmålet uppnås. Centralbankens råd offentliggör sitt nästa räntebeslut den 9 september 2021.