Kapitalförvaltningens marknadsöversikt april 2025
Hurdan var marknadssituationen i april 2025? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i april 2025? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
I mars var tillvätutsikterna i världsekonomin som helhet måttliga. OECD publicerade exempelvis en färsk rapport, enligt vilken världsekonomins tillväxt förväntas sjunka till 2,9 % från förra årets 3,1 %. Under månaden visade ekonomiska data från USA att tillväxten där blir långsammare och data har försvagats förvånansvärt snabbt. Oron över att USA ska drabbas av recession har ökat. För Europas del verkar tillväxtutsikterna däremot förbättras, visserligen från en ytterst anspråkslös startnivå. Tyskland meddelade om nya massiva försvars- och infrastruktursinvesteringar som förväntas pigga upp hela euroområdets tillväxt de närmaste åren.
Mars ekonomiutsikter surnade emellertid snabbt i början av april, när Trump meddelade om nya tullar åt världens länder. Tullarna var högre än förväntat.
Handelskriget verkar nu ha börjat, särskilt mellan USA och Kina. I skrivande stund är helhetsbilden ännu oklar; på vilken nivå tullarna slutligen kommer att placeras, hur länge de kommer att gälla och hur andra länder svarar på dem. I vilket fall som helst förvagar handelskriget världsekonomins tillväxtutsikter och ökar osäkerheten märkbart.
I Finland har ekonomin börjat återhämta sig, om än långsamt. Positiva faktorer i Finlands ekonomi är den lägre räntenivån, konsumenternas ökade köpkraft och företagens stigande förtroende. Handelskriget kastar sin skugga även över Finlands ekonomiska återhämtning. Särskilt exporten och investeringarna lider av den ökade osäkerheten.
Å andra sidan kan det hända att Europeiska centralbanken på grund av tullarna sänker räntorna mer än förväntat, vilket skulle vara fördelaktigt för Finlands ekonomi. Vi har sänkt vår prognos för Finlands ekonomiska tillväxt år 2025 från januaris 1,4 % till 0,7 %. Handelskriget minskar alltså Finlands tillväxt med hälften, men vi hålls ändå på plus. Situationen kan dock ändras väldigt snabbt, eftersom Trumps rörelser är snabba och oberäkneliga.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
Under årets första kvartal utgjorde de europeiska aktierna en ljusglimt på den i övrigt mollbetonade världsmarknaden. MSCI World-indexet som beskriver utvecklingen på världens aktiemarknader sjönk med 5,4 % under det första kvartalet och 7,5 % i mars. Bland de stora marknadsområdena var USA svagast (Q1 -8,3 %, mars -9,3 %) och Europa bäst (Q1 +5,9 %, mars -4,0 %).
Den svaga marknadsutvecklingen beror på den ökade osäkerheten som är kopplad till det nya amerikanska styrets aggressiva och oförutsägbara ekonomiska politik och dess negativa förhållning till sina allierade. AI-teknologin, som varit en drivande marknadsfaktor de senaste åren, ifrågasattes i och med att kineserna presenterade AI-modeller som till prestandan är nära de amerikanska, men till kostnaderna är betydligt billigare. De amerikanska teknologiföretagen utsattes därför för ett hårt tryck.
I början av april preciserade USA sin handelspolitik, vilket ledde till ett tullrally som skakade marknaderna kraftigt. Du kan läsa mer om det i marknadsstrateg Kalle Ainalas kommentar på vår webbplats (på finska). Detta kommer sannolikt att försvaga den globala verksamhetsmiljön och företagens resultatutveckling. Vi förväntar att företagen kommer att meddela om försiktigare framtidsutsikter under resultatperioden som börjar om några veckor och att analytikerna sänker resultattillväxtprognoserna för det här året.
I allokeringen satsar vi fortfarande på europeiska och tillväxtmarknadernas aktier, som vi tror kommer att utvecklas gynnsammare än amerikanska de kommande månaderna.
Källa: Bloomberg & Sparbankernas kapitalförvaltning
Johan Hamström
aktieportföljförvaltare
Mars var exceptionellt händelserik och volatil på räntemarknaden. Marknaden fluktuerade särskilt på grund av centralbankernas nya penningpolitiska riktlinjer, justeringarna av inflationsförväntningarna, de geopolitiska spänningarna och den ändrade riktningen i Tysklands finanspolitik.
För centralbankernas del bjöd mars inte på några överraskningar: Europeiska centralbanken (ECB) sänkte som förväntat sin styrränta med 25 räntepunkter, medan USA:s centralbank (Fed) höll räntorna på den gamla nivån. ECB:s ordförande Christine Lagarde hänvisade till att investeringar i infrastruktur och försvar eventuellt kommer att främja tillväxten i euroområdet, även om dessa faktorer ännu inte återspeglas i de officiella prognoserna. Fed höll en försiktig linje - enligt Jerome Powell är centralbanken väl förberedd för föränderliga risker och förblir databeroende även i fortsättningen.
Tyskland stod för månadens mest betydande enskilda händelse: man beslöt slutligen att lätta på skuldbromsen i grundlagen. Tysklands förbundsdag godkände ett lagförslag som möjliggör upp till 500 miljarder euros offentliga investeringar i infrastruktur och försvar. Dessutom har de blivande regeringspartierna planerat en investeringshelhet på upp till 1 000 miljarder euro under nästa årtionde. Den här finanspolitiska linjeändringen fick till stånd en snabb och kraftig reaktion på räntemarknaden: Tysklands räntekurva steg 20-40 räntepunkter och effekten återspeglades i hela euroområdets skuldebrevsmarknad.
Placerarna prissätter nu effekterna av den stigande skuldtagningen och det därmed följande inflationstrycket. Att räntorna stiger skvallrar om dessa förväntningar och om ett ökat utbud av statslån - placerarna kräver högre avkastning för att kompensera för den ökade risken.
Mars bjöd på en tydlig påminnelse om att försiktiga rörelser av centralbankerna, finanspolitiska ändringar och geopolitisk osäkerhet tillsammans kan höja räntenivåerna snabbt och på bred front. I Europa är Tysklands finanspolitiska linjeändring nu en betydande drivkraft i de långa räntornas utveckling. De oväntat höga tarifferna som meddelades i början av april påverkar också räntemarknaden.
Källa: Bloomberg & Sparbankernas kapitalförvaltning
Mark Mattila
ränteportföljförvaltare
Efter en lång, slitsam ökenvandring står den europeiska aktiemarknaden åter i fokus. Året har kommit i gång starkt, resultattillväxten har varit något starkare än väntat och ekonomin visar spirande tecken på något bättre. Diskussionen om ett eventuellt eldupphör i Ukraina och en betydande ökning av försvarsutgifterna har också ökat intresset för attraktivt värderade europeiska bolag.
De strukturella problemen och de mångdimensionella utmaningarna som stormaktspolitiken medför har inte försvunnit. Trots det är vi optimistiska i fråga om de utvalda europeiska bolagens förmåga att klara sig i den internationella konkurrensen och att skapa ett betydande värde för aktieägarna på lång sikt.
Företagen i vår portfölj är i princip multinationella aktörer som inte är beroende av ett enda land eller en enda världsdel. Våra portföljbolags omsättning fördelar sig på följande sätt enligt världsdelar: Europa 40 %, Tillväxtmarknader 35 %, Nordamerika 25 %. Framgångsrika företag strävar ständigt efter att justera sin verksamhet när omvärlden förändras. Genom att investera där det finns lönsamma möjligheter. I detta avseende skiljer sig ett europeiskt företag avsevärt från en europeisk stat.
Europas ekonomi och aktiemarknad har varit en spottkopp för placerare så länge jag kan minnas. Å andra sidan är det förståeligt då den politiska verksamhetsmiljön är utmanande, befolkningen åldras, tillväxten är anemisk och vi håller på att bli nertrampade av stormakter på många fronter. Men å andra sidan skapar pessimism och skepticism också goda förutsättningar för en framgångsrik jakt på övergivna pärlor.
Den europeiska marknaden har noterat många av de mest framträdande stjärnorna inom sitt område, såsom LVMH, ASML, Haleon, L’Oreal, Atlas Copco, Epiroc, Dassault Systemes och många fler.
Vi är uteslutande intresserade av företag som vi bedömer kommer att kunna öka värdet per aktie över tid.
Sådana företag verkar ofta på marknader med medvind. De drivs av skickliga och motiverade människor som har rätt verktyg för att extrahera värde från dessa marknader.
De företag vi föredrar genererar ett betydande kassaflöde som de kan återinvestera i sin verksamhet med attraktiv avkastning, vilket genererar tillväxt och ökar kassaflödet. Med tiden ökar denna ekvation företagets värde.
Det uppstår ingen avkastning om vi betalar för mycket, och därför är vi enbart intresserade av att investera när vi uppskattar att ovannämnda värdeskapande potential ännu inte återspeglas i de rådande priserna.
Med andra ord investerar vi i företag som tillför värde per aktie till ett rimligt pris och vi har som mål att skapa en så slagtålig portfölj som möjligt av dessa investeringar.
Jag har förvaltat fonden med samma tillvägagångssätt sedan början av 2011. Det har hänt mycket under resan, vi har haft bra och dåliga år under, oväntade händelser och vändningar. Trots detta har portföljen genererat +7,8 procent p.a. under denna period, vilket överstiger marknadsavkastningen med +0,2 procentenheter efter p.a.-kostnaderna.
Sensmoralen är att långsiktigt aktiesparande, utan att man har för bråttom, är lönsamt och att det är värt att välja sin investeringsstrategi med omsorg.
Johan Hamström
portföljförvaltare
Reklam. Bekanta dig med placeringsfondens faktablad innan du fattar ditt placeringsbeslut. Fonden förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Texten är skriven i mars 2025.
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.