En ny era för det historiska Hotell Sjundeå: lokal utveckling, gemenskap och permanent boende på hotellområdet

Säästöpankin brändikuva.

Sjundeå kommun är känd även för många utanför Västra Nylands gränser. Beläget i ett vackert och traditionellt finskt landskap, var Sjundeå en gång känt för sitt glamorösa spahotell och tillhörande behandlingar. Efter några lugna år finns det åter nytt liv i området. Det historiska Siuntio Spa, numera känt som Hotelli Siuntio (officiellt namn), har fram till idag renoverats traditionsenligt och hotellet lockar intresserade besökare bland användare av kommunala tjänster samt hotellgäster som kommer längre ifrån. Detta är dock ett exceptionellt renoveringsprojekt, där enbart den eleganta ytrenoveringen av hotellet inte är den största nyheten! Ett fristående bostadsaktiebolag kommer att byggas i anslutning till Hotelli Siuntio, där lägenheterna som har väckt stor efterfrågan kommer till salu under hösten 2023.

Västra Nylands Sparbank är finansieringspartner i ett speciellt projekt

Västra Nylands Sparbank är stolt över att stödja projektet, som stärker livskraften i området. Tuomas Ernvall, företagsfinansieringschef vid Västra Nylands Sparbank, säger att han är glad över att den lokala Sparbanken haft möjlighet att vara med i renoveringen av den här historiska fastigheten och den unika omvandlingen till ett bostadsaktiebolag.

- Vi är stolta över att stödja ett projekt som skapar ett större intresse för området. En lösning som denna, där ett bostadsaktiebolag placeras i hotellets omedelbara närhet, kommer säkert också att skapa en ny känsla av gemenskap. Historiskt sett har Hotelli Siuntio varit den viktigaste arbetsgivaren i området, och det är fantastiskt att se att dess roll bland kommuninvånare och lokala företagare fortsätter, säger Ernvall.

Invånargemenskapen skapar också genuin gemenskap: arbetslokaler, poolavdelning och gym

Familjeföretagen som ägs av familjen Nikola, hotellet Lepolampi Oy i Esbo och Siuntio Invest Oy såg potentialen i fastigheterna.

- När vi bestämde oss för att köpa Siuntio Kylpyläkiinteistö Oy, Villa Miina (tidigare Lepopirtti), och de markområden som tillhörde stiftelsen Miina Sillanpää, var vår vision att kombinera hotellverksamhet och boende på ett nytt och innovativt sätt, säger Markku Nikola, VD för bolagen.

I förändringsprojektet skapas bostadslägenheter i hotellets fristående byggnad, som säljs i form av bostadsaktier. Tomten kommer att ägas av bostadsaktiebolaget, men det finns en del gemensam teknik med hotellet. Till exempel är värme- och övervakningssystemen gemensamma med hotellet. Även om några av de tidigare rummen och lobbyerna renoveras för bostadsändamål har hotellet fortfarande gott om kapacitet för inkvartering.

- Hela konceptet är unikt i Finland och det har utformats med stöd av proffs inom branschen. Privata lägenheter i anslutning till hotellet erbjuder många fördelar för invånarna, såsom tillgång till hotellets gym- och spafaciliteter, baren och till och med en restaurang. Vi vill erbjuda framtida Siuntio Residences-invånare möjlighet till även ett separat utrymme för gemensamt bruk, till exempel för distansarbete, och naturligtvis även i övrigt ge handledning i användningen av hotelltjänster med låg tröskel, sammanfattar Nikola.

Även om lägenheterna ännu inte är till salu har efterfrågan varit förvånansvärt hög. Fem totalt renoverade utställningsbostäder är precis färdigställda och man kan redan bekanta sig med dem. Kunderna som fattar ett köpbeslut kan fortfarande påverka till exempel materialvalen i sina egna lägenheter och göra bostaden skräddarsydda för dem. Totalt 72 hem kommer att färdigställas och de är avsedda för olika slags bruk. Några intresserade har till exempel planerat bostäderna som ett andra hem eller som fritidsbostad. Sju magnifika och rymliga Loftlägenheter kommer att byggas och de största bostäderna är upp till 150 m2 stora.

Närheten till naturen lockar

Samarbetet med Sjundeå kommun har varit givande. Nikola tackar särskilt kommunen för dess insats: i utrymmena finns kommunens simhall, gym och konditionssal. Naturstigarna sköts också av kommunen. Tack vare ett nära samarbete kan hotellet erbjuda till exempel simhallstjänster med låg tröskel för hotellgäster och även för lokalinvånare för dagligt bruk. Samtidigt kan alla som njuter av hotellets tjänster också uppleva de närliggande naturstigarna.

- Vi har röjt en hel del skog i närområdet och därmed öppnat upp fantastiska vandringsterränger alldeles i närheten. Utsiktsbron och den vackra sjöomgivningen på naturstigen erbjuder invånare och gäster unika rekreationsmöjligheter mitt i naturen, säger Nikola.

Även om Hotelli Siuntio ligger mitt i en vacker miljö som delvis har omvandlats till ett naturskyddsområde, har transportförbindelser till hotellområdet ordnats.

- Numera kör de viktigaste busslinjerna i området in på hotellets gård. Detta är en förutsättning för att blivande invånare enkelt ska kunna sköta ärenden i centrum även utan egen bil, påminner Nikola.

Med respekt för historia och traditioner

Även om Hotelli Siuntio fortsätter sin förnyelse kan man fortfarande se dess historiska betydelse. Miina Sillanpääs arbete har inte glömts bort, och historien lever vidare. Sillanpääs gamla arbetsrum är nu ett museum, och den gamla rekreationsplatsen för tjänarinnor, Villa Miina, har renoverats till en festlokal för privattillställningar.

- Lokalbefolkningen rycker oss ibland i ärmen och tackar för att vi fortsätter verksamheten. Många minns också gångna tider och sina egna arbetsår på det gamla Hotelli Siuntio. Jag tycker det känns bra att vi kan respektera det förflutna och samtidigt bygga en ny framtid för hotellet, funderar Nikola.

 

Som Sparbankens företagskund får du professionell, personlig och lokal service som stöd för din företagsverksamhet. Framgång handlar om gemensam vilja för vilken vi har byggstenarna: expertis, erfarenhet och omfattande tjänster.

Bekanta dig med Sparbankens Företagsbank och vill mera.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu