Drömmar blir verklighet - Aleksi Mäkeläs väg som företagare började i Sparbanken

Säästöpankin brändikuva.

Att starta ett företag och bli företagare är alltid ett stort och spännande steg som kräver en stark vilja och tro på sin egen förmåga. Men enbart det räcker inte: man behöver också̊ en bra och pålitlig bank - en partner som förstår företagarens behov och vill att du ska lyckas. Den unge Aleksi Mäkelä berättade om finansieringsutmaningarna i sitt nya företag för sin äldre företagarkollega, som rekommenderade honom att stiga in på Sparbanken. Nu har de haft en framgångsrik resa tillsammans i mer än 10 år.

"Kunden är det centrala och viktigaste i allt vi gör"

Nu 32 år gammal Mäkelä deltog i tiderna i en läroavtalsutbildning för att bli lastbilsmekaniker. Efter studierna inleddes rekryteringsförbudet, och utgångna anställningsavtal kunde inte förnyas. Mäkelä stod tomhänt och visste att något nytt måste uppfinnas.

- Jag hade redan gjort en del bilförsäljning vid sidan av mitt läroavtal, så med ungdomens entusiasm och oräddhet tänkte jag att jag kunde försörja mig på det. Den spännande tanken på att vara företagare och möjligheten att göra saker på mitt sätt intresserade mig, så jag bestämde mig för att göra det på heltid", minns Mäkelä.

Så grundades bilaffären Auto-Huiput Oy, som säljer och köper begagnade bilar. Företaget erbjuder även därtill relaterade tjänster och produkter. För närvarande har företaget ett tiotal anställda, och bilaffärerna är belägna i Nummela och i Esbo. I år söker Auto-Huiput tillväxt igen och växer till en koncern - ett annat företag blir partner i maskinhandeln.

- Vi håller företaget igång för kundens skull. Från början har vi fokuserat enbart på det vi är bäst på, nämligen att göra affärer. Vi har inte velat bredda oss till exempelvis bilservice, och just detta har varit ett fungerande koncept för oss. Det har också gjort vår verksamhet mycket effektiv, säger Mäkelä.

Säästöpankin brändikuva

”När verksamheten växer, ökar också behoven gentemot banken i samma proportion”

Att få finansiering till företagsverksamheten var dock inte helt okomplicerat. Mäkelä från Vichtis fick en liten startfinansiering från sin dåvarande bank, men efter några månader verkade bankens inställning till ytterligare finansiering vara svår och till slut omöjlig.

- När saker och ting inte tycktes ordna sig med min dåvarande bank, berättade jag om problemen för en bekant företagare. Han ringde genast till Västra Nylands Sparbank och berättade om min situation. Efter det började saker utvecklas snabbt och verksamheten fick en fin start. Allt har fungerat ypperligt med Sparbanken fram till denna dag, även när det gäller min personliga ekonomi, konstaterar Mäkelä.

Efter finansieringen från Sparbanken började verksamheten växa kraftigt och tack vare finansieringen kunde Auto-Huiput Oy utveckla sin verksamhet. Sedan 2011 har tillväxten förverkligats genom målmedvetet arbete, tydliga mål och utveckling av verksamheten via nya affärsmodeller. En stor faktor har också varit företagarens mod att överföra mer och mer ansvar.

- Vi är i en mycket lycklig position, eftersom vi har fått så bra medarbetare. I slutändan gäller det att ha ett bra team som jobbar för ett gemensamt mål. När vi sköter vår verksamhet väl, litar också kunderna på oss. Vi kan glatt konstatera att vi över åren har samlat en stor grupp stamkunder, summerar Mäkelä.

Tips från en framgångsrik företagare till ett nystartat företag som söker finansiering och har ambitiösa tillväxtmål

  1. Lägg upp bra och realistiska planer som du också tror på. De bör göras så att de också kan presenteras begripligt för andra.
  2. Se till att företagets kostnadsstruktur är i ordning. Intäkter spelar ingen roll om kostnaderna är för stora.
  3. Lär dig att identifiera risker och vara beredd att ta ansvar.
  4. Be modigt om hjälp och insikter från mer erfarna.

- I början gjorde jag mest allt själv – jag tvättade, reparerade, bytte nödvändiga delar, köpte och sålde. Jag startade från noll och i fjol var omsättningen cirka 14 miljoner – jag kan inte vara annat än nöjd. Naturligtvis finns det ibland uppförsbackar och nedförsbackar, men det hör till saken och vi går framåt när möjligheten finns, betonar Mäkelä.

Sparbankens företagslån och andra finansieringslösningar hjälper dig att uppnå dina mål och drömmar. Ett skräddarsytt företagslån från Sparbanken möjliggör viktiga anskaffningar för ditt företag och ger fart åt tillväxten. På Sparbanken bryr vi oss också om att företagarens egen ekonomi är i skick! Om du vill ha en trovärdig och kompetent partner i företagsekonomiska ärenden, kontakta oss utan tvekan – vi tror på dig och vill att du ska lyckas.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu