Stödjer lokalsamhället med rekordstor dividend

“Ekenäs Sparbank överträffade förväntningarna i år igen - medvinden starkast i Ingå och Hangö”

Byte av långvarig vd, försäljning av fastigheter och en fortsatt stark kundtillströmning på alla fyra orter. Det var ett händelserikt år för Ekenäs Sparbank som gör ett rekordstort rörelseresultat på 3,45 miljoner euro för år 2022.

Under hösten gick Ekenäs Sparbanks långvariga vd Berndt-Johan “Beijo” Lundström i pension efter drygt 40 år i bankens tjänst. Fredrik Westerholm tog över rodret i november.

– Som ny vd känner jag mig tacksam över att jag fick stiga in i ett så här väl fungerande maskineri. Jag såg direkt att vi har duktiga och engagerade kollegor som jobbar stenhårt för att en liten bank i Västnyland ska ligga i framkant.

– Just nu har banken medvind i hela regionen, särskilt i Ingå och Hangö har tillväxten varit god. Jag tror starkt på vår affärsmodell med lokal närvaro och daglig tillgänglighet. Vår personliga service får bra feedback varje vecka. Totalt 601 nya kundförhållanden ingicks på bankens verksamhetsområde 2022.

Vinsten 55 % högre än ifjol

Rörelseresultatet på 3,45 miljoner euro är ett rekordresultat för banken.

– Vi överträffade förväntningarna i år igen. Med det är vi en betydande skattebetalare i regionen. Det är med stolthet vi kan säga att 680 000 euro gick i samfundsskatt 2022.

Den positiva resultatutvecklingen hänför sig främst till ökade kundvolymer och stigande marknadsräntor, men också till fastighetsavyttringar.

– Banken sålde hela sitt aktieinnehav i Bostads Ab Björknäsgatan 33 till Stiftelsen för Ekenäs Sparbank. Det betyder att bankens tidigare roll som ägare och förvaltare av bostäder och fastigheter till största delen nu har överförts till stiftelsen, helt i enlighet med planen.

Stor dividend till stiftelsen

En betydande del av resultatet, 400 000 euro, delar banken ut till ägarstiftelsen, Stiftelsen för Ekenäs Sparbank sr, som i sin tur bidrar med understöd till allmännyttiga ändamål på vårt verksamhetsområde.

– Vi delar också ut en extra dividend på 2,0 miljoner euro till stiftelsen för att finansiera de fastigheter som stiftelsen köpt av banken under två senaste åren.

– Vi är stolta över att vi den här vägen kan ge tillbaka till samhället runt omkring oss. Västnylänningarna tror på oss och vi tror på dem.

Ekenäs Sparbank 2022

  • Rörelsevinsten landade på 3,45 miljoner €
  • Samfundsskatten uppgick till 680 000 €
  • Bankens kreditstock växte med 14 %
  • Förmedlade medel (fonder, försäkringar och aktier) hölls på föregående års nivå trots den kraftiga allmänna marknadsnedgången

 

För tilläggsinformation vänligen kontakta:

Fredrik Westerholm
+358 40 554 8909
fredrik.westerholm@sparbanken.fi

Bokslut och verksamhetsberättelse | Revisionsberättelse

Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu