Ekenäs Sparbank - Bokslut och Årsberättelse 2023

Ekenäs Sparbank upprepar sitt rekordresultat från ifjol - i mars öppnar kontoret i Kyrkslätt

Säästöpankin brändikuva.

Med ett rörelseresultat 2023 på 3,4 miljoner euro upprepar Ekenäs Sparbank Ab fjolårets rekordresultat. Banken fortsätter sin resa med stabil tillväxt och betydande bidrag till det lokala samhället.

Vd Fredrik Westerholm är nöjd över att banken överträffade förväntningarna i år igen.

– Orsakerna bakom det starka resultatet är många. Men speciellt stolt är jag över att antalet nya kunder ökade med nästan 20 % jämfört med föregående år.

– Ekenäs Sparbank fick 717 nya kunder under 2023 och tillväxten är jämn på hela vårt verksamhetsområde. Totalt har vi nu över 9 000 kunder fördelat på fyra kontor.

Höjd räntenivå under hela året

Under året var inflationen hög och priserna steg i hela samhället. Den höjda räntenivån har drabbat den finska ekonomin hårt.

– Majoriteten av finländarnas lån är bundna till rörliga räntor, vilket innebär att räntehöjningen överförs till den finska ekonomin och låntagarna snabbare än i många andra länder. Generellt märks det att kundernas ekonomiska buffertar i form av till exempel kontomedel har minskat under året.

– En högre räntenivå har en positiv inverkan på bankernas resultat. Våra intäkter ökar men samtidigt har vi sedan hösten också i allt större utsträckning börjat betala ränta för kunderna inlåning. Högst ränta betalar vi till de kunder som är villiga deponera större kontomedel för en längre tid.

Nytt kontor i Kyrkslätt i mars

Bankens totala affärsvolym ökade med 15 procent till 462 miljoner euro jämfört med 403 miljoner euro föregående år. Det indikerar en stabil och positiv utveckling av bankens position på marknaden.

– Ekenäs Sparbank hör till de kapitalstarkaste bankerna och det känns tryggt nu när vi öppnar ett nytt kontor i Kyrkslätt i slutet av mars. Vi fortsätter vår ambition om att växa och erbjuda våra tjänster i hela Västnyland.

– Vi har rekryterat ny personal som redan har rekryterat de första kunderna. Vi ser mycket fram emot att bredda vårt verksamhetsområde österut till Sjundeå och Kyrkslätt.

Betydande bidrag till stiftelsen och lokalsamhället

Av det totala resultatet efter skatt på 2,8 miljoner kommer hälften eller 1,4 miljoner euro att betalas ut som dividend till bankens ägare Stiftelsen för Ekenäs Sparbank. Årets samfundsskatt uppgick till 0,7 miljoner euro.

– Det här är viktiga aspekter av bankens engagemang för att bidra till samhället och stödja lokala ändamål, avslutar Westerholm.

Ekenäs Sparbank Ab 2023

  • Rörelsevinst 3,4 milj. € (3,4 milj. €)
  • Samfundsskatt 0,7 milj. € (0,7 milj. €)
  • Utlåning totalt 213 milj. € (+13 %)
  • Inlåning totalt 161 milj. € (+ 2 %)
  • Förmedlade medel (fonder, försäkringar och aktier) 85 milj. € (+18 %) 

För tilläggsinformation vänligen kontakta:

Fredrik Westerholm
+358 40 554 8909
fredrik.westerholm@sparbanken.fi

Bokslut och Årsberättelse 2023

Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu