EU-kommissionen har en handlingsplan för hållbar finansiering, som syftar till att vägleda finansmarknaderna för att främja målen för hållbar utveckling. Under de senaste åren har EU arbetat med frågor som att reglera definitionen av hållbar finansiering, öka insynen i information om till exempel investeringars miljömässiga och samhällspåverkan och integrera beaktandet av kundernas hållbarhetspreferenser i placerings- och försäkringsrådgivningen.
Inom Sparbankernas Kapitalförvaltning har utredandet av kundernas hållbarhetspreferenser integrerats som en del av verktygen Ekonomistund och Ekonomistund för företag för placerings- och försäkringsrådgivning och lämplighetsbedömning. Fastställandet av hållbarhetspreferenser baseras på direktivet Marknader för finansiella instrument II.
Vi publicerar bland annat på vår webbplats och i våra fondprospekt information om hur vi tar hänsyn till hållbarhetsfaktorer och -risker i vår placeringsverksamhet samt placerings- och försäkringsrådgivning. Förutom hållbarhetsrisker tar vi hänsyn till de huvudsakliga negativa hållbarhetseffekterna (PAI) i våra placeringsbeslut och placerings- och försäkringsrådgivning och rapporterade dem för första gången den 30 juni 2023 på vår webbplats. Vi publicerar också i enlighet med informationsförordningen våra placeringsprodukter i förhandsinformations- och periodiska informationsformulär, bland annat om produkten innehåller hållbara placeringar i enlighet med taxonomin eller hållbara placeringar i enlighet med artikel 2 (17) i informationsförordningen. I fondprospektet och i de periodiska översikterna berättar vi också om egenskaperna i enlighet med artikel 8 i informationsförordningen och tillämpningen av kriterierna för EU:s klassificeringssystem och principen om ”ingen väsentlig skada” i samband med uppgifterna om fonderna.
Vi granskar vilken andel av våra fonders placeringsobjekts affärsverksamhet som omfattas av taxonomin (taxonomy eligibility). I takt med att företagens rapportering utvecklas kommer även täckningen av taxonomiinformation i tjänsteleverantörernas databaser att förbättras.
Förutom taxonomienlighet undersöker vi också andelen hållbar placeringsverksamhet i de fonder vi förvaltar i enlighet med artikel 2 (17) i informationsdirektivet. Vi bedömer till exempel detta på grundval av om placeringarna stöder FN:s utvalda mål för hållbar utveckling som motsvarar de miljömässiga eller sociala mål eller en kombination av dessa som definieras i artikel 2 i informationsförordningen.