Kapitalförvaltningens marknadsöversikt september 2024
Hurdan var marknadssituationen i september 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i september 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Ännu under våren fanns hopp om att den globala industrikonjunkturen skulle återhämta sig. Detta skulle vara särskilt bra för Finlands exportutsikter, eftersom vår varuexport vanligtvis går hand i hand med den globala industrikonjunkturen.
Den senaste tiden har dock siffrorna från industrin varit svagare än förväntat och industriföretagens förtroende är fortfarande lågt över hela världen. Sänkta räntor kommer däremot småningom att lätta på situationen.
I USA har inflationsrädslorna sakta avtagit och eftersom marknaden alltid brukar vara orolig för något, har man som nästa orosmoment lyft fram att USA ska hamna i recession. I ljuset av den aktuella statistiken är risken för en recession emellertid fortfarande mycket liten. Den ekonomiska tillväxten håller visserligen på att avta, men i måttlig takt. Dessutom väntas den amerikanska centralbanken inleda räntesänkningar i september, vilket stimulerar ekonomin. Presidentvalet om några månader ökar däremot osäkerheten.
Det ekonomiska nyhetsflödet i euroområdet präglas av nedstämdhet. Under andra kvartalet ökade ekonomin visserligen, men på ett blygsamt sätt med 0,3 procent jämfört med föregående kvartal (motsvarande tillväxt i USA var 0,7 procent). Konsumenterna är fortfarande försiktiga och industrins inköpschefsindex talar för en minskad produktion. Det går lite bättre inom servicesektorn och i augusti såg vi återigen en liten uppgång i inköpschefsindexet för företag inom servicesektorn. Detta förklaras dock till stor del av den tillfälliga boost som de olympiska spelen gav servicesektorn i Frankrike.
Inflationen i euroområdet sjönk till 2,2 procent i augusti, vilket visar vägen för Europeiska centralbankens nästa räntesänkning i september. En räntesänkning är mycket välkommen även när det gäller Finlands ekonomiska utsikter.
När man tittar på den ekonomiska utvecklingen i Finland kommer man att tänka på ett småbarn som lär sig att gå; det går framåt, men med vingliga steg. Finlands BNP ökade med 0,3 procent under årets andra kvartal och säkerställde därmed att recessionen var över. Tillväxten är dock mycket blygsam.
I fortsättningen kommer både medvind och motvind att påverka Finlands ekonomiska utveckling. Sänkta räntor är en av de mest betydande positiva faktorerna, eftersom den finska ekonomin är rätt känslig för förändringar i räntenivån. Även konsumenternas köpkraft ökar, vilket upprätthåller den privata konsumtionen. Motvinden utgörs däremot av sysselsättningsläget, som enligt vår bedömning kommer att försvagas ett tag till. Konsumenternas förtroende har också stannat kvar på en låg nivå. Totalt sett förväntar vi oss att Finlands BNP minskar med 0,3 procent år 2024, tills vi nästa år når en stabilare tillväxt och ekonomin växer med 1,7 procent.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
Aktieindexet MSCI World, som beskriver den globala aktiemarknaden, steg något under månaden (+0,2 %). I början av månaden sågs en korrigering som varade i några dagar (-8 %). Placerarna oroade sig för den amerikanska ekonomins svaga data och en överraskande räntehöjning av Japans centralbank. Aktiemarknaderna återvände snabbt till en uppgång när situationen lugnade sig. I slutet av månaden gynnades marknadsutvecklingen också av kommentarerna från den amerikanska centralbankschefen när räntesänkningscykeln närmade sig sin början (i september).
Resultatperioden under årets andra kvartal var som förväntad. Tillväxten fortsatte bra och företagsledningens kommentarer var positiva, trots den avtagande verksamhetsmiljön.
Utan större överraskningar bedömer vi att den positiva stämningen på aktiemarknaden kommer att fortsätta, om än med en mindre riktningskoefficient än i början av året.
Marknadstunnelindikatorerna är tydligt förhöjda och det finns utmanande förväntningar på utvecklingen i framför allt de stora teknikbolagen. Detta är den centrala risken med tanke på aktiemarknadens utveckling på kort sikt.
Vi håller aktierna överviktade. Trots avmattningen i ekonomiska data förväntar vi oss fortsatt resultattillväxt. Vi bedömer att den inledande räntesänkningscykeln stöder utvecklingen av verksamhetsmiljön och riskviljan.
Johan Hamström
aktieportföljförvaltare
Det var en händelserik månad på marknaden. Efter en ganska lugn sommar fick vi en del negativa nyheter vid månadsskiftet, vilket ledde till en ganska stor korrigering på marknaden. Sysselsättningssiffrorna i USA var sämre än väntat och från Japan kom hökliknande kommentarer från centralbanken om en åtstramning av penningpolitiken. Placerarna har lånat i japanska yen och placerat dem på marknader med högre avkastning. När yenen stärktes fick de bråttom att stänga dessa placeringar och under semestersäsongens svaga likviditet blev marknadsrörelserna starka. Marknaden lugnade sig dock snabbt och starkare ekonomiska data från USA än väntat fick marknaden att återgå till sina vanliga spår. Under augusti bekräftade centralbankerna i USA och Europa att styrräntorna kommer att sjunka i fortsättningen, vilket också bidrog till att lugna marknaden.
De korta räntorna föll i augusti och i synnerhet de längre Euribor-räntorna har fallit snabbt. Räntesänkningscykeln håller nu på att ta fart ordentligt när den amerikanska centralbanken (Fed) inleder sänkningarna denna månad. Styrräntorna höjdes i rekordtakt under de senaste två åren och nu har man råd att sänka dem. Europeiska centralbanken (ECB), som inledde sänkningarna redan i juni, verkar som vanligt motvillig att sänka räntorna, men den måste också förr eller senare erkänna fakta och inse att hotet inte är för hög inflation, utan för låg. Därmed kommer ECB sannolikt att behöva sänka styrräntorna vid varje möte i år, vilket innebär att Euribor-räntorna kommer att sjunka betydligt från nuvarande nivåer.
Augusti var traditionellt stilla på den europeiska High Yield-marknaden, då en stor del av de internationella placerarna började sin semester. Det kom knappt några nya emissioner under månaden och placerarnas aktivitet koncentrerade sig på eftermarknaden. Riskpremierna för företagslån med låg risk steg med cirka 5 räntepunkter under månaden, men när räntenivån sjönk var den realiserade avkastningen klart positiv. Värderingsnivån på marknaden för företagslån är fortsatt stram och vi fortsätter att vara försiktiga.
Mark Mattila
ränteportföljförvaltare
Då räntorna har stigit från nollnivåer tillbaka till normala nivåer har ränteplacerandet återvänt till sina rötter. Kärnan i ränteplacerandet är att undvika betalningsstörningar och att samla in den ränta som uppkommit under lånets löptid som fortlöpande avkastning. När räntorna sjunker får placeraren också kapitalavkastning från värdeökningen. Den bästa tiden att börja ränteplacerande är när räntorna är höga och de är på väg ner. Nu är det dags, när Europeiska centralbanken har börjat sänka räntorna och amerikanska Federal Reserve troligen kommer att inleda egna räntesänkningar under hösten.
Sparbanken Ränteportfölj placerar i ränteinstrument över hela världen. Placeringarna görs i regel via andra fonder. Alla instrument som betalar ränta lämpar sig som placeringsobjekt för fonden. Det finns rikligt med alternativ, från obligationslån till bilaterala finansieringsavtal och allt där emellan. Det är viktigt att man förhåller sig flexibelt till placeringar. Marknadscyklerna har blivit snabbare, vilket innebär att kreditrisken snabbt måste kunna justeras. Även ränterisken måste kunna justeras. Räntefluktuationerna har varit starka den senaste tiden och det har varit möjligt att få bra avkastning genom att aktivt justera ränterisken.
Enligt fondens placeringsstrategi är det även viktigt att placera i olika risktillägg, med hjälp av vilka placeringen ger en större avkastning i förhållande till den tagna risken. Ett sådant risktillägg kan vara till exempel svagare likviditet som kompenseras med en högre avkastning. Eller ett mer komplext placeringsobjekt som också kompenseras med en högre avkastning. Genom att kombinera aktiv hantering av ränte- och kreditrisk samt utnyttja risktilläggen får man på medellång sikt en bättre avkastning än för en bred marknad.
Fonden Sparbanken Ränteportfölj lämpar sig för placerare som vill ha en rimlig avkastning över den rekommenderade placeringstiden. Den lämpar sig även som en del av en splittrad placeringsportfölj vid sidan av aktieplaceringar.
Placeringsfonden Sparbanken Ränteportfölj förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.